Everton W – West Ham United W 3:1

12/10/2020 3 Od Karamela

Také čtvrté ligové kolo bylo pro Everton úspěšné. Tentokrát ženský tým na domácí půdě zvítězil nad West Hamem 3:1.

Takřka prázdný Walton Hall Park viděl za slunného podzimního odpoledne čtvrté vítězství Evertonu v lize v prvních čtyřech kolech. To je nejlepší evertonský ligový úvod od roku 2011. Možnou motivací je i  neoficiální, ale o to urputnější vnitroklubová soutěž s mužským týmem neprohrát v lize jako první. Podívejme se, jak zápas probíhal.

První poločas

Ve druhé minutě vyslala Emslie propagační střelu s jejímž zneškodněním neměla Arnold v brance hostí vážnější problém. Podstatnější problém pro West Ham vyvstal v minutě osmé, kdy opět Emslie z levého křídla dopravila míč do nebezpečné blízkosti londýnské svatyně a Nicoline Sørensen jej uklidila tam, kam patřil – 1:0. Tato akce snad přiměje i největší lenochy ze zpravodajských serverů stáhnout si buď dánskou jazykovou sadu, nebo používat klávesovou zkratku levý Alt+0216. Písmeno „ø“ se v této fotbalové sezóně totiž bude do referátů o Everton Women hodit. Po tomto gólu Londýňanky ožily. Přesto se ještě dvakrát pokusila o zvýšení náskoku Gauvin a jednou Emslie, bohužel v obou případech neúspěšně.

Ve dvacáté čtvrté minutě po ne zcela zdařilé rozehrávce se k míči dostala Kenza Dali a pěknou střelou překonala Sandy MacIver – 1:1. O chvíli později to na hrotu hrající Valèrie Gauvin zkusila hlavou, ale také marně. West Ham začal nebezpečně dotírat. Leon prokličkovala až do vápna, kde její střelu částečně zablokovala Sevecke a definitivně zlikvidovala MacIver. Naše brankářka se blýskla i za chvíli, kdy po rohu chytila prudký volej Redisch. Těsně před poločasem měla na kopačce vedoucí gól Emslie, ale zblízka směřovala míč jen do Arnold.

Druhý poločas

Po návratu ze šaten přitlačil West Ham na pilu a snažil se o vyrovnání. Také Everton dával najevo, že se s remízou nespokojí. Ve 48. mínutě vyslala Christiansen krásný cross do vápna, bohužel nikdo si na něj nanaběhl. Přímý kop Emslie v 51. minutě také gól nepřinesl. V 52. minutě zlostný řev „Leave the ball, leave the ball!“ (pěkný prvek v přenosu s citlivými mikrofony na prázdném stadionu) na Finnigan ukázal, že arbitr nemá rád, když po přerušení hry někdo kope do míče. Následná žlutá karta tak nebyla překvapením. V 61. minutě Dali velmi dobře vypálila a Everton mohl děkovat jen Sandy MacIver a jejímu hbitému zásahu, že se návštěvnice  nedostaly do vedení. V 63. minutě se Gauvin radovala z dalšího evertonského gólu, ale bohužel ofsajd byl ofsajd.

V 70. minutě jsme se dočkali: Izzy Christiansen přihrála před vápno Lucy Graham, a ta pumelicí poslala Everton opět do vedení – 2:1. Že gól byl vyhlížen všemi našimi hráčkami opravdu toužebně dokazuje i výběh MacIver na polovinu soupeře, aby se mohla připojit k slavícím spoluhráčkám a za okamžik zase sprintovat zpět. Ve 2. minutě prodloužení po rohu Chritiansen přidala Graham svůj druhý gól zápasu – 3:1. Těsně před koncem ještě usilovaly o zvýšení Raso a Magill, ale tentokrát marně.

Shrnutí

Vítězství nad 10. celkem tabulky, který letos ještě nevyhrál ligový zápas bylo mnohem udřenější, než by se podle závěrečného skóre mohlo zdát. Je třeba přiznat, že Londýňanky bojovaly velmi dobře a zejména před koncem první a na začátku druhé půle na hřišti dominovaly. Jinak jsem si dnes všímal zejména Damaris, která hraje nevyzpytatelně. Předvede perfektně načasované odebrání míče nebo zablokování střely, aby následně balón ztratila při marném pokusu probít se přes dvě soupeřky u postranní čáry, i když to jí už nevyšlo o chvíli dříve. A o pět vteřin později předvede dokonalou přihrávku napříč přes celé hřiště.  Při zápasech Evertonu se člověk opravdu nenudí. Přejme sobě i hráčkám, ať se našemu klubu daří i dál.

Zdroj fotografie: https://nyjournalism.com/

Branky: Sørensen 8´, Graham 71´, 90+2´ – Dali 24´

ŽK: Finnigan – Longhurst

Everton (4-1-4-1): MacIver – Moe Wold, Finnigan, Sevecke, Turner (c) – Damaris – Emslie (81´ Boye-Hlorkah), Christiansen,  Stringer (61´ Graham), Sørensen (61´ Raso) – Gauvin (78´ Magill)

West Ham United (4-5-1): Arnold – Redisch, Flaherty (c), Fisk – Leon, Van Egmond, Grant (56´ Longhurst), Dali, Kiernan (73´ Mustafa)- Daly

Rozhodčí: Edward Duckworth