Preview: Everton – Liverpool

16/10/2020 16 Od Fip

V sobotu se už po 237. bude opakovat spektákl zvaný Merseyside derby. Lépe bude nechat minulost stranou a soustředit se na to, co se děje teď. A teď to zrovna vypadá modře, takže dobře.

Ano, poslední léta se Evertonu v derby nedaří. Asi by se dalo jít ještě dál, ale poslední výhra se Toffees podařila na Goodison Parku přesně 17. října 2010. Od té doby se hrálo dvaadvacetkrát, vyhrát se nepodařilo. Už se dá říct, že na ten pocit jsme zapomněli. Někdy byla touha po vítězství až zamlžena vzájemnou rivalitou, zoufalá snaha prolomit sérii až svazovala nohy. Často jsem tak viděli individuální chyby, někdy trestuhodnou taktickou opatrnost, až bázlivost.

Neohlížet se, ale jít vpřed

Nyní se ale na modré straně objevil nový vůdce, který může sjednotit síly svých věrných, dodat jim potřebnou kuráž a přinést radost do tábora Modrých. Jeho jméno je Carlo Ancelotti. Přišel z jižních krajů, přijal však naši identitu za svou a opět zažehl naději v našich srdcích. Přišel, aby vrátil klubu zašlou slávu, aby přestavěl tým chřadnoucích hvězd bez ambicí. Už to začalo. Hlavní nedostatky v personálu byly identifikovány, vznikla téměř kompletně nová záložní řada, se kterou si neradno zahrávat. Kouzlo osobnosti, zdvihnuté obočí, ale i vnitřní klid a nadhled dokázalo pohnout všechna srdce, aby začala být do jednoho rytmu. K vítězství! Výsledky se dostavily, před pauzou Everton přetlačil všechny soupeře a je na čele neúplné tabulky.

Na druhé straně, temná síla nikdy nespí. Redshites neboli kopites a další turisté z Norska a jiných koutů oslavili v minulé sezóně po dlouhé době mistrovský titul. A ač se to zdá neuvěřitelné, šlo o triumf zasloužený. Tým fungoval jako tým a terorizoval všechny ostatní.

Na obhajobu titulu je ale těžká doba. Okolnosti zkrátily letní přípravu na polovinu. Pro týmy, které se jako skot pasou na bohatých lukách takzvané Ligy mistrů, nezbylo dost času na regeneraci a restart v kravíně. Červení sice začali sezónu dobře a přehráli už řadu těžkých soupeřů, ale v posledním zápase narazili. Kdo si pro pobavení pustil sestřih z jatek ve Villa Parku, nemohl si nevšimnut vedle četných individuálních chyb i celkové odevzdanosti. Náš sok ale dostal dar v podobě 2 týdnů dát se do pořádku a vrátit se zpět na koleje. Kdo ví, možná je 5 let heavy metalu už moc.

Jak zvítězit

Připravit si úspěch vyžaduje studovat soupeře a znát jeho silné stránky i slabiny. Já na to nemám žaludek, takže jsem nabral vědomosti jinde. Zaměřili se převážně na slabiny, které jinak velmi dobře fungující stroj Jürgena Kloppa má.

Důležitou roli hraje vždy brankář. V Alissonovi má trenér velkou oporu, ale je pravděpodobné, že toho do hry nepustí zranění ramene. Jeho zástupce Adrián se při vlastní rozehrávce nejednou dostal do potíží. Od změny pravidel ohledně rozehrání míče od brány je ale tento postup velmi oblíbený.

Podobně v obraně mají Reds velmi ceněnou modlu, Virgila van Dijka. Ale jeden člověk obranu nedělá. Jako z dalších slabších článků řetězu se tedy nabízí druhý obránce. Na něj často oponenti soustředí svůj tlak. Joe Gomez proti Villans vypadal zoufale, Joel Matip se možná stihne vrátit po zranění, ale jeho kondice bude v zápase nepochybně prověřena. To stejné platí pro oba krajní obránce, jejichž výlety na polovinu soupeře mohou vytvářet volný prostor pro protiútoky. Klopp si toho je určitě vědom, uvidíme, jak na to bude reagovat.

Středová řada obsahuje mimo jiné údajně nejlepšího hráče loňského ročníku – Jordana Hendersona. Navíc byla posilněna o Thiago Alcantaru. Ale právě zde se proti nim vynořila nová síla, pramen největšího sebevědomí pro Everton. V novém složení působí opravdu více flexibilně a poskytuje více klidu a času pro celý tým. Everton dík tomu může vytvářet větší tlak na soupeře. Nebude se hnát tolik za dlouhými přihrávkami, útok by měl být více postupný a méně čitelný. Bude to ale velká zkouška.

Také ofenzíva se dočkala posilnění. Už tak k výborným zabijákům Salahovi, Manému a Firminovi najali ještě Diega Jotu. Chlapec měl snad kdysi střípek dobra, zapíchnutý ve svém srdci, ale těžko spoléhat na to, že si dá vlastní gól. Netřeba zapomínat na Minamina nebo starého známého Curtise Jonese. Nejlepší obranou je útok, nejlépe by tak bylo nedat těmto predátorům moc prostoru.

Co se nového

Telegraficky: DCL si odbyl vysněný debut ve dresu Albionu, hned si připsal i branku. Budiž to pro něj povzbuzením k další dobré práci pro klub! Pickford má stále velkou důvěru od Garetha Southgata, to je taky dobře. Gylfi Thór se trefil dvakrát a přiblížil Island k dalšímu mistrovství Evropy. Bohužel, i nějaká ta menší zranění se objevila, a tak se na seznamu terapeutů objevili, snad jen dočasně, Allan, Coleman, Gomes, Digne, Mina. Ale snad by měli být všichni v pořádku. Alternativy pro obranu navýšil příchod Bena Godfreye, který byl o pauze vytížen anglickou jednadvacítkou. Dost možná i zástup pro brankáře obstará poprvé švédský matador Robin Olsen. Hodně zdaru všem!

Redshite, jak se zdá, se zranění ve státních službách tentokrát netýká. Naopak se doléčili již výše zmiňovaní Alcantará a Matip, otazníky ještě visí kolem Maného.

Co: Everton FC – Liverpool FC
Kdy: sobota 17.10. 2020 od 13:30 SEČ
TV: přímý přenos na stanici Premier Sport.
Rozhodčí: Michael Oliver – Stuart Burt, Simon Bennett Čtvrtý rozhodčí: Paul Tierney
VAR: David Coote Asistent VAR: Lee Betts