Preview: Everton – Arsenal

05/12/2021 11 Od Javor

Forma kandidáta sestupu, fandové chtějí hlavu nejen manažera Beníteze, do toho všeho přijíždí na Goodison Park tým na páté pozici. Je tu neveselo, je tu truchlivo…

Když Everton 2. října uhrál na Old Trafford remízu, tak se říkalo, že to je málo. I neutrálové tvrdili, že měl vyhrát. Neporažení v šesti utkáních, velmi dobrý start to byl. Jenže… tím klady této sezóny zatím skončily. Od té doby si Karamelky připsaly na své konto pouhý jeden bod za remízu s Tottenhamem, přičemž dnem byla „pětka“ doma od Watfordu, týmu, který se i letos bude zachraňovat. Výsledek? 16. místo s 15 body po 14 utkáních. Druhé nesestupové…

Arsenal má sezónu v opačném gardu. Špatný start vystřídala solidní současnost. Ex-EFC Arteta byl na vyhazov, ale vedení klubu ho podrželo, tým začal hrát slušný fotbal a s ním přišly body. Souboj o 4. místo ve čtvrtek sice o gól prohrál, ale i tak panuje v táboře fandů Gunners relativní spokojenost s pátým místem. A nedělejme si iluze – tým, který je v lize nepřetržitě od roku 1919 (současný rekord v této kategorii) rozhodně přijíždí na Goodison Park jako favorit.

Manažer Benítez svádí špatné výkony mj. na početnou marodku. Je fakt, že jednu dobu chybělo 8 hráčů najednou, což je dost, ale nyní se už někteří vrací. Zlepší se s tím i výkony? V útoku chybí především jasný hroťák číslo 1, tedy Calvert-Lewin. Benítez sice přivedl Rondóna, ale ten jaksi není na jeho úrovni a Tosun už vůbec ne. Doba absence anglického reprezenta byla odhadnuta ještě „minimálně na dva týdny“, laboruje se zraněním kvadricepsu. Že by se tedy fandové Evertonu dočkali předčasného dárku na zlatou neděli? Dalšími absentérem je Davies, k tréninku se již po zranění vrátila dvojice Mina-Rondón, jejich nominace na zápas je s otazníkem. Nu a k dispozici jsou již Holgate (odpykání si třízápasového testu za vyloučení v utkání proti Tottenhamu) a Gomes (již vyléčil zranění lýtka). Arsenalu bude chybět dvojice Smith-Rowe a Xhaka.

Co se týká Beníteze, tak zatím má podporu majitele klubu, ale jeho křeslo se začíná silně zahřívat. Bulvár v případě jeho odvolání posílá na Goodison Park Mourinha, zajímavou volbu přinesl ve svém sloupku pro sázkovou kancelář Betfair bývalý útočník Man U Berbatov – ten posílá do tohoto křesla Wayna Rooneyho. Ten momentálně získává manažerské ostruhy v posledním týmu druhé ligy – Derby County téměř určitě sestoupí.

Co: Everton FC – Arsenal FC, 15. kolo Premier League
Kdy: 6. 12. 2021 od 21:00
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport 1
Rozhodčí: Mike Dean – Eddie Smart, Mark Scholes  Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
Videorozhodčí: Stuart Atwell  Asistent videorozhodčího: Stuart Burt