Birmingham City W – Everton W 0:4

12/03/2021 3 Od Karamela

Čtvrteční večer strávily evertonské ženy v Midlands, kde je čekalo utkání s Birminghamem. Konečné skóre bylo krásných 0:4, ale stačilo jen málo a zápas se mohl vyvíjet úplně jinak.

Birminghamské byly sice oficiálně domácími, ale ve skutečnosti se hrálo na neutrální půdě druhého svatostánku anglické kopané, tedy na St. George´s Park National Football Centre. Devadesát minut před zápasem udělala FA velmi kvalitní chybu, když hráčkám oficiálně mailem oznámila, zda jsou nebo nejsou zahrnuté do dalšího kola výběru britského týmu pro olympijský turnaj v Tokiu 2021.

Zejména na dalším výkonu obou brankářek se zpráva neblaze podepsala, i když z opačných důvodů. Birminghamská Hannah Hampton se do výběru nevešla a zhroutila se v slzách, takže ještě 45 minut před výkopem jí utěšovala nejen manažerka Carla Ward, ale i ostatní z realizačního týmu a spoluhráčky. Evertonská Sandy MacIver se naopak do výběru vešla. To jí patrně tak nabudilo adrenalinem, že se krátce po začátku zápasu prezentovala faulem na červenou (viz dále). FA se vyjádřila slovy svého mluvčího že „načasování bylo chybné“ a že „přímá plnou odpovědnost za vzrušení, které oznámení způsobilo.“ Těžko říci, jak se ona přijatá odpovědnost projeví v praxi. Další zeštíhlení nominace z 35 hráček na 18 + 4 bude oznámeno v květnu. Doufejme, že nezpůsobí podobný rozruch.

První poločas

začal velmi rozpačitě z obou stran. První gól měla na kopačce Poppy Patinson, když pochybnou malou domů překvapila MacIver, která však ještě stačila zasáhnout a ke skutkové podstatě tak nedošlo. Ve 13 minutě naše obrana významně zaváhala a Claudia Walker se sama řítila s merunou na bránu. Proti ní  okamžitě vystartovala MacIver a srazila jí na zem daleko před velkým vápnem. Po tomto zákroku zůstaly obě ženy ležet na trávníku a zdravotníci obou týmů vyrazili konat svou povinnost. Walker byla za chvíli schopná se vrátit zpět do hry, ne tak evertonská brankářka. Když se po 8 minutách ošetřování pokusila postavit zpět mezi tyče, dostala jednak žlutou kartu (což bylo od rozhodčí za tento likvidační faul velmi shovívavé) a jednak bylo za chvíli jasné, že to nezvládne.

Do brány se tedy vydala Korpela a vlastně krom rozehrávání od branky neměla mnoho co na práci. Až do 36. minuty se nebylo moc na co dívat. Pak ale zaúřadovala Hayley. Z pozice pravého full backa vysprintovala na půli soupeře, krátce si přiťukla míč s Emslie a pak nádherně odcentrovala do vápna, kde hbitě zavěsila nabíhající Jill Scott 0:1.  Jedinou šanci birminghamských modrých měla chvíli poté Napier, která (poté, co opět prošla naší obranou) však mířila vedle. Ve 45. minutě po výběrové křížné přihrávce Emslie zavěsila v pádu hlavou Alisha Lehmann svůj první evertonský gól – 0:2.

Druhý poločas

se nám podařilo navázat na úspěšný závěr první půle. V 50. minutě Hampton pod tlakem Lehmann nepřesně rozehrála a Claire Emslie bez váhání přelobovala domácí brankářku – 0:3.  Everton na hřišti dále dominoval, ale na poslední gól zápasu bylo třeba si počkat až do 88. minuty. Čekání však stálo za to. Po chaosu v obraně domácích se k míči za velkým vápnem dostala Simone Magill a skvělým halfvolejem přehodila nešťastnou Hampton – 0:4. Poté už se zápas klidně ubíral k závěrečnému hvizdu.

Shrnutí

Vítězství 4:0, čtyři parádní góly, čisté konto a tři body potěší. Fakt, že jsme porazili žhavé kandidáty na sestup (birminghamské prohrály čtvrtý zápas po sobě 0:4 a v posledních sedmi zápasech vstřelily jen jednu branku)  celou záležitost mírně relativizuje. Ale právě takovéto týmy je třeba přesvědčivě porážet. Alarmující je zkrat MacIver, který mohl vést k těžkému zranění soupeřky a také nás dostat do deseti už v úvodu zápasu. Pak by tři body byly nejspíš v prachu. Sandy si navíc přivodila blíže nespecifikované zranění (podle prvních zpráv poranění hlavy, ale na pozápasových fotografiích se objevuje s berlemi).

Věřme, že obě aktérky kolize se zotaví bez následků a co nejrychleji. Pokud bych měl vybrat ženu zápasu, byla by to výborně hrající Emslie. Věřme, že formu si i nadále udrží. Je pravděpodobné, že ve středu budeme čelit Chelsea bez Moe Wold a MacIver. Turner snad nastoupí od začátku zápasu a doufám, že Raso na místě pravého full backa jí bude schopná pomoci neutralizovat asi nejlepší útok v lize. Za poznámku stojí, že Lehmann vstřelila nejen svůj první evertonský gól, ale také svůj první gól hlavou v životě. Třeba ve středu 17.3. od 20:00 na Walton Hall Park vstřelí další, my využijeme výhodu domácího prostředí a přinutíme Chelsea nechat nějaký ten bod v Liverpoolu. Come on, you blue girls!

Fotografie: Alisha Lehmann a Poppy Patinson (fotozdroj: Getty images)

Branky: Scott 36’, Lehmann 45’, Emslie 50’, Magill 88’

ŽK: Scott 82´- MacIver 13´

Birmingham City (4-1-4-1): Hampton – Mayling,  Scott, Mace, Holloway – Murray – Napier, Green, Littlejohn, Kelly (Murphy 53´) –  Walker

Everton (4-3-3): MacIver (Korpela 18´) – Raso, Finnigan, Sevecke, Pattinson – Scott, Clemaron (Sørensen 73´), Christiansen (Graham 64´)- Emslie (Stringer 73´), Gauvin (Magill 64´),  Lehmann

Rozhodčee: Lisa Benn