Leeds United – Everton 1:2

04/02/2021 9 Od Fip

Everton oplatil Leedsu porážku z domácího hřiště a posílil svou pozici v tabulce. Při výhře ze sebe vyždímal tým lepší, bojovnější výkon než při víkendové blamáži.

Toffees vyběhli na Elland Road se 4 změnami oproti zápasu s Barcodes. Šichtu za Pickforda, Colemana, Keana a Jamese vzali Olsen, Holgate, Gomes a Godfrey. Zatímco anglickou jedničku do zápasu nepustila žebra (vlastní, nikoli vepřová), Jamese se Carlo rozhodl ušetřit před yorkshirskou pohostinností. Mladí obránci si dobili baterie a mohli tak dodat defenzívě potřebnou vitalitu. Na lavičce, nebo spíše v její blízkosti, se poprvé objevil Josh King, posila z Bournemouthu.

Leeds sice v přestupním období žádného hráče nezískal, jednu posilu přesto představil. Stal se jím hybridní trávník, který během 17denní pauzy nahradil původní trávník, ztrápený místním deštivým počasím. Přestoupil od Spurs za sumu 300 tisíc liber. Nikde jsem se ale nedočetl, v čem přesně ona hybridita spočívá a jaké rozdílné vlastnosti má. Podle všeho jde o dočasné řešení, doplněné o zlepšený odtokový systém pod jeho povrchem.

Domácí nezklamali, již od začátku hráli svižný fotbal, k tomu dopomáhali hlavní ofenzivní tahouni Rafinha a Bamford. V 9. minutě se podařilo hostům je dokonale zaskočit. Domácí obránce Struijk jako by spoléhal na informaci, že Everton občas centruje do vápna, kde nikoho nemá, nechal trestuhodně projít centr zleva od Digneho za sebe do vápna. Tam, kde se vzal, tu se vzal, Gylfi Sigurdsson nezaváhal – 0:1.

Během chvíle si cestu přes otveřenou obranu domácích našel DCL, ale jeho střela mířila na připraveného brankáře Mesliera. Než se ze šoku oklepali, připravili rozehrávkou dobrou šanci pro Richarlisona, ten si ale neporozuměl s hybridem a nebylo z toho nic.

Whites začali sbírat roh za rohem a po jednom z nich Alioski rozezvoněl tyč po pravici Olsena. Vzápětí se projel Gomes hybridem těsně kolem Bielsy, ale bylo z toho všeobecné veselí. Struijkovu hlavičku vyrazil švédský gólman na další roh. Postupně se hra vyrovnala, náznaky byly na obou stranách, alespoň myslím, dost se mi to v tu chvíli stream sekal.

Pět minut před přestávkou vybojoval DCL roh. Islanďan zvolil variantu rohu něco jako na bližší tyč, kde prodloužil Ben Godfrey za sebe, kde se, jako když padá almara, pověsil do vzduchu Dominic Calvert-Lewin. Zastavil se až v síti – 0:2.

Druhý poločas

Jak už to tak s Evertonem chodí, dobré se často střídá s méně dobrým. Holgate si krátce po pauze až bohorovně pohrával s míčem ve vlastním vápně, až si ho vypůjčil Bamford. Posunul na vápno k Rafinhovi, který připomněl svou hbitost a přes Godfreyho poslal míč do sítě – 1:2.

Leeds to nabudilo a dobrým pohybem dostával Everton pod tlak. Aktivní byl především Ayling, na druhou stranu Kieran Phillips, který mě zaujal v podzimním duelu, včera až tolik nevynikal. Současně naše obrana, poučena z krizového vývoje, působila mnohem pevněji.

Přesto dala příležitost vyniknout Robinu Olsenovi. V 62. minutě nejprve vyrazil Klichovu tečevanou střelu, aby pak u levé tyče zasahoval vleže proti Raphinhovi a trochu i proti Godfreymu. O moment poté u druhé tyče likvidoval pokus Harrisona. Bylo to celé tak hektické, že si Olsen vyžádal na chvíli i ošetření nádobíčka.

Zůstal ale v permanenci, když Bamford hlavičkoval až přehlavičkoval. Míč se otřel o břevno, odkud by ho do hry dokázal vrátit jen Pickford. S blížícím se koncem dělal Everton vše proto, aby se Leeds nemohl rozjet na plný plyn. Holgate téměř vysvlékl Raphinhu, žlutilo se i před Godfreym a Olsenem. Několik střídání, které poskytlo první minuty Kingovi, ušetřilo také pár minut. Ve velké šanci se díky práci Doucourého dostal DCL, ale v tváři tvář Mesliera ušetřil. Podobně se zachoval střídající Roberts, Everton bere všechny body.

Muž zápasu

Povedený výkon přinesl mnohá potěšení. DCL prolomil dlouhé období půstu, kapitán Sigurdsson poctivě nechal běhat ostatní. Gomes si vysloužil speciální pochvalu od Ancelottiho. Obrovské množství práce odvedl Doucouré, zastavil několik soupeřových výbojů. Godfrey opět předvedl svůj parádní výlet. Mina byl jako zeď, ale Robin Olsen byl jako skála, a proto je mužem zápasu.

(Foto: gettyimages via HITC.com)

Branky: 48‘ Raphinha – 9‘ Sigurdsson, 41‘ Calvert-Lewin

ŽK: 16‘ Harrison, 79‘ Ayling – 89‘ Holgate, 90‘ Godfrey, 90‘ Olsen.

Leeds United: Ilan Meslier – Luke Ayling, Pascal Struijk, Liam Cooper, Ezgjan Alioski (78‘ Pablo Hernandéz) – Kieran Phillips – Raphinha, Mateusz Klich (69‘ Tyler Roberts), Stuart Dallas, Jack Harrison (87‘ Helder Costa) – Patrick Bamford

Everton: Robin Olsen – Mason Holgate, Yerry Mina, Ben Godfrey, Lucas Digne – Abdoulaye Doucouré, Gylfi Sigurdsson (89‘ Tom Davies) – Alex Iwobi (Joshua King), Andre Gomes, Richarlison (80‘ Michael Keane) – Dominic Calvert-Lewin

Rozhodčí: Michael Oliver  Bez diváků.