LC Preview: Huddersfield Town – Everton

24/08/2021 10 Od Fip

Everton zahajuje pohárovou sezónu na hřišti druholigových Terriers, dnes večer od 20:45 se chystá vyrazit na další zteč Carabao Cupu.

3 dny od zápasu v Leedsu se jede znovu do hrabství West Yorkshire, jen o nějakých 20 mil blíže, tentokrát na Kirklees Stadium neboli John Smith‘s Stadium v Huddersfieldu. Duel následuje také krátce po včerejším mini Merseyside derby, ve kterém naše U23 podlehla rezervě rivala 1:3. Přesto lze čekat, že proti domácímu Town A.F.C. se objeví několik mladíků. Včera nenastoupil Lewis Dobbin (na hřiště šel jen na 35 minut a podílel se na snížení) nebo Rhys Hughes.

R. B. Maudes naznačil, že i když by rád postavil silný výběr, bude muset zohlednit náročný program (zejména u Richarlisona) a lehká zranění (např. DCL). Předpokládat se dá premiéra pro Begoviće, jako další se nabízí Kenny, Nkounkou, Davies, Gordon nebo i další. Manažer opět mlžil ohledně návratu chybějících hráčů s tím, že mají dlouhou absenci v tréninku.

Na dně Championship

Jsou to 2 roky, kdy se Huddersfield Town po dvou sezónách v Premier League vrátil do Championshipu. Ze slavné éry nedávné minulosti zůstali v kádru jen 3 hráči, všechno záložníci: veterán Jonathan Hogg, Belgičan Isaac Mbenza a mladík Aaron Rowe. To ukazuje na ambice, příp. finanční možnosti týmu ze západu Yorkshire.

50 branek v 76 zápasech, výraznou stopu ofenzíva Terriers v EPL nezanechala. Přesto v jejich minulosti se i za léta v nižších soutěžích podařilo najít potentní střelce. Jedním z nich je Jordan Rhodes, kdysi tento velký příslib nastřílel ve 22 letech v League One 36 branek. Po osmi letech spíše průměrné kariéry se vrátil zpátky na John Smith’s, tehdy to byl ovšem Galpharm. Ostatně John Smith také reprezentuje spíše než člověka pivo – jde o pivovar patřící velké nadnárodní společnosti.

Další ze zajímavých jmen z kádru je exreprezentant Fraizer Campbell (11 minut za Anglii v roce 2013), známý z působení v Sunderlandu nebo v Hullu, „exliberecký“ Rolando Aarons nebo Lucemburčan Daniel Sinani. Letos to na útok na postupové pozice nevypadá.

Ovšem pozor, i před postupovou sezónou se Terriers potáceli spíše ve spodních patrech tabulky. O zázrak s týmem se tentokrát pokusí Carlos Corberán. Španěl (jen o pár týdnů mladší než já) začal s fotbalem ve Valencii, ale jen za rezervu, možná se s tím rudým démonem mohl minout někde na tréninku. Po angažmá v Arábii a na Kypru dostal možnost přiučit se něco od Marcela Bielsy, kde vedl U23 a byl součástí Argentincova týmu.

Start do nové sezóny byl z katastrofálních, ale po porážce 1:5 doma od Fulhamu se tým zvedl 2 výhrami v lize na současné 10. místo a penaltovým postupem přes Sheffield Wednesday právě do 2 kola Carabao Cupu.

Bilance

V ligovém poháru se soupeři utkali 3krát, Everton vždy postoupil; 25.8.2010 zvítězil 5:1, trefili se Fellaini, Rodwell, Beckford Osman a Sha. V roce 1999 vybojoval Everton postup až ve druhém zápase kvůli brankám Dacourta a Materazziho.

3 výhry ze 4 zápasů v EPL jsou součástí 11 zápasové šňůry bez porážky proti Terriers. Přesto je celková bilance vyrovnaná (27 výher – 15 remíz – 21 proher), což jen dokazuje na bohatou minulost Huddersfield Town, kteří ve dvacátých letech patřili ke špičce Albionu, kde se o titul nejednou utkali právě s Toffees.

Co: Huddersfield Town AFC – Everton FC, 2. kolo Carabao Cup
Kde: The John Smith’s Stadium, Stadium Way, Huddersfield, HD1 6PG (kapacita: 24 500)
Kdy: 24. srpna 2021 od 20:45
TV: Přímý přenos na stanici Nova Sport 2
Rozhodčí: Matthew Donohue – Nick Greenhalgh, Akil Howson Čtvrtý rozhodčí: Andy Woolmer