Preview: Manchester City – Everton

21/11/2021 13 Od Fip

Náročné utkání čeká Everton na půdě obhájce titulu. A není ani jednoduché sestavit pozvánku na takový zápas.

Nerad bych se ocitl v lavici obviněných po nezdařeném výsledku. Ale posuďte sami, Everton prohrál 7 vzájemných zápasů za sebou v nejvyšší soutěži v řadě. 11 sezón uběhlo od doby, kdy se nám podařilo na horké půdě Etihad Stadium naposledy zvítězit. K tomu nemusím připomínat poslední duel, kdy svěřenci Carla Ancelottiho zakončili boj o pohárovou naději ostudnou porážkou 5:0.

Byly doby, na počátku rozletu menšího z klubů z nenáviděného sousedního města, kdy se nám proti všem předpokladům dařilo vítězit. Ano, mluvím o éře Davida Moyese a šňůře 4 po sobě jdoucích krásných výher v letech 2008-2010. Za měsíc to bude 11 let od posledního triumfu, skalp cennější o pomstu za přestup Joleona Lescotta.

Nebyl to nikdo menší než, nyní již bývalý, trenér Barcelony Ronald Koeman, kdo byl u přeslavného a na dlouho posledního debaklu Citizens 4:0. Na výhře se podíleli dva mladí hráči, Davies a Lookman, i to by mohla být inspirace. Na výsledku se podepsal i nejistý výkon brankáře Brava. Obhájci titulu letos doma již prohráli (třeba minulou sezónu to bylo hned 4krát). V posledním zápase nestačili na Crystal Palace.

Právě několik individuálních chyb, červená karta Aymerica Laporta, neschopnost se vyrovnat s aktivním pressingem, možná i trochu podcenění soupeře stojí za tímto překvapivým výsledkem. Předpoklad je, že Pep Guardiola nedopustí, aby se to opakovalo, ale třeba jen v tomto kole se již stalo dost věcí, které se úplně nepředpokládaly. Ani bookmakeři ale hostům příliš nevěří, podle nich se pravděpodobnost úspěchu hostů blíží 20:1.

Novinky v týmech

Domácí se musí vypořádat s absencí Kevina de Bruyneho, který má (tak jako moje maličkost) covid. Otazník visí nad jeho kolegy z ofenzívy Philem Fodenem a Jackem Grealishem. Takový výpadek by poznamenal každý tým, no City jsou jiný kalibr. Jejich alternativy a pravděpodobní členové základní XI jsou více než dostateční. Riyad Mahrez je aktuálně nejlepším střelcem týmu a Raheem Sterling.. je Raheem Sterling.

R.B.Maudes uhrál remízu v šachu s Leonem Osmanem, ale nešlo ani tak o výsledek jako o netradiční formu rozhovoru. Škoda, trochu jsem čekal že Ossie se pokusí svého bývalého rivala udusit dámou, což se ale nestalo. Absence zůstávají na naší straně stále výrazné. Kromě vyfaulovaného Masona Holgata neuvidíme nejlepšího střelce minulé sezóny Calverta-Lewina, pilíř obrany Yerryho Minu (kolenní šlacha). V záloze budou chybět André Gomes (lýtko), nově Tom Davies (koleno) a stále i Abdoulaye Doucouré. Věřím, že Fabien Delph se bude snažit proti bývalému týmu vytáhnout, ne se s nimi jen pozdravit.

Bilance

O těch nepěkných věcech z poslední doby jsem psal již výše. Že se Citizens daří proti Toffees střelecky, netřeba zdůrazňovat. Aby toho nebylo málo, zase je tu jeden člověk, kterému se daří jako naschvál nejvíc proti nám. Ale když o tom víme, můžeme tomu zabránit, že.

Zkusíme udržet pozitivní vlnu. Everton má z Premier League nejlepší bilanci v počtu vítezství proti obhájci titulu. V 28. a čtvrt sezóně se to Toffees podařilo úctyhodných 14 zářezů. Naposledy například vítězství na Anfieldu 2:0. Ha!

VAR bude obstarávat v zápase rozhodčí Chris Kavanagh, jehož práce s videem si nezískala mezi Evertonians mnoho příznivců. Avšak, hlavní rozhodčí Stuart Atwell zaznamenal v posledních zápasech s Evertonem zajímavou tendenci: VPVPVPVP. Vzorec hovoří jasně, na řadě jsme my!

Co: Manchester City – Everton FC, 12. kolo Premier League
Kdy: neděle 21. 11. 2021 v15:00 SEČ
Kde: Etihad Stadium, Etihad Campus, Manchester, M11 3FF (kapacita: 53 400)
TV: přímý přenos na Premier Sport 1 od 14:55
Rozhodčí: Stuart Attwell – Lee Betts, Harry Lennard  Čtvrtý rozhodčí: Craig Pawson
VAR: Chris Kavanagh  Asistent VAR: Darren Cann