Chelsea – Everton 2:0

08/03/2021 21 Od Riči

Jednobodový rozdíl mezi oběma týmy sliboval vyrovnané utkání, ale v tabulce čtvrtá Chelsea bez větších problémů přejela pátý Everton, který čeká na vítězství na Stamford Bridge od roku 1994.

Toffees nastoupili se dvěma změnami v základní sestavě. Allan zastoupil Doucourého, který chyběl i v zápasové nominaci (spekuluje se o únavové zlomenině nohy) a Sigurdsson Bernarda. Aspoň na lavičce se již objevil uzdravený Davies, ale kvůli zranění nadále chyběli Olsen, Coleman a James. Domácí manažer Tuchel sáhl hned k pěti personálním rošádám, přičemž trochu překvapilo posazení klíčových hráčů Kantého a Mounta.

Utkání začalo – jak se všeobecně očekávalo – aktivitou Chelsea, nicméně dobrou organizační hrou Evertonu, kterému při ojedinělých útočných akcí chyběla kvalita s míčem na noze.

Domácí se při své územní převaze obrnili trpělivostí, nakonec využili prvního většího zaváhání houževnatého soupeře. Ve 31. minutě Iwobi s Holgatem nevykryli prostor před vlastním vápnem, do něhož si naběhl Alonso, jenž přesným centrem našel Havertze. Letní miliónový nákup otřel svůj nepovedený volej o neBOHého Godfreyho a Pickford byl překonán – 1:0.

Vstřelený gól nebyl náhodou. Tuchel si splnil svůj domácí úkol a Chelsea dobře připravil na skutečnost, že pravá strana Evertonu ve složení Holgate, Iwobi má pod tlakem tendenci pozičně chybovat. Po další Holgatově nesoustředěnosti se na Pickforda řítil Alonso, brankář Toffees ale vytáhl bravurní zákrok.

Druhý poločas pokračoval v nastolené partii, Havertzův gól byl správně neuznán kvůli ruce při zpracování a zamračený Ancelotti se rozhoupal dominanci domácích narušit střídáním. Do středu pole nasadil Daviese a ze hřiště odkráčel Iwobi, výkonnostně podprůměrný ve druhém zápase po sobě. Ital, upřímně, nedisponoval mnoha možnostmi, jak zvrátit zápas. Jeho lavičce, na rozdíl od Tuchelovy, přeci jenom chyběla nějaká ta kvalita:

Virgínia, Tyrer, King, Nkounkou, Bernard, Davies, Broadhead, John, Onyango vs. Kepa, Rüdiger, Silva, Kanté, Pulišić, Giroud, Mount, Chilwell, Ziyech.

Jakékoliv, byť i falešné, naděje unaveného Evertonu na bodový zisk se rozplynuly v 64. minutě po zaváhání Pickforda, který nesmyslně vyběhl a při svém skluzu sejmul ve vápně Havertze. Nařízenou penaltu pak bezpečně proměnil Jorginho. A ještě si poskočil – 2:0.

Aby se neřeklo, Ancelotti reagoval nasazením útočných hráčů Kinga a Bernarda, zlepšení se ale nedostavilo. Naopak po protiútocích do otevřené obrany hrozila Chelsea, Pickford sice předvedl dva, tři skvělé zákroky, ale k čemu to bylo? Jaký je smysl života? Napište nám do komentářů, budeme rádi.

V sobotu přijedou na Goodison dřevorubci z Burnley. Ci vediamo.

Branky: 31. Ben Godfrey (vl.), 65. Jorginho (pen.)

ŽK: 17. Mason Holgate, 50. Lucas Digne, 90. Tom Davies

Chelsea: Édouard Mendy, César Azpilicueta, Andreas Christensen, Kurt Zouma, Reece James, Marcos Alonso, Jorginho, Mateo Kovačić (80. N’Golo Kanté), Callum Hudson-Odoi (66. Mason Mount), Kai Havertz, Timo Werner (90. Christian Pulišić)

Everton: Jordan Pickford, Mason Holgate, Michael Keane, Ben Godfrey, Lucas Digne, Allan, André Gomes (76. Bernard), Alex Iwobi (56. Tom Davies), Gylfi Sigurdsson (70. Joshua King), Richarlison, Dominic Calvert-Lewin

Rozhodčí: David Coote

Bez diváků