Everton W – Brighton & Hove Albion W 0:1

07/11/2021 3 Od Karamela

Domácí představení nového manažera v zápase, ve kterém Everton naléhavě potřeboval bodovat. Bohužel, nezdařilo se.

Vítr a déšť znepříjemňovaly zápas, ve kterém dosud tápající Everton potřeboval získat body na úkor rozjetého Brightonu. Racci momentálně hřadují na pěkném třetím místě tabulky, takže bylo možné očekávat urputnou bitvu.  Naše sestava byla stejná, jako ve středečním pohárovém zápase, zato výkon poloviční.

První poločas

začal podle očekávání ostře. Náš nadějný úvod zhatil ofsajd Christiansen, na druhé straně vyrazila k útoku Lee, ale její kros byl promptně zlikvidován. Nadějně zpočátku  vypadala i akce Duggan, ale ani z té nakonec nic kloudného nebylo. Sevecke se ještě pokoušela zakončit po rohu Christiansen, ale tím tak naše ofenzivní snahy skončily. Brighton začal být na koni. Velmi pomalá výstavba akcí Evertonu spojená s mnoha nepřesnostmi nečinila rackům žádné potíže a naopak jejich vysoký presing vedl Everton do úzkých. Le Tissier zahrála přímý kop, se kterým měla MacIver potíže a Björn musela vykopávat míč z brankové čáry. To bylo z poločasu asi tak vše, zbývající minuty se dohrávaly za oboustranně nevalného výkonu.

Druhý poločas

Pokračoval tam, kde první skončil. Obrany obou týmů rozbíjely nepřesné útočné snahy na obou stranách. Vasseur zareagoval na vývoj zápasu vystřídáním Emslie namísto Bennison, od čehož se dalo čekat určité oživení. A živo skutečně bylo, bohužel před naší brankou: Whelan uklidila hlavou do sítě kros od Carter – 0:1. Ale abychom Claire nekřivdili, jejím příchodem se naše hra opravdu trochu zvedla. Za chvíli odpověděla docela zdařilou střelou z dálky, kterou ale zlikvidovala pozorná Walsh. Nic dalšího jsme ovšem nevymysleli. Přestože se na hřiště postupně dostaly čerstvé síly v podobě  Gauvin, Magill a Graham, nepodařilo se nám vážněji ohrozit branku soupeřek. Možná i proto, že k příchodu  Magill a Graham došlo doslova až v posledních minutách. Hra se navíc postupně kouskovala, Brighton se zbytečně za ničím nehnal. Poslední šanci na úpravu skóre měla těsně před koncem zápasu Emslie z přímého kopu po jejím sejmutí brankářkou soupeřek. Ale ani tuto poslední možnost na bod jsme nevyužili.

Shrnutí

Je pravda, že povětrnostní podmínky pohlednému fotbalu nepřály, ale i tak byl náš výkon neuspokojivý. Pokud jsem považoval pohárový zápas blýskáním na lepší časy, tak nyní se opět objevily staré známé potíže. Zjevně nám svědčí soupeři ještě zoufalejší než my, kteří nám poskytnou dostatek času ke zpracování a odehrání míče. Jakmile narazíme na někoho, kdo se nebojí presovat, tak  nestíháme a vršíme chyby. Snad jedině Emslie s Dali jsou schopné za této situace něco vymyslet. Věřme, že nový manažer najde způsob a hráčky najdou odvahu a schopnosti jak hru podstatně zlepšit. Pokud ne, čeká nás sezóna v dolní polovině tabulky. Momentálně jsme na 8. příče se 6 body a pasivním skóre -7 branek. Všechny týmy za námi mají zápas k dobru. Come on, you blue girls!

Fotografie: Dan Turner (zdroj: www.skysports.com)

Sestřih zápasu: YouTube

Everton (4-3-3): MacIver – Sevecke, Björn, George, Turner (Pattinson 89´) – Christiansen (Graham 89´), Galli, Bennison (Emslie 60´)- Dali, Duggan (Gauvin 76´), Anvegård (Magill 89´)

Brighton (5-3-2): Walsh – Koivisto, Le Tissier, Kerkdijk (Brazil 76´), Williams, Gibbons – Kaagman (Symonds 83´), Connolly, Whelan- Carter, Lee