Preview: Brighton & Hove Albion – Everton

27/08/2021 6 Od Riči

Týden na cestách napěchovaný třemi venkovními duely zakončí Everton na jižním pobřeží Anglie, kde ho před reprezentační přestávkou přivítají zatím stoprocentní Seagulls.

Brighton má za sebou celkem rušné léto, během něhož se musel strachovat o budoucnost svého hlavního trenéra. Osoba Grahama Pottera se na Goodison Parku vzpomínala mezi nejvyššími šéfy ve spojitosti s uvolněnou pozicí manažera prvního týmu.

Farhad Moshiri ale nakonec vybral fotbalově zvučnější jméno než Potter, a tak Toffees už měsíc poslouchají uchu lahodící špangličtinu Rafaela Beníteze.

Co je ale důležitější, Benítez zatím prožívá solidní vstup do angažmá v té lepší části Merseyside. Z prvních dvou ligových kol vydoloval jeho tým čtyři body a splnil si také povinnost postupem do dalšího kola Ligového poháru.

V úterý v Huddersfieldu se navíc podařilo protočit téměř celou základní sestavu, což je rozhodně dobrou zprávou spolu s uzdravením několika hráčů. Na druhou stranu těžko lze operovat s konkrétní zápasovou nominací, neboť Benítez  nerad hovoří o zdravotním stavu svých hráčů.

Určitě ale bude chybět Fabian Delph, který laboruje s bolavým ramenem a který snad do pondělí opustí klub. Kvůli vyloučení absentuje i Moise Kean, jenž by ovšem stejně asi nenastoupil, jelikož na spadnutí vypadá jeho návrat do Juventusu.

Z karantény, respektive domácího vězení, byli podle záběrů z tréninků propuštěni Ben Godfrey a James Rodríguez. Prvně jmenovaný by mohl za předpokladu dostačující kondice naskočit do základní sestavy místo chybujícího stopera Michaela Keanea, u Kolumbijce je situace poněkud složitější. Podle posledních zpráv má namířeno na roční hostování do Porta, od něhož by naopak Everton rád získal jiného kolumbijského křídelníka, Luise Díaze.

Brighton vstupoval do letošní sezóny s ambicí vyhnout se starostem se záchranou a posunout se v tabulce blíže klidnému středu. A Grahamu Potterovi, který načíná v klubu již třetí rok, se zatím v úvodu ročníku daří. Z ligových duelů v Burnley i doma s Watfordem získal plný počet bodů a v týdnu také slavil postup v Ligovém poháru po výhře v Cardiffu.

Střelecky zatím mančaft táhne Neal Maupay, který v minulých sezónách trpěl na prachbídnou koncovku, stejně jako většina jeho spoluhráčů. Ne náhodou se loni o Brightonu říkalo, že s dobrým útočníkem by dosáhl na lepší než 16. místo se 41 body. Pokud Maupay dokáže svou efektivitu natáhnout na větší část sezóny, Potter může si Potter mnout ruce. Tedy jestli ještě francouzského útočníka neuloví Everton, v britských denících se totiž píše, že Benítez je jeho obdivovatelem.

Na přestupovém trhu Seagulls zaznamenali během končícího léta dva rekordy. Jednak přivedli nejdražší posilu, a to za 20 milionů liber záložníka Enocka Mwepu ze Salcburku, následně za těžko uvěřitelných 50 miliónů liber prodali stopera Bena Whita do Arsenalu. Lze předpokládat, že Potter bude ještě chtít být aktivní na přestupovém trhu do jeho pondělní uzávěrky, Whita ale zatím velmi dobře nahrazuje bývalý hráče Evertonu Shane Duffy, jenž v loňském ročníku hostoval v Celticu.

Brightonu chybí delší dobu zranění Veltman, Lamptey, Burn a Scherpen. Naopak Maupay, Welbeck i Mwepu by i přes menší bolístky měli do utkání zasáhnout, byť možná jen jako střídající hráči z lavičky.

Co: Brighton & Hove Albion FC – Everton FC, 3. kolo Premier League
Kdy: 28. 8. 2021 od 16:00 SEČ
Kde: American Express Community Stadium, Brighton (kapacita: 31 800)
Hlavní rozhodčí: Jonathan Moss
VAR rozhodčí: Simon Hooper
Živý přenos Premier Sport: Ne, ani záznam