Přichází Jean-Luc Vasseur

01/11/2021 3 Od Karamela

29.10.2021 převzal Jean-Luc Vasseur štafetu od Willieho Kirka a stal se tak 8. manažerem Everton Women za dobu trvání WSL.

Přesněji řečeno, pokud bychom počítali jen manažery řádné, nikoliv dočasně pověřené, byl by manažerem šestým. Ale to není až tak důležité. Podstatnější může být fakt, že jeho předchozí štací byl ženský tým Olympique Lyon, který vedl v letech 2019-2021. Získal s ním titul francouzských šampionek i triumf ve Women´s Champions League. A k tomu i cenu pro nejlepšího světového kouče ženského fotbalu v roce 2020.

Nenápadný rozjezd

Dvaapadesátiletý Jean-Luc pochází z francouzského města Poissy. Město je proslulé výrobou automobilů a výrobou likéru z meruňkových pecek, ale zatím nikoliv produkcí úspěšných fotbalových manažerů. Aktivní fotbalová kariéra záložníka Vasseura byla solidní, i když ne zářná. V dospělém věku začala v roce 1986 v PSG, které ovšem tehdy mělo dost daleko k současnému petrodolarovému velkoklubu. Přes další kluby na pomezí první a druhé ligy se dostal až do FCM Aubervilliers (tehdy hrajícího 5. nejvyšší francouzskou soutěž), kde v roce 2001 svojí hráčskou kariéru ukončil. Ještě tentýž rok začal svojí dráhu trenérskou, když se stal šéfem akademie PSG. Také v kariéře manažerské Vasseur působil v týmech, které jsou spíše solí fotbalu, než jeho blyštivými hvězdami. To ovšem platilo jen do roku 2018, kdy mu bylo ukončeno angažmá v LB Châteauroux, tehdy druholigovém mužstvu. A pak se objevil Lyon.

 Lyon

Historie ženského týmu zda sahá do roku 1970, kdy vznikl ženský tým FC Lyon. Ten v roce 2004 přešel do Olympique Lyonnais, kde se stal sekcí Féminin, známou též jako Olympique Lyon Féminin či jen OL. Olympique Lyon je nejúspěšnějším francouzským ženským fotbalovým klubem historie s patnácti ligovými tituly (plus čtyři další z doby FC Lyon) a sedmi tituly Champion´s League. Vasseur přišel do OL v červnu 2019, kdy nahradil Reynalda Pedrose (který nyní pomáhá zakládat ženský fotbal v Maroku) a klub dovedl k vítězství v lize i v Champion´s  League v roce 2020. Rok 2021 nebyl ovšem Olympique Lyon nakloněný. Tým ukončil svojí pětiletou vládu v Champion´s League, když jej ve čtvrtfinále  vyřadily dámy PSG –  tedy tradiční úhlavní rival.  Tato pohana vedením klubu ani fanoušky Vasseurovi odpuštěna nebyla. V dubnu 2021 ho v křesle manažera nahradila Sonia Bompastor. Ani té se ale nepovedlo sezónu zachránit, když OL skončily druhé za PSG.

Everton

Šarvar Ismailov vidí ve Jean-Luc Vasseurovi ideálního muže pro úspěšné tažení ligou a Evropou. Imponují mu hráčské zkušenosti nového kouče i jeho zkušenosti s evropskou špičkou. Po letmém prolétnutí wikipedie sice tento  optimizmus nesdílím, ale kdo jsem já abych se srovnával s naším sportovním a obchodním ředitelem. Také Jean-Luc má ve věci jasno: „Máme dostatek talentu i zdrojů, takže myslím, že jsou zde dobré podmínky ke zlepšení. Mám ambici vybudovat tým, který je schopný dosáhnout kvalifikace Champion´s League. Musíme být trpěliví a bojovat o vítězství.“ Začínáme další kapitolu s nepopsaným listem. První zápas čeká nového manažera již ve středu 3.11., kdy v rámci Conti Cupu vyrazíme do Leicesteru. Tedy : „Bienvenue au club et bonne chance, Jean-Luc!“