Preview: Leeds United – Everton

21/08/2021 8 Od Fip

V 2. kole se bude muset Everton se svým novým manažerem vypořádat s těžkou zkouškou. Proti stojí Leeds United, štika loňské sezóny, která se prokousala na 9. místo. Pro naše ambice to byla krutá tečka.

V lize nejsou snadné zápasy, už několikrát jsme se přesvědčili, jak se papírově lehčí duel vymkne z otěží očekávání. Zvláště v minulé, té divné sezóně. I proto bylo důležité, že se Toffees dokázali zvednout a porazit Saints, kteří letos pravděpodobně budou aspirovat o setrvání v soutěži. Ale kdo ví. Rozhodně to byla povedená premiéra a důležité body pro manažera, jehož angažování není stále lehké překousnout.

Kam to jedeme

Dnes nás čeká ještě o něco náročnější úkol, vybojovat bod či body venku proti Leeds United. Náročný úkol z několika důvodů. Za prvé Elland Road se zaplní po zhruba roce a půl a že to bylo nějaké období. Whites zvítězili v Championship bez pořádné oslavy s fanoušky. Poté prošli úvodní sezónou elitní soutěže s vizitkou týmu poskytující vrcholné estetické zážitky ze hry. Bude plno a bude skvělá atmosféra, podobně jako minulý týden na Goodison Parku a snad i kdekoliv jinde, kam zavítalo úvodní kolo.

Za další, Leeds stále vede Marcelo Bielsa. Ten, který doposud nikde dlouho nevydržel, načíná v Yorkshiru čtvrtý rok. Už dávno se měl podle očekávání poroučet, ale na stará kolena Argentinec vyzrál. V Leedsu konečně našel volnost, bez přehnaných tlaků a také svůj kyblík. I přesto na tiskovce působí sám on i jeho překladatel velmi plaše a skromně. U mnoha fanoušků získal pro sebe a svůj tým sympatie a pomyslné druhé místo v jejich srdcích.

Leeds zatím přečkal druhé přestupní období po postupu dobře. Udrželi všechny důležité hráče jako Kalvina Phillipse, Raphinhu či Patricka Bamforda, dotáhli přestup Jacka Harrisona a získali na levý kraj obrany Juniora Firpa z Barcelony. Druhá sezóna bývá zrádná. Své o tom ví jiný yorkshirský klub, který po postupu vybojoval stejné 9. místo, aby v následující sezóně atakoval rekordy vyhrazené pro největší propadáky ligy.

Marcelo Bielsa nebyl svého času spokojený s pojetím hry Carla Ancelottiho. Po loňské domácí prohře se nechal slyšet, že raději bude hrát útočný a aktivní fotbal a v tabulce bude brát až 12. místo, než předvádět opačné pojetí a urvat 8. místo. Jak to nakonec dopadlo, všichni víme a Ancelotti, snad s vědomím, že to byl jeden z posledních tučných roků na nějakou dobu na Goodisonu, sbalil kufry a šel o dům dál.

Oproti tomu náš nový manažer sklidil od svého protějšku Bielsy skoro pochvalu. Jeho týmy jsou prý silné, výkonné, kompaktní. Rozhodně žádné snadné sousto, tým je stále plný skvělých hráčů. R. B. Maudes mu kompliment nevrátil, vzpomněl pouze na svá léta ve Valencii, kde vedl několik argentinských reprezentantů, které tehdy řídil právě Bielsa. Zná tak jeho metody. Marcelo má výhodu, že s týmem pracuje už nějakou dobu. Tečka. No, na jistou tajuplnost ze strany španělského stratéga si začínáme chtě nechtě zvykat.

Leedsu se vstup do sezóny příliš nevydařil. Úkol však neměli vůbec jednoduchý, navštívili svého odvěkého rivala z Old Trafford. Nepoučili se z posledního přátelského utkání Manchesteru United a podobně jako Everton prohráli čtyřbrankovým rozdílem. Zápas nabral katastrofální směr až po přestávce, kdy sice hosté dokázali vyrovnat, ale pak během 16 minut 4krát inkasovat. V zápase chyběl reprezentant Albionu Phillips a ani jeho start proti Evertonu není úplně jistý. Chybět určitě bude obránce Diego Llorente.

Jak jsme na tom

Mr. Obviously, jak bychom mohli novému manažerovi přezdívat podle jeho oblíbeného slova, nás informoval o návratu jediného hráče z absentující šestice. Moise Kean se na oko vzdal dočasně svých ambicí na přestup, nikdo totiž nedisponuje patřičným obnosem. Bude tak pravděpodobně na lavičce, i když Everton s ním počítá – do 31.8.. Co bude potom, bůhví.

Zbývající hráči (můžeme jen hádat, o koho přesně jde) tak budou dále chybět: Gbamin (očividně přítomný na společném tréninku), Gomes po lehčím zranění, Godfrey je (ale možná už není) v karanténě, (o Sigurdssonovi raději nikdo nemluví) a James Rodriguez. James, v izolaci, evidentně odstřižený od týmu. Doslova, je hráčem klubu do 31.8., snad příští týden bude v pořádku – světlo na konci – aby mohl trénovat a uvidí se, co bude před uzavřením přestupního okna. Naděje na důstojné řešení smetená protijedoucím rychlíkem. Sám hráč reaguje adekvátně, bez zájmu, s kým ten Everton hraje, vysílá zprávy volající o záchranu. Před rokem touhle dobou jsme nasvěcovali budovy v Bogotě modrými barvami.

Na lavičce tak bude místo opět pro zástupce akademie. Výběr do 23 let si odbyl v týdnu první zápas své soutěže rezerv remízou proti Blackburnu. Chybět mezi náhradníky Nathan Broadhead, který si vyzkouší, jak to chodí v League One se Sunderlandem. Naopak možná usedne nová posila, brankář Andy Lonergan, stejný ročník jako já. V roce 2004 vstřelil jako hráč Prestonu dokonce branku proti Leicesteru, má za sebou mj. štace v Leedsu a dokonce i v nějakém klubu z našeho města. Za poslední 4 roky v lize odchytal jen 7 zápasů v třetiligovém Rochdale.

Na tréninku se intenzivně pilovala kombinace, můžeme se těšit na aktivnější projev než například před rokem. Půjde (myslím) o první měření sil mezi Argentincem a Španělem, i když se často tesně míjeli, např. v roce 1998 skončil Bielsa u Espanyolu o měsíc dříve, než se mohl utkat s Extremadurou, vedenou R. B. Maudesem.

Bilance

Loňská výhra byla teprve druhou pro Everton v historii EPL na Elland Road. První vystřelil Rooney na začátku kariéry v roce 2004, v předposlední sezóně v první lize pro Whites na dlouhou dobu. Naše celková bilance na hřišti dnešního soupeře je 6 – 15 – 38. Takže je co zlepšovat.

Lucas Digne se pravděpodobně dočká 100. ligového zápasu za Everton.

V srpnu 1956 jsme v Yorkshiru zaznamenali druhý nejhorší vstup do sezóny prohrou 5:1. Horší to bylo jen před 12 lety s Arsenalem, posledním zápase Joleona Lescotta za Everton.

Everton se pokusí udržet neporazitelnost v prvních dvou zápasech sezony už deset let v řadě. Kdyby tak sezóna končila v srpnu..

Naproti tomu Leeds se pokusí o třetí domácí výhru v řadě, poprvé od týmu Davida O’Learyho v roce 2001. Dvě prohry na úvod sezóny se datují do roku 1980.

R. B. Maudes má zatím stoprocentní bilanci proti Leedsu na jeho hřišti, ale jeho minulost bych tu moc nevytahoval.

Co: Leeds United FC – Everton FC, 2. kolo Premier League
Kdy: 21. srpna 2021 od 16:00
Kde: Elland Road, Leeds, LS11 0ES (kapacita: 37 792)
TV: ze záznamu ve 20:30 na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Darren England – Eddie Smart, Adrian Holmes  Čtvrtý rozhodčá: Andre Marriner
Videorozhodčí: Kevin Friend  Asistent videorozhodčího: Marc Perry