CLC: Manchester City W – Everton W 3:1

08/10/2020 7 Od Karamela

Porážkou 1:3 vstoupil Everton do prvního kola FA Women’s Continental Tyres League Cup.

Než se budeme zabývat tímto prohraným zápasem, řekněme si pár slov o ženském ligovém poháru sponzorovaném firmou Continental. Pohár (mezi zasvěcenci známý též jako Conti Cup) se hraje od roku 2011. Ve své první sezóně hrály dámy klasickým vyřazovacím způsobem. Stejný systém byl použit i v roce 2016. V ostatních ročnících včetně letošního se hraje nejprve ve skupinách každý s každým. Skupiny jsou uspřádány dle geografické příslušnosti. Ze skupiny pak postupují první dva týmy do vyřazovací fáze soutěže. postupuje do vyřazovací části soutěže vítěz a dva nejlepší celky z druhých míst. (Upraveno 16.10.2020). Počet skupin i týmů byl různý. V sezóně 2020/2021 se poháru účastní 23 týmů rozdělených do 6 skupin po 4 ženstvech. Pouze ve skupině E jsou týmy tři. Everton je ve skupině C spolu s Liverpoolem, Manchesterem United a Manchesterem City. Z dosavadních 9 ročníků získal ligový pohár 5x Arsenal, 3x Manchester City a jednou (loni) Chelsea. Jistě uznáte, že s tím by se mělo něco udělat.

První poločas

Everton nastoupil v pohárové sestavě s finskou brankářskou jedničkou Tinja-Riikka Korpela. Na lavičku náhradníků usedla mimo jiné Izzi Christiansen, Ricke Sevecke a Lucy Graham. Hayley Raso nebyla na zápas vůbec nominována, zranění stehna ze sobotního zápasu s Villans si patrně vyžádá nějakou dobu na zotavení. Že je Tinja skutečně prvotřídní brankářka bylo zjevné od začátku zápasu. Roj nebesky modrých ji zasypával jedovatými střelami, ale marně. Mimo jiné dvakrát vychytala ex-evertonskou Chloe Kelly. Tedy prozatím. I přes trvající tlak domácích to byl Everton, kdo vstřelil první branku. Po akci na pravém křídle, kterou ve 20. minutě rozjela jako vždy velmi aktivní Sørensen, poslala míč do vápna Emslie, čímž jej předala Boye-Hlorkah. Ta míč sice minula, ale vlevo od ní nabíhající a zcela volná Dan Turner se nemýlila – 0:1. Tlak domácích dále narůstal a obrana měla plné ruce práce. Korpela se sice blýskla dalšími účinnými zákroky, ale vyrovnání viselo ve vzduchu. Až přesunutí Damaris z pozice levého beka na její běžnější místo defenzivní záložnice a stažení Turner na levou stranu obrany situaci mírně uklidnilo a do kabin mohly evertonské hráčky odejít spokojené.

Druhý poločas

Začalo se ostře. Nebesky modré ukázaly, že takto si skóre rozhodně nepředstavují. V 50. minutě uhasila Moe Wold nešťastné rozehrání jen za cenu rohu. Ten zahrála Greenwood do vápna k bližší tyči, kde jej do sítě doklepla Rose Lavelle – 1:1. Vyrovnání Everton nejenže nesrazilo, ale naopak pobídlo k dalšímu vystupňování úsilí. A to bylo  téměř korunováno úspěchem. Nejprve Sørensen po přihrávce Emslie přinutila Karen Bardsley v brance City svižně skočit k levé tyči a vyrazit střelu na roh. Zahřmělo i po přímém kopu Emslie, který nejprve neúspěšně hlavičkovala Boye-Hlorkah a poté dorážela Sørensen. Bohužel vysoko nad bránu. Situaci nezvrátila ani střídající Valèrie Gauvin, proti jejíž střele musela rovněž zasahovat Bardsley. Pak už opět zaúřadovaly Citizens. V 76. minutě Chloe Kelly přetlačila/předběhla Moe Wold, naběhla si na přihrávku na hranici malého vápna a zblízka zavěsila. Tinja si na míč sice sáhla, ale k záchraně to nestačilo – 2:1. Třetí gól domácích mohl přijít po nepodařené rozehrávce vzápětí, Korpela však vytasila perfektní zákrok. V nastavení protančila manchesterská osmnáctiletá rychlonožka Jess Park až do malého vápna a téměř z úrovně brankové čáry prudkou střelou překonala Tinju v brance – 3:1.

Shrnutí

Tinja-Riikka Korpela opět prokázala, že je vynikající brankářkou, svůj tým dokázala několikrát opravdu podržet. Věřme, že její výkony i v dalších pohárových zápasech budou obdobně kvalitní. Dámy Manchester City a Evertonu se za dobu existence FA WSL střetly již potřinácté. A již potřinácté Citizens zvítězily, úhrnné skóre je 34:7. Je nepochybné, že Citizens byly v i tomto zápase dominantním týmem.  Ale ženy v jantarových dresech dokázaly tlaku nebesky modré strany účinně odolávat a vypracovaly si několik velmi dobrých šancí. Zápas rozhodně nebyl tak jednoznačnou záležitostí, jak by se snad mohlo zdát při pohledu na skóre. Myslím, že naše ladies mohly z Manchesteru odjet se vztyčenou hlavou. Výsledek finále FA Cupu je stále otevřenou záležitostí.

Zajímavost

Chloe Kelly střelila 100. gól Citizens v Conti Cupu. Jen je škoda, že to bylo do branky týmu, jehož barvy ještě v loňské sezóně hájila.

Poznámka: Na fotografii zleva Abbey-Leigh Stringer a Jess Park
Použité zdroje: womenscompetitions.thefa.com  / mancity.com  /  royalbluemersey.sbnation.com


Góly: Lavelle (51´), Kelly (76´), Park (92´) – Turner (20´)

Žluté karty: Walsh, Stokes

Manchester City (4-3-3): Bardsley – Stokes, Houghton, Morgan,  Greenwood – Scott (62´ Mevis), Lavelle (91´ Beckie), Walsh – Stanway (76´ Weir), Kelly, Park

Everton (3-4-3): Korpela – Moe Wold, Turner, Damaris (65´ Sevecke) – Finnigan, Stringer, Clemaron (73´ Graham),  Sørensen (73´Christiansen)- Emslie, Boye-Hlorkah (57´ Gauvin), Magill (57´ Pattinson)

Rozhodčí: Simon Mather