Everton W – Birmingham City W 3:1

27/09/2021 0 Od Karamela

Everton v sobotu ve svém domácím stánku přivítal Birmingham City. A s nimi nakonec i první tři body na své konto v tomto ligovém ročníku.

O tom, že naše výkony byly letos zatím nanicovaté není třeba dlouze psát. Návštěva z West Midlands byla už předem považována za příležitost věci napravit. Birmingamským se již 16 zápasů v řadě nepodařilo zvítězit, což naděje Evertonu na bodový zisk mírně zvýšilo. Na druhou stranu jsme nikdy na domácí půdě Birmingham neporazili. Willie Kirk si byl také vědom neudržitelnosti situace a promíchal mírně sestavu. Do zápasu poprvé od svého přestupu nastoupila Leonie Maier, na lavičku byla posazená jinak stálice obrany Meg Finnigan. Kenza Dali a Grace Clinton si zahrály od prvních minut. Zraněná Anna Anvegård se do nominace na zápas nevešla vůbec. Pro zranění jsme neviděli ani Simone Magill  a bolavá záda trápí Lucy Graham.

První poločas

začal lehkým tlakem Birminghamu, který ale naší obraně nepůsobil větší potíže. Everton zkoušel sázet na protiútoky, ale pokusy Duggan a Clinton byly ještě neúspěšné. Ve 13.minutě po dlouhém centru Dali přiklepla Christiansen míč Clinton, která ale nadvakrát obranu nepropálila. Odražený míč ovšem na hranici velkého vápna zachytila Leonie Maier. Ta dělovkou se dvěma tečemi zaznamenala svůj první evertonský gól, a také první gól karamel v této sezóně – 1:0. Stejná aktérka o sobě dala vědět i o chvíli později, kdy se jí při souboji uvolnil drdol. S napětím tak bylo možné sledovat naší obránkyni, jak stojí u naší branky a oběma rukama se snaží vrátit si rozpuštěné kadeře na místo, zatímco okolo ní zuří peklo rohového kopu. O chvíli později se do akce dostala i MacIver, kdy  skluzem ukončila nebezpečnou akci hostí. Birmingham se hnal za vyrovnáním, a to se mu také povedlo. Ve 32. minutě zleva proběhla do vápna Jade Pennock a bylo to 1:1.

Druhý poločas

Přinesl střídání v našich řadách. Na lavičku usedla Galli a na hřiště přiklusala Bennison.  Naše hra se asi i tímto zásahem oživila. Postupně se dění na hřišti přesouvalo zejména na půli soupeřek. První pokus Bennison v 69. minutě byl zblokován, ale v 74. minutě si přiťukla míč nakrátko s Duggan a pak levačkou vypálila do pravého rohu branky – 2:1. Nádherný gól. V dalším průběhu zápasu za potlesku diváků odešla ze hřiště Duggan a přišla Sørensen. Ta si však záhy poranila koleno a nahradila ji Pattinson. V bohatě nastaveném čase se po rohovém kopu hlavičkou prosadila Sevecke a uzavřela tak skóre zápasu na 3:1.

Shrnutí

Formálně vzato začínal zápas jako střetnutí dvou týmů na chvostu tabulky. Postupem času se ale  Everton dostal do role favorita. I tak ovšem naše hra obsahovala více nepřesností, než bylo milé. Grace Clinton se na hrotu sice snažila, ale přes urostlé beky soupeřek neměla příliš šanci. Galli byla nejen utopená v hloubi pole, ale její přihrávky přesností ani načasováním zrovna neohromovaly. Björn je spolehlivá vzadu, ale ani ona patrně nemá právě vysoké procento úspěšných pasů. Naopak je třeba vyzdvihnout Kenzu Dali, která v sobotu byla skutečnou tvůrkyní hry. A velmi dobře si vedla rovněž Gabby George. Také premiérové góly posil potěšily. Aktuálně nám patří 9. místo s 3 body. Na první Arsenal ztrácíme bodů 6. Come on, you blue girls!

Fotografie: Duggan a Bennison (Zdroj: The Sun)

Branky: Maier (13), Bennison (74), Sevecke (90+ 7)- Pennock (32)

Everton: MacIver, Turner, Björn, George, Maier (Sevecke), Galli (Bennison), Dali, Christiansen, Duggan (Sørensen (Pattinson)), Clinton (Gauvin)

Birmingham: Ramsey, Scott (Smith), Quinn, Lawley, Holloway, Finn, Robertson, Quinn, Pennock (Whipp), Sarri (Whelan), Ewens (Ryan-Doyle)