Everton – Tottenham Hotspur 0:0

07/11/2021 29 Od Javor

Ztráta dvou bodů po celkem solidním výkonu zamrzí…

Everton tentokrát zvolil rozestavení 4-4-2, přičemž v roli útočníků nastoupila křídla Richarlison a Gray, zatímco hroťáci Tosun a Rondón si sedli na lavičku. Před utkáním se zavzpomínalo na oběti první světové války a také na nedávno zemřelého manažera Evertonu Waltera Smithe.

První střelu měl na starosti kupodivu stoper Godfrey, ale pozemní střela zpoza vápna přímo doprostřed branky nemohla Llorise ohrozit. Následně hlavičkoval nad branku soupeře Keane po centru Delpha zleva. Větší aktivitu Evertonu dokumentovala i žlutá karta pro Reguilóna po faulu na Townsenda. Prudký střílený centr Digneho po přenesení hry od Allana pro změnu nenašel adresáta. V první čtvrthodině byli domácí určitě aktivnější. Tottenham odpověděl akcí dvojice Moura-Kane, ale střela Moury byla zblokována a z následné skrumáž Everton zvládl odkopnout míč. O chvilku později Townsend předvedl, že i on umí přetaženým centrem najít zemi nikoho.

Hrálo se v nijak vysokém tempu, ale nahoru-dolů, Emerson předvedl hlavičku nad z malého vápna po centru Reguilóna, střela Graye zpoza vápna byla zblokována. Skóre žlutých karet srovnal Delph, který dostal v základní sestavě přednost před Daviesem, když v půlicím kruhu zfauloval Mouru. Následně platinová hlava Richarlisona poslala míč asi šest metrů vedle. A proč z následujícího útoku ve velmi dobré pozici nevystřelil Allan – to ví asi jen on. Několik aktivních minut zažil Grey, ten dokonce skončil ve vápně soupeře na zemi po zákroku Skippa,  penalta nařízena nebyla. Následně Richarlison fauloval Mouru a žluté kartě unikl jen kvůli benevolenci rozhodčího. A když zcela volný Reguilón po centru Kanea netrefil zařízení, tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Druhý poločas začal volejem Gordona po akci Graye, ale míč netrefil branku. I nadále se hrálo v pomalejším tempu nahoru-dolů, leč bez vyložených šancí, obrana vždy nějak zvládla na poslední chvíli zasáhnout (Godfrey vůči Reguilónovi). Krátce po vystřídání Delpha Daviesem byla odpískána penalta pro Everton – Lloris fauloval Richarlisona, ale Kavanagh na videu viděl předtím dotek Llorisovy rukavice s míčem, takže penalta byla odvolána.

To zdravě naštvalo domácí tým a především domácí fanoušky – za jejich vydatné podpory se Everton dostal do tlaku. Po následné skrumáži reklamoval Richarlison ruku obránce, ale ani tentokrát nebyla penalta odpískána. Brazilec dostal za protesty žlutou. O chvilku později další šanci neproměnil Davies, po centru se k míči kousek za vápnem dostal Coleman, ale třetího protihráče již neobešel a ke střele se vůbec nedostal.

Tottenham občas zahrozil z brejku, ale zůstalo jen u hrozeb. A tak i nadále zahazoval šance Everton – Digne si pěkně narazil s Daviesem a Francouz našel Graye, který chtěl skórovat jen tím, že nastaví nohu. Ale netrefil branku. Málem to Everton stálo aspoň ten bod – střídající Lo Celso pozdržel útok, připravil si míč na střelu a trefil tyč. Poslední zaznamenáníhodným omentem byla červená pro Holgatea, když svým skluzem prošlápl koleno Höjbjerga – celkem jasné vyloučení.

Everton tak ztratil dva body v utkání, kdy byl mírně lepší…

(fotozdroj: premierleague.com)

Zestřihy + zápas: HDmatches.net

ŽK: 26. Delph, 69. Richarlison – 12. Reguilón, 69. Romero, 87. Ndombele  ČK: 90. + 1. Holgate

Everton FC: Pickford – Coleman , Godfrey, Keane, Digne – Gordon, Delph (61. Davies), Allan (83. Holgate),  Townsend – Richarlison, Gray (90+3. Gbamin)

Tottenham Hotspur: Lloris – Romero, Dier, B. Davies – Emerson, Höjbjerg, Skipp, Reguilón (71. Doherty) – Moura (71. Lo Celso), Son (85. Ndombèlé) – Kane

Rozhodčí: Chris Kavangh  Diváci: 39 059