Preview: Everton – Sheffield United

16/05/2021 17 Od Javor

Rozkaz manažera Ancelottiho zní jasně: tři výhry. Ale znáte tu o velkém favoritovi, který si doma hraje na Jánošíka, že?

Premier League skončí příští týden a je třeba odehrát ještě tři kola. Everton je stále ještě ve hře o evropské poháry (dnes všichni Evertonians fandí Wolverhamptonu) a v posledním dnešním zápase přivítá na Goodison Parku Sheffield United, který je už jistým sestupujícím a téměř určitě i poslední zůstane. Jenže zatímco v tabulce zápasů venku je Everton čtvrtý, tak v zápasech doma je až patnáctý. Týmy, které jsou v utkáních venku lepší? Oba Manchestery a Leicester – první trojka zatímního celkového pořadí. A Everton má ještě dva zápasy doma…

Nicméně pozice velkého favorita dnes večer se nedá oddiskutovat. Blades již během sezóny nepřekvapivě vyhodili manažera Chrise Wildera a sezónu dokončuje z pozice toho dočasného Paul Heckingbottom. Sheffieldu United se nedaří ani nyní, čestnou výjimkou byla výhra nad Brightonem, ale jinak jejich starosti dobře charakterizuje skóre – pouze 18 vstřelených branek v 35 zápasech – a 17 bodů. Historicky jde o jeden z významnějších klubů, dokonce jako jeden ze čtyř vyhrál aspoň jednou všechny čtyři nejvyšší soutěže. A na Bramall Lane, kde hrají Blades dodnes, se hrál první zápas v roce 1862!

Za Sheffield United hrají i dva bývalí hráči Evertonu. Oběma po sezóně končí smlouva. A zatímco ukončení kariéry by u Phila Jagielky ve věku 38 roků nebylo překvapení, tak Jack Rodwell pravděpodobně podepíše jinde. Heckingbottom zatím trvá na tom, že u této dvojice (stejně jako u dalších tří hráčů) musí o případné nové smlouvě rozhodnout nový manažer. Ohledně vytíženosti obou jen dodejme, že Jagielka je pravidelně nominován aspoň na lavičku a sem tam střídá, Rodwell obvykle ani není nominován k zápasu.

Kvůli zraněnému stehnu bude dnes chybět Berge, Burke si zlomil nohu, takže taky nebude a zranění pánve nepustí do zápasu Ampada, který v klubu hostuje do konce sezóny z Chelsea. Evertonu se již uzdravil Rodríguez, takže pokud se nezraní během rozcvičení, tak by měl hrát. Jedinými absentéry tak jsou Gbamin a Mina.

Co: Everton FC – Sheffield United FC, 36. kolo Premier League
Kdy: 16. 5. 2021 od 20:00
Kde: Goodison Park, Liverpool
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Jonathan Moss – Marc Perry, Timothy Wood Čtvrtý rozhodčí: Lee Mason
Videorozhodčí: Simon Hooper Asistent videorozhodčího: Peter Kirkup