Everton W – Manchester United W 0:2

02/02/2021 2 Od Karamela

Poslední lednový den přivítal Everton k odloženému utkání rudý tým z Manchesteru. Hosté neváhali a  ukázali, proč se přetahují s Chelsea o první místo v tabulce. Bez větších problémů zvítězili 2:0.

Pro historii fotbalu navěky budiž zaneseno do análů, že tento zápas byl pro Jill Scott 150. utkáním, ke kterému nastoupila ve WSL. Optimisté věřili, že by toto jubileum mohla oslavit gólem.  Také ostatní karamely nastupovaly do utkání s respektem, ale i s nadějí na uhrání dobrého výsledku. Zotavení všech marodných a nákup lednových posil budil optimismus sice mírný, ale na všech frontách. Realita však nakonec byla taková… evertonská.

První poločas

zahájily výkopem dámy v královské modři a už v první minutě musela Mary Earps v brance Devils likvidovat útok domácích po dobré práci Lucy Graham u postranní čáry. V 9. minutě MacIver nešťastně vyrazila křižnou přihrávku do vápna rovnou pod nohy Elly Toone. Ta i přes snahu Turner o skluz úspěšně dostala ďáblice do vedení – 0:1. V 11. minutě vystihla Lucy Graham rozehrávku hostí, ale její přihrávka do vápna nenašla adresátku. Misky vah se začaly nezadržitelně naklánět na rudou stranu. Obrana Evertonu (zejména její levá strana) působila velmi nejistě. Naštěstí MacIver předvedla několik zdařilých zákroků. Průniky Sørensen na levém křídle byly vesměs úspěšné, ale její přihrávky do vápna nepadaly na úrodnou půdu. Raso na křídle pravém se sice statečně probíjela, ale k nadějné přihrávce ani k přímému ohrožení branky to nestačilo. Ani přihrávky Chistiansen neměly svou obvyklou přesnost. Když už se fanoušek Evertonu pomalu připravoval na poločasové vydechnutí přišel druhý úder United: Christen Press ve 42. minutě po nedostatečně ubráněném rohu zvýšila z malého vápna na 0:2. Ani sevření mezi Sevecke a Turner jí ve skórování nezabránilo.

Druhý poločas

začal optimisticky: Jill Scott vyslala krásnou střelu zpoza hranice velkého vápna těsně k pravé tyči manchseterské brány. Bohužel Earps neméně krásným skokem Robinsonovým míč vyrazila. V 56. minutě byla ze hřiště stažena Hayley Raso a na pažit vyběhla nová lednová akvizice EFC Alisha Lehmann.  O tři minuty později se zahřála na provozní teplotu a vystřelila na bránu, ale její střela byla zblokována na roh. Hra se zrychlila a Everton začal déle pobývat na polovině soupeřek. Gól byl však stále v nedohlednu. V 72. minutě nahradila Claire Emslie Valérii Gauvin. A byla to právě Emslie, která po spolupráci Scott a Moe Wold měla na konci zápasu na kopačce čestný gól, ale její střela bohužel postrádala přesnost i razanci. Manchester United tedy získal skalp Evertonu a s ním i další tři body.

Posily

Po vystřídání Raso jsme se sám sebe ptal, co Alisha Lehmann na křídle vnesla do hry navíc místo Hayley. A musel jsem si odpovědět že nic. Její rychlost sice má, ale dravost nebo drzost Australanky postrádá. Ale přijatelná alternativa to je. Scott hrála zkušeně, někdy možná zbytečně faulovala (že by obvyklý příznak ztráty rychlosti starších hráčů?). Celkem vzato však hrála spolehlivě. Škoda, že se neujala její gólová střela z druhého poločasu.

Shrnutí

Evertonu nechybělo odhodlání, ale první gól mu notně vzal vítr z plachet. A po druhém úderu těsně před přestávkou bylo rozhodnuto. I když druhý poločas byl odehraný mnohem lépe než první, výsledek to nezlepšilo. Dámy v rudém si náskok s přehledem ubránily. Evertonská obrana, a hlavně tedy její levá strana byla v první půli dosti nejistá. Což přímo vedlo k prvním dvěma gólům, i když pod prvním je podepsána i chyba (nebo smůla) MacIver. Velkou pochvalu si zaslouží Sørensen. Její rychlost a síla musely přivádět Kirsty Smith na pravé strany manchesterské obrany  k pláči: opakovaně byla Dánkou od míče prostě odstavena nebo předběhnuta. Je škoda, že přihrávky Nicoline do vápna byly tentokráte jalové. Taková byla v tomto zápase nakonec celá naše hra. Nemyslím, že by ďáblice byly vysloveně nad naše možnosti. Pro tentokrát se ale zaskočit ani v nejmenším nenechaly. Příští zápas hrajeme 7.2. doma proti Birminghamu. Zde už musíme bodovat naplno, pokud se nechceme psychicky rozložit. Come on, you blue girls!

P.S.: V zápase nastoupilo trio Turner, Turner and Turner. Dámy nejsou navzájem příbuzné.

Fotgrafie: Izzy Chritiansen (zdroj: https://twitter.com/EvertonWomen)

Branky: Toone (9´), Press (42´)

Žluté katy: Scot, Finnigan

Everton (4-3-3): MacIver – Moe Wold, Finnigan, Sevecke, Turner – Christiansen, Scott, Graham – Raso (56´Lehman), Gauvin (72´Emslie), Sørensen
Manchester United (4-2-3-1): Earps – Smith, Turner, Turner, Batlle – Ladd, Zelem (66´ Sigsworth)-  Toone, Groenen, Galton (81´James) – Press (81´Hanson).
Rozhodčí: Kirsty Dowle