Preview: Leeds United – Everton

03/02/2021 29 Od Riči

Everton si po téměř 17 letech opět zahraje ligové utkání na svém neoblíbeném stadionu Elland Road.

Proč neoblíbeném? Toffees straší prachbídná bilance ligových soubojů na půdě Leedsu, z posledních 37 duelů zvítězili pouze jednou (!). A favority na vítězství, aspoň dle sázkových kanceláří, nejsou ani ve středečním střetnutí.

Ancelottiho svěřencům se sice daří v letošních venkovních zápasech Premier League, triumfovali hned v šesti z devíti pokusů, momentální forma týmu ale vyvolává otazníky.

Everton se v poslední době trápí v ofenzivě, problémy má především s vytvářením šancí. Útok trpí na hluboký defenzivní blok, kdy mužstvo často nastupuje se čtyřmi stopery v obranné linii, na což nejvíce doplácí Calvert-Lewin, jemuž oproti začátku sezóny aktuálně spoluhráči připravují třikrát méně gólových šancí.

I proto Toffees angažovali během včerejšího přestupového Deadline Day ofenzivního univerzála Joshuu Kinga, který bude ale moct debutovat teprve o víkendu už na Elland Road.

Jestliže Everton v posledních dvou ligových kolech nedokázal porazit na domácí půdě Leicester a Newcastle, Leeds v minulém týdnu oba tyto celky porazil na jejich půdě. Zejména nedělní výhra 3:1 nad silnými Foxes budí respekt.

Úvodní vzájemné střetnutí ovládli po atraktivní podívané Whites, Ancelotti rozhodně nebude chtít připustit opakování onoho „hurá zápasu“, v němž se Leeds cítil jako ryba ve vodě. Zajímavé bude rovněž sledovat, zda manažer domácích Bielsa opět nasadí osobku na Jamese. Naposledy se mu tento tah velmi osvědčil.

Evertonu kvůli zranění nově chybí brankář Pickford, mezi tři tyče se tedy postaví zkušený Olsen. Na marodce dále zůstávají Alllan a Gbamin, naopak uzdravení hlásí středopolař Delph. Ancelotti rovněž potvrdil, že do základní sestavy se vrátí i stoperské duo Holgate-Godfrey, na pořadu dne by teda mohla být další kulišácká variace základní sestavy v podání italského stratéga. Ma vedremo.

Leedsu vypadl kvůli zdravotním problémům útočník Rodrigo, menší šrámy sužují i útočná esa Raphinhu a Bamforda, jejichž absence by byla citelnou ztrátou. I tak už ale Bielsovi chybí početná řada hráčů: Koch, Poveda, Forshaw, Berardi a Llorente.

Co: Leeds United FC – Everton FC, 22. kolo Premier League
Kdy: 03. 02. 2021 od 20:30 SEČ
Kde: Elland Road, Beeston, Leeds (kapacita: 37 792)
Živý přenos Premier Sport: Ne
Hlavní rozhodčí: Michael Oliver  VAR rozhodčí: Chris Kavanagh