Everton – Burnley 3:1

13/09/2021 16 Od Riči

Hodina trápení následovaná 379 sekundami fotbalové blaženosti. Everton předvedl dokonalý obrat a proti chasníkům z Burnley zapisuje cenné tři body.

Manažer Rafael Benítez byl nucen změnit vítěznou sestavu, útočná opora Calvert-Lewin si na tréninku poranila stehenní sval a bude absentovat minimálně tři týdny, a to ještě za předpokladu toho příznivějšího scénáře.

Salomón Rondón, letní posila a záskok do útoku, ale nedostal šanci v základní sestavě, jelikož Toffees vstoupili do utkání se třemi stopery – Calverta-Lewina nahradil uzdravený Ben Godfrey. James a Benítez jsou patrně nadále ve při, hvězdný Kolumbijec se dnes neobjevil ani mezi náhradníky. Ale možná jen není v zápasové kondici, kdo ví…

Poprvé v zápase zahrozili hosté. Dwight McNeil, který v létě padl do oka Evertonu, jenže bez peněz se jeho příchod mohl jen těžko zrodit, zajímavě zakroutil míč za obranu, kde už tradičně v letošní sezóně chytal lelky Keane. Wood má ale naštěstí krátkou ofinku, a tak centr v gólové pozici jen lízl do autu.

O poznání lépe si vedl o několik minut později Ben Mee, nicméně ani on netrefil prostor mezi třemi tyčemi po rohovém kopu. Burnley ovšem v prvním poločase kontrolovalo zápas, Everton s osamoceným Richarlisonem na hrotu hrál druhé housle. V další šanci hostí pálil Brownhill pouze do prostoru dobře postaveného Pickforda.

To už byl pořádně zdvižený varovný prst a Toffees museli reagovat. Po Townsendově akci Doucouré jedovatým pokusem otestoval lapačku Popa. Byla připravena. Ze strany domácích ale šlo o ojedinělou světlou momentku, v prvním poločase taktika se třemi stopery nefungovala.

O přestávce ale Benítez neprovedl žádné změny, Burnley naopak ještě přidalo na agresivitě a brzy se dočkalo vedení. V 53. minutě zužitkoval přesný centr kapitán Ben Mee – 0:1.

Toffees se po inkasované brance nesložili, k radosti ochozů se vrhli za vyrovnáním, které se jim podařilo zrealizovat už v 60. minutě. Townsendův centr uklidil k tyči hlavičkující Keane – 1:1. Benítez vzápětí upustil od pofidérního rozestavení se třemi stopery, když středopolař Gomes nahradil Godfreyho.

A Townsend si vzal slovo i v 65. minutě. Nádhernou střelou z dálky rozvlnil síť – 2:1. Klobouk dolů.

Rozhození hosté nevěděli, kde jim stojí hlava, a už za další minutu Doucouré využil díru v jejich obraně a nastartoval Graye, jenž chladnokrevně zakončil – 3:1.

Everton byl při chuti a měl pečetit vedení, avšak Townsenda výborně vychytal Pope a Gomes v jasné gólovce minul bránu. Následně naštěstí Tarkowskiho gól neplatil kvůli ofsajdu (podobně jako Doucourého o chvíli dříve), a tak Toffees mohli zklidnit hru a postupně ji rozkouskovat střídáními. Na hřiště vyběhli debutant Rondón a Iwobi.

Skóre se již do závěrečného hvizdu neměnilo, Everton se výhrou dotáhl na čelo tabulky. Po čtyřech ligových kolech má na kontě velmi slušných deset bodů.

Branky: 60. Michael Keane, 65. Andros Townsend, 66. Demarai Gray – 53. Ben Mee

ŽK: 53. Andros Townsend – 47. Josh Brownhill

Everton: Jordan Pickford, Yerry Mina, Michael Keane, Ben Godfrey (61. André Gomes), Séamus Coleman, Allan, Abdoulaye Doucouré, Lucas Digne, Andros Townsend, Richarlison (81. Salomón Rondón), Demarai Gray (88. Alex Iwobi)

Burnley: Nick Pope, Matthew Lowton, James Tarkowski, Ben Mee, Charlie Taylor, Jóhann Gudmundsson (76. Aaron Lennon), Josh Brownhill, Ashley Westwood, Dwight McNeil, Chris Wood (86. Jay Rodriguez), Ashley Barnes (76. Matěj Vydra)

Rozhodčí: Martin Atkinson