Preview: Everton – Aston Villa

01/05/2021 12 Od Fip

Nejčastěji hraný zápas v historii anglické nejvyšší soutěže, 205. vzájemné ligové klání tradičních klubů „zakladatelů“, nebo nově také Kazoo derby. Takový je plán pro prvomájový večer. Teda, pokud jste blázen s modrou nemocí.

Kromě toho, že oba kluby stály u počátku fotbalové soutěže, pojí je nově i nový sponzor na dresu. Pokud jste snad v bláhovém mamonu začali na síti internetového prodejce aut sledovat, dostalo se i vám nevyžádaných novinek z prostředí birminghamského klubu. Apropos, rozpoznal někdo v logu sponzora membranofon?

První máj, to není jen lásky čas, ale i svátek práce. U nás se tato připomínka těch, kdo vybojovali lepší pracovní podmínky, z pochopitelných důvodů úplně nenosí, ale fakt, že pro Everton je to teprve páté domácí utkání v tento den v celé jeho historii značí, že v Británii měl tento den své zvláštní místo. Ostatně, na tento den připadá i nejnižší domácí návštěva, v roce 1935 prý bylo na Goodison Parku jen 7802 diváků. Btw., v těch 4 dosavadních prvomájových mačích jsme doma ještě nevyhráli. Shit..

Také nebývá zvykem, aby se dva týmy v EPL poprvé utkali až v květnu. Může za to, jak jinak, koronavirus, který v lednu zkosil několik hráčů Villans a s dohrávkou se dost otálelo. Jako by až tento duel připomněl vedení soutěže, že něco chybí, nový termín tak byl vybrán až včera. Hrát se bude ve čtvrtek 13.5.

Ze soupeřova tábora

Aston Villa vstoupila do soutěže podobně dobře jako Everton. Čtyři výhry, a nemohu se nezmínit, že nasázela 7, slovy sedm, kousků do sítě redshite. Aby to nezaniklo, rád bych tomu pro lepší názornost věnoval sedm korálků ° ° ° ° ° ° °. Děkujeme, Villo!

Postupem času ale Villans trochu odpadli až na současnou 11. příčku. Na vině, snad kromě koronaviru, je únorové zranění největší hvězdy birminghamských, Jacka Grealishe. Zranění holeně by špílmachra nemělo pustit ani do dnešního zápasu. Stejně jako Trezegueta a lednovou posilu Sansona. Záloha ale disponuje řadou znamenitých hráčů, jmenovitě John McGinn, překvapivě produktivní Anwar El Ghazi, defenzivní Douglas Luiz a také dobře známý Ross Barkley. Ten v týmu zatím jen hostuje, ale manažer AV Dean Smith se nedávno diplomaticky vyjádřil, že ten zůstane hráčem Chelsea.

Dobrým kaufem se ukazuje z Brentfordu příchozí Ollie Watkins, který se v sezóně trefil už 14krát a začal splácet svou cenovku okolo 30 milionů liber. Nebo eur. Po dlouhém zranění se do tréninku vrátil i Brazilec Wesley.

Domácí fazóna

Everton čeká na závěr sezóny lítý boj o poháry. Přitom se nedá říct, že by si na to vyhradil nějakou velkou formu. Doma 3 zápasy nevyhrál a celkově to doma na GP bez fanoušků není ono, jak všichni víme. Poslední 3 výhry jsou ze skupiny jednobrankových a ani v jednom případě to nebyl koncert. Alespoň jedna dobrá zpráva, vyjma Doucourého a Gbamina jsou všichni zdrávi. A o zdraví by nám mělo jít především!

Věřím, že se nám podaří navázat na bilanci z posledních zápasů s Villans, neprohráli jsme již 9krát od roku 2008. Další 3 body jsou velmi potřebné, snad je všechny udržíme i za cenu omráčení nezaujatých televizních diváků! COYB!

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 34. kolo Premier League
Kdy: sobota 1. května 2021 od 21:00 SEČ
TV: na stanici Premier sport – přímý přenos
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL
Rozhodčí: Simon Hooper PostranníHarry Lennard, Derek Eaton Čtvrtý rozhodčíAndy Madley
VAR: Graham Scott Asistent VARPeter Kirkup