Manchester City W – Everton W 1:0

07/03/2021 3 Od Karamela

Posledních devět zápasů proti Manchester City znamenalo pro evertonské ženy devět proher. Horší bilanci mají jen s Arsenalem.

Přesto se na Academy stadium vydaly s odhodláním ukrást nebesky modrým aspoň bod.  A málem se to povedlo. Kirk zvolil defenzivní sestavu s  netradiční Graham na levém křídle. Obvyklé rychlonožky Emslie a Raso zahájily utkání na lavičce. Scott, jakožto hostující z MCFC nebyla do zápasu nominovaná. Do vyztužené obranné řady se od začátku zápasu zařadila George. A šlo se na věc.

První poločas

od začátku předznamenal průběh většiny utkání: Citizens dobývají evertonské pozice a Everton  v 10-11 hráčkách brání. Protiútoky jsou sporadické a vesměs neškodné.  Do serióznější šance jsme se dostali až v 17. minutě, kdy Moe Wold vyvezla míč po pravé straně a přes Sørensen doputoval do malého vápna těsně za paty nabíhající Gauvin. Za nedlouho poté po faulu na Bronze zahrála Weir přímý roh do zdi. Na odražený míč si naběhla Mewis a z úhlu netrefila naší prázdnou bránu. 26. minuta přinesla předčasné střídání: Turner (do té doby svádějící četné ostré, ale převážně úspěšné souboje s Kelly na levé straně obrany) byla po úderu do hlavy od Weir stažena ze hřiště a nahrazena Pattinson. Naše kapitánka nebyla v žádném případě spokojena. I když nebylo rozumět slovům, pohled na její tvář nenechal nikoho na pochybách, že takto si dnešní odpoledne nepředstavovala. Od této chvíle se naše levá strana stala nebezpečně průchozí. Nebesky modré zahrozily ještě střelou z dálky (opět Mewis), i nyní mimo bránu. Ve 40. minutě odchází ze hřiště Moe Wold s pochroumanou nohou a na pozici wing backa přichází Raso. Přestože do poločasu nezbývalo již mnoho času, tak Hayley přesto stihla ukázat zuby a sejmula Hemp.

Druhý poločas

začal očekávaným náporem domácích. Everton tlak zvládl a  hra se dále odehrávala pod obrazem cattenaccia jantarových dresů. MacIver si připsala několik zdařilých zákroků. Evertonská ofenziva se omezila na několik izolovaných průniků Raso, která bohužel vesměs nenašla dostatek spoluhráček v poslední třetině hřiště. V 60. minutě utekla naší obraně White, ale netrefila bránu. Záhy poté přestřelila bránu také Hemp, tentokráte nůžkami přes hlavu. Urputnost naší obrany ilustruje Clemaron, která neváhá hlavou zblokovat střelu Weir a nejspíš se i seznámila s její kopačkou. Po krátkém ošetření se vrací do hry. V 73. minutě odchází Gauvin a George, a přichází Emslie s Magill. Čerstvé nohy obou střídajících a urputnost Magill opět vrací Everton do hry. Bohužel i Citizens prokázali, že umí  solidně bránit, takže snahu se do gólu přetavit nepovedlo. V 81. minutě opět zleva proniká White, zpětnou přihrávkou před velké vápno nalézá Keiru Walsh, která bez váhání vypálí dělovku do dolního pravého rohu naší brány. MacIver se nestačí ani pohnout – 1:0. V 89. minutě bylo vynikající sólo Raso nepochopitelně přerušeno rozhodčí. Ubráněný roh zahraný Emslie tak byl poslední ofenzivní tečkou za dnešním utkáním.

Shrnutí

Už před zápasem bylo jasné, že jsme přijeli s úmyslem získat bod. A málem se nám to povedlo, i když jsme čelili jsme jednomu ze dvou nejlepších útoků v lize. Přestože nakonec všechny body zůstaly domácím a v tabulce jsme si nepomohli, byl dojem z našeho výkonu velmi dobrý. Obrana fungovala slušně, ač dámy mnohdy hrály mimo své obvyklé posty. Pattinson předvedla jeden ze svých nejlepších výkonů, na špičku to však zatím nestačí. Za inkasovaný gól nejspíš nelze MacIver příliš vinit, střelu viděla až hodně pozdě. Do Birminghamu tak můžeme ve čtvrtek 11.3. odjet k dalšímu zápasu se slušným sebevědomím. Hraje se od 20:00 a zápas bude jako obvykle k vidění na FA playeru.  Come on, you blue girls!

(Editováno 8.3.2021)

fotografie: Hayley Raso po faulu na Lauren Hemp (zdroj: FA Player)

Branky: Walsh (81´)

ŽK: Clemaron (79’), Pattinson (90’)

Manchester City (4-3-3): Roebuck – Bronze, Houghton, Greenwood, Morgan – Walsh, Mewis (67´ Lavelle), Weir (88´ Coombs)- Kelly, White (67´ Stanway), Hemp

Everton (3-5-2): MacIver – Sevecke, Finnigan, George ( 73´ Magill) – Moe Wold (41´ Raso), Christiansen, Graham,  Clemaron, Turner (26´ Pattinson)- Sørensen –  Gauvin (73´ Emslie)

Rozhodčee: Sarah Garratt   Bez diváků