Preview: Chelsea – Everton

07/03/2021 7 Od Javor

Čtvrtý hostí pátého. Po manchesterském derby je tu druhý šlágr kola.

Liga mistrů. Dvě slova, o kterých se v Goodison Parku mluví čím dál tím hlasitějším šeptem. Je začátek března, Everton je za vysněnou čtvrtou příčkou pouze bod a v posledních třech zápasech udržel čisté konto. Je to právě tým Romana Abramoviče, který bude doma tuhle pozici hájit.

A že je co – Everton prohrál venku v lize v této sezóně pouze dvakrát – a to hned v po sobě jdoucích zápasech. Paradox? Šlo o zápasy v Newcastlu a v Southamptonu, tedy s týmy, které budou rády, když se zachrání. Obzvláště prohry s Newcastlem mohou být hodně drahé…

Ale zpět k současnosti. V lize je tým, který doma rozdává body plnými hrstmi. Everton i Chelsea této pohostinnosti týmu z Anfield Road využili. Když k tomu připočteme dnešní prohru s Fulhamem, tak je zjevné, že si tento tým vzal slova o překonání rekordu z roku 1923 k srdci. Redakce tohoto webu k překonání rekordu v počtu ligových porážek v řadě samozřejmě srdečně gratuluje a doufá, že si Aston Villa vzpomene na podzimní zápas, kdy se její kanonýři nechali inspirovat Gavrilem Principem.

Pro Chelsea zatím platí, že léčba Tuchelem funguje. Sezónu začala jako její manažer nezpochybnitelná klubová ikona Frank Lampard. Jenže tomu se na přelomu roku přestalo dařit, k čemuž přispěla i prohra v Goodison Parku. Majitel Abramovič s vyhazovem neváhal a v lednu ho nahradil Thomas Tuchel, který dostal vyhazov od PSG na Štědrý den. Ten zatím neprohrál a po výhře 1:0 nad Atléticem Madrid mají Pensioners dobře rozehrané i osmifinále Ligy mistrů. Chelsea je též (stejně jako Everton) ve čtvrtfinále Anglického poháru. To hraje doma a proti Sheffieldu United je celkem jednoznačným favoritem.

U Chelsea visí otazník nad účastí N’Gola Kantého, ten po zranění možná nebude od začátku, nabízí se tak spojení Kovačiče a Jorginha od začátku. Na lavičce by ale francouzský záložník chybět neměl. Domácí se budou muset obejít bez Abrahama (kotník) a Thiaga Silvy (stehno). U Evertonu jsou jistými absentéry Delph, Gbamin a Mina, s otazníkem je čtveřice Coleman-Davies-Olsen-Rodríguez. Co se týká sestavy, tak se nabízí dát volno Gomesovi a Sigurdssona spárovat s Allanem.

A jakou má Everton bilanci na Stamford Bridge? Bídnou. Poslední vítězství zajistil Paul Rideout 26. 11. 1994!!

Co: Chelsea FC – Everton FC, 28. kolo Premier League
Kdy: 8. 3. 2021 od 19:00
Kde: Stamford Bridge, Londýn
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Chris Kavanagh – Dan Cook, James Mainwaring Čtvrtý rozhodčí: Simon Hooper
Videorozhodčí: Michael Oliver Asistent videorozhodčího: Richard West