Everton – Liverpool 1:4

01/12/2021 8 Od Riči

Překvapení se nekonalo. 239. Merseyside derby suverénně ovládl favorit z červeného tábora a Everton zabředá stále hlouběji do fatální krize. Na tříbodový zisk čeká už dlouhých osm kol.

Benítez provedl dvě personální změny v základní sestavě, od první minuty mohli opět nastoupit klíčoví hráči Richarlison a Gray, kteří posadili na lavičku Iwobiho a mladíka Gordona. Nefungující rozestavení 4-4-1-1 tvrdohlavý Španěl ponechal, a to se, světe, div se, ukázalo jako chybné rozhodnutí v konfrontaci se silným soupeřem hrajícím v mistrovské formě, jenž nasadil očekávanou sestavu s nebezpečným útočným trojlístkem Salah, Jota, Mané.

Liverpool vstoupil do utkání jako uragán a ve dvou velmi slibných šancích se objevili Matip a Salah, zradila je však nepřesná koncovka. Egyptský kanonýr mířil do prostoru mezi třemi tyčemi v osmé minutě, pohotově ale zasáhl Jordan Pickford.

Everton od samého začátku utkání zřetelně nestíhal, presink soupeře mu způsoboval obrovské problémy v rozehrávce a Benítezův dvojčlenný střed hřiště byl zbytečnou pozvánkou k útočnému koncertu Salaha a spol. Nebylo tedy úžasem, že první gól padl ještě v úvodní desetiminutovce. Robertson obloučkem nabídl střeleckou pozici svému kapitánovi Hendersonovi, který se volejem zpoza vápna nemýlil – 0:1. O pár minut později Alexandra-Arnolda pálícího z podobné pozice již vychytal Pickford.

Koncert Reds nabíral na obrátkách. Godfrey ztratil míč ve středu pole, Henderson vyzval ke sprintu Salaha, jenž utekl Dignemu a skóroval obstřelem okolo Pickforda – 0:2. V reakci na nemohoucnost domácích několik desítek fanoušků opustilo hlediště Goodison Parku… ve 20. minutě.

Po druhém vstřeleném gólu trochu polevila aktivita Liverpoolu a domácí se postupně dostali do zápasu. V 38. minutě Richarlison šikovně vysunul Graye, který propasíroval míč do sítě pod padajícím Alissonem – 1:2. Do konce prvního poločasu stopeři na obou stranách zaskakovali za své brankáře, a to nejdříve Godfrey proti hlavičce Maného a následně na druhé straně Matip proti ráně Doucourého.

Nějaký zázračným způsobem šel Everton k poločasové přestávce pouze s jednobrankovým mankem, a nikoliv potupen šesti inkasovanými trefami.

Blues v úvodu druhého poločasu pokračovali ve zlepšeném a snad i nadějném výkonu, kdy stíhali tempo Liverpoolu. V 59. minutě ale přišli o zraněného útočníka Rondona. Venezuelan odehrál svůj nejlepší zápas v modrém dresu od letního příchodu. Dokázal vyhrávat souboje, stahovat dlouhé míče pro spoluhráče a celkově vypadal v lepším fyzickém rozpoložení. Na hřiště vběhl levý křídelník Anthony Gordon, což znamenalo vysunutí Richarlisona na hrot a jeho uvolněné místo na podhrotu zaujal Gray.

Naděje Evertonu na dobrý výsledek nakonec vydržely do 64. minuty. Kapitán Coleman na půlící čáře nepochopitelně promáchl, čehož využil nastartovaný Salah. Svůj úprk završil milimetrovým zakončením – 1:3.

V 73. minutě se Benítez odvážil k dlouho požadované kýžené taktické změně. Delph vystřídal Townsenda a Everton přepnul do rozestavení 4-3-3. O vítězi duelu bylo ale už v tu chvíli rozhodnuto a Kloppovci ještě stihli zvýraznit svou suverenitu. Jota si v 79. minutě bravurně přebral přihrávku ve vápně, když se hbitou otočkou zbavil statického Allana, a z úhlu dělovkou pod břevno překonal Pickforda – 1:4. Následoval další exodus domácích fanoušků…

Zbytek utkání se již dohrával za dominance Liverpoolu. Quo vadis, drahý Evertone?

Branky: 38. Demarai Gray – 9. Jordan Henderson, 19. a 64. Mohamed Salah, 79. Diogo Jota

ŽK: 16. Andros Townsend, 31. Allan, 40. Lucas Digne, 44. Demarai Gray – 39. Thiago Alcântara, 63. Andrew Robertson, 80. Virgil van Dijk

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Andros Townsend (73. Fabian Delph), Allan, Abdoulaye Doucouré, Demarai Gray (85. Cenk Tosun), Salomón Rondón (59. Anthony Gordon), Richarlison

Liverpool: Alisson, Trent Alexander-Arnold, Joël Matip, Virgil van Dijk, Andrew Robertson, Jordan Henderson (83. Alex Oxlade-Chamberlain), Fabinho, Thiago Alcântara (75. James Milner), Mohamed Salah, Sadio Mané, Diogo Jota (88. Takumi Minamino)

Rozhodčí: Paul Tierney