Leeds United – Everton 2:2

22/08/2021 4 Od Javor

Po velmi dobrém výkonu je bod rozhodně ztrátou.

Everton opět nastoupil v rozestavení 4-2-3-1, pod Benítezem si na to začněme zvykat, Ancelotti preferoval 4-3-3. Sestava doznala dvou změn, Mina vystřídal v základní sestavě Holgata a Iwobi Townsenda. Utkání začalo tlakem domácích bez šancí, v první čtvrthodině zaujala pouze Doucourého střela vedle.

První příležitost měl Everton, ale Grayův střílený centr zprava nataženou nohu Calverta-Lewina nenašel a Digne s centrem zleva na stejného hráče také neuspěl. Leeds i nadále držel míč bez šancí, tak si Everton řekl, že jim ukáže, jak se pereme u nás v Kateřinské Hoře se střílí góly. Digne zkusil centr zleva na Calverta-Lewina opět a domácí stoper Cooper předvedl ukázkové držení za dres. Proč to bylo vůbec zkoumáno viderozhodčím autor tohoto článku nechápe, byl to skutečně evidentní faul.

Penalta byla spravedlivě nařízena a fandové hostů se dověděli, že při absenci Sigurdssona máme nového zahrávače penalt. Je jím právě hroťák Calvert-Lewin. Míč umístil k pravé tyči, brankář Meslier uhodl stranu, ale kvůli razanci skončil míč za jeho zády – 0:1! Sluší se dodat, že Cooper dostal za svůj faul žlutou kartu. S tím se nehodlal smířit záložník Leedsu Raphinha a zkusil na Pickforda technický obstřel k pravé tyči, ale asi o půl metru netrefil zařízení. Následovala Minova volnostylařská vložka ve spolupráci s Bamfordem, kterou zblízka dozoroval Coleman, rozhodčí oba zápasníky ocenil žlutou kartou.

Další pokus Raphinhy netrefil branku, ale pak již bylo srovnáno. Nákop hostů zachytil Ayling, dostal míč k Bamfordovi a ten si všiml, že má Klich náskok jednoho kroku na původního viníka Keana. To stačilo, aby se polský záložník z devíti metrů nemýlil – 1:1! S tím se nehodlal smířit Doucouré, který hned z protiútoku prověřil Mesliera, ten vyrazil na roh. A když minitlak obou týmů nepřinesl gólové ovoce, tak se šlo do šaten za remízového stavu.

Druhý poločas začal nejlepším možným způsobem. Doucourého přihrávka se dostala ke Grayovi, ten zapojil mozek, naznačil, že si nechá míč projít mezi nohama, ale rychle se otočil a šikovnou střelou nasadil Dallasovi jesličky a překvapil Mesliera u vzdálenější tyče – 1:2! Brzy mohlo být ještě lépe. Iwobi a Calvert-Lewin si dvakrát vyměnili míč, ale hroťák ze sedmi metrů místo přehození domácího čapajeva zvolil ze sedmi metrů pokus o housle – nepovedlo se. A když stejný hráč v další příležitosti neproměnil, tak domácí vyvinuli tlak a po sérii rohů se dočkali. Digne a Coleman se nějak nedohodli, míč propadl ke Cooperovi, který ho přiťukl Raphinhovi. Tomu již další obstřel na vzdálenější tyč z 15 metrů vyšel – 2:2!

Třetí gól chtěl přidat Richarlison, ale střelou zpoza vápna netrefil branku, další dvě šance (Townsend neohou a Keane hlavou) chytil na brankové čáře Meslier. Everton si tak odváží jen bod z utkání, ve kterém dvakrát vedl. Směrem dopředu se docela vedlo, ale chyby v obraně ho připravily o lepší výsledek. Velmi dobře hráli Gray a Doucouré, za domácí byli dvěma nejlepšími hráči Meslier a Raphinha.

(fotozdroj: evertonfc.com)

Branky: 30´ Calvert-Lewin (pen), 41´ Klich (Bamford), 50´ Gray (Doucouré), 72´ Raphinha (Cooper)

ŽK: 28´ Cooper, 37´ Bamford, 37´ Mina, 68´ Digne, 77´ Coleman, 82´ Doucouré

Leeds United: Meslier – Ayling, Struijk, Cooper, Firpo (60. Shackleton) – Phillips – Raphinha, Dallas, Klich (60. T. Roberts), Harrison – Bamford

Everton FC: Pickford – Coleman, Mina, M. Keane, Digne – Allan, Doucouré – Iwobi (75. A. Townsend), Richarlison, D. Gray (84. Delph) – Calvert-Lewin (90. Kean)

Rozhodčí: Darren England  Diváci: 36 293