FA Cup Preview: Everton – Sheffield Wednesday

24/01/2021 12 Od Fip

Letos to bude 55 let od slavného finále FA Cupu, ve kterém se podařilo Evertonu otočit skóre z 0:2 na 3:2. Tehdejším soupeřem byl, tak jako dnes, Sheffield Wednesday.

Od té doby uplynulo mnoho vody a kdysi úspěšný klub neprožívá neslavnější období. Největším úspěchům (4 ligové a 3 pohárové triumfy) se rychle blíží stoletá výročí a nové nepřicházejí. Ano, nejsme na tom v tomto směru nejhůře. Nejvyšší anglickou soutěž si pak zahráli Sovy naposledy v roce 2000. Od té doby se dokonce dvakrát podívali ještě o stupínek níže, pravda, vždy jen na krátkou dobu.

Přílivem nových financí, a tedy i ambicí se měl stát nový vlastník, kterým je od roku 2014 Dejphon Chansiri z Thajska. Ale zatím to kýžené ovoce nepřineslo. Sheffield se sice dvakrát ucházel o nejbohatší soutěž v play-off, ale stále ten kousek chyběl. Velký tlak neustálo několik manažerů posledních let, kteří se počali často obměňovat. Tím posledním byl Tony Pulis, který vydržel jen 45 dní a krátce před koncem roku 2020 byl odvolán.

Třetím manažerem sezóny je tak dočasně Neil Thompson. Zatím má bilanci 3 vítězství ze 3, takže se zdá, že se nad Hillsborough blýská možná na lepší časy. I přesto jsou ale Yorkšířané v zóně sestupu. Částečný podíl na tom má odečet 6 bodů za nedodržení finančních pravidel udržitelnosti. Původně měla být porce bodové penalizace dvojnásobná, a pro Wednesday bylo štěstí, že nebyla uplatněna na minulou sezónu. Ale i tak to letos není velká sláva.

S ohledem na penalizaci bych čekal, že se to sestavou soupeře bude hemžit hvězdami se zkušenostmi z nejvyšší soutěže. Není tomu tak. Při pohledu na soupisku nejvíc zaujalo skotské trio Callum Paterson, knírač z Cardiffu a letošní nejlepší střelec, Bannan z Villy a vyhaslá hvězda Champu Jordan Rhodes. Ze známějších jmen ještě irský gólman Westwood, australský záložník Massimo Luongo nebo bývalý mládežnický reprezentant Albionu Adam Reach.

Novinky z domácího tábora

Po 12 dnech zápasového půstu hlásí Everton jednoho uzdraveného, DCL, a jednoho nově indisponovaného, Nielsa Nkounkoua. Nadále bude chybět trio záložníků Gbamin-Allan-Delph. Ancelotti doplnil, že odpočívat budou Digne a Iwobi. Za další 3 dny nás čeká důležitý ligový zápas s Leicesterem, kde bude třeba se vypořádat s absencí vykartovaného Doucourého. Ale pro další odpočívající asi není prostor. Navíc, po vyřazení z Ligového poháru tak naděje na dlouho očekávanou trofej upínají na FA Cup. Takže držíme palce i Wycombe proti Tottenhamu v duelu o to, kdo bude mít tu čest v příštím kole.

Vzájemná bilance

  • I přes dlouhou absenci v nejvyšší soutěži jsme se utkali s Sheffield Wednesday nedávno, v září 2019 v 3. kole Ligového poháru. Postup dvěma góly tehdy vystřelil DCL. V nejstarší klubové soutěži půjde dokonce o už dvacáté střetnutí, pro nás jde o druhou nejčastější překážku.
  • Kromě již zmíněného finále ’66, ze kterého je obrázek úprku fanouška Eddieho Kavanagha, zaujme 3. kolo v roce 1988, kdy se hrálo na 4 zápasy, po 3 remízách 1:1 už to Owls přestalo bavit a na Hillsborough jsme vyhráli 5:0.
  • V roce 1986 jsme postoupili do finále přes Wednesday zásluhou branky Greamea Sharpa v prodloužení.
  • 1893 vstřelil Everton svoji první branku z penalty. Bylo to až na čtvrtý pokus! Bob Kelso tak pomohl k výhře 3:0 a postupu do semifinále.
  • Roku 1905 jsme proti Sheffieldu kopali penalty dokonce 3, ale proměnili jedinou, ligový zápas jsme vyhráli 5:2.
  • V roce 1931 jsme zvítězili 9:3 i s pomocí 5 branek Dixieho Deana. 20 let poté nám to Wednesday vrátili, když nám v posledním kole, kdy jsme se ještě mohli zachránit, uštědřili porážku 6:0. Kolegiálně ale sestoupili s námi.
  • První zápas v nově vytvořené Premier League jsme sehráli s Sheffield Wednesday. Skončil 1:1.
  • Poslední zápasy na Goodison Parku není nijak růžová, v lize to bylo 1-3-5. Ale v pohárech se nám doma dařilo o poznání lépe, bilance je 3-4-0.

(foto: Pinterest by Iorna Blake)

Co: Everton FC – Sheffield Wednesday FC, 4. kolo The Emirates FA Cupu
Kdy: neděle 24. ledna 2021 v 21:00
TV: živě na stanici Digi Sport 2
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL
Rozhodčí: Graham Scott Asistent rozhodčího: M. Scholes, N. Greenhalgh Čtvrtý rozhodčí: J. Simpson
VAR: Stuart Attwell Asistent VAR: Stephen Child.