Conti Cup: Everton W – Durham WFC 1:0

05/12/2021 2 Od Karamela

Everton na domácí půdě Walton Hall Park získal těsné vítezství v ligovém poháru nad outsiderem své skupiny.

Předposlední utkání skupinové fáze Conti Cup se konalo ve stínu souběžně hraného finále FA WSL Cup mezi Chelsea a Arsenalem. Toto finále bylo také spojené s oslavami 50. výročí začlenění ženského fotbalu do FA, takže pozornost většiny fanoušků ženského fotbalu byla zaměřená na Wembley. Jen příznivci karamel a divokých koček měli své pohledy upřené na skromnější stánek na Merseyside. Jean-Luc poslal na hřiště pohárovou sestavu s Brosnan, Finnigan a Pattinson v základu a s Turner a Dali na lavičce. Sevecke a Emslie odpočívaly po repre pauze. Sám francouzský boss zůstal v covidové karanténě. Polapil ho trasovací systémem, kdy jeho francouzské očkování nebylo shledané dostatečným pro potřeby britských předpisů.

První poločas

za mnoho nestál. Everton si sice byl vědomý své role favorita a značnou část poločasu se hrálo prakticky na jednu, a to na soupeřovu bránu. Bohužel snaha karamel byla již tradičně bezzubá pro významné nepřesnosti. K reálnému ohrožení soupeřovy brány jsme se nedostali. A naopak to byly divoké kočky, které po půlhodině hry vylezly z ulity a měly velmi blízko gólu střelou Holmes z 27. minuty. Brosnan pokus naštěstí kryla. Chvíli poté se Geroge už na to nejspíš nemohla dívat, a tak se na pozici stopera chopila míče a po levém křídle jej vyvezla daleko na půli soupeře. Její výlet ale ukončil skluz obránkyně Durhamu.  A neuspěla ani spolupráce Magill a Christiansen, stejně jako hlavička Finnigan těsně před poločasem.

Druhý poločas

už vypadal nadějněji. Na začátku sice durhamské dvakrát zazlobily a Brosnan měla co na práci, ale poté začal Everton konečně hrát. Hlavně po vystřídání v 55. minutě, kdy na hřiště přišly Dali s Graham namísto Galli a Cinton. Graham se rychle zapojila do hry, její střela bohužel skončila ve spojnici šibenice. V 61. minutě rozehrála Bennison zdařile rohový kop a Duggan z něj zavěsila první svůj první evertonský ponávratový gól – 1:0. Sudí s uznáním branky dlouhou dobu otálela. Zjišťovala u svých kolegů, zda náhodou nebyla zavěšená po odpískání přerušení hry (George se srazila hlavu se soupeřkou). Ale nakonec se rozhodla ke spokojnosti modrých. A Everton byl odhodlaný přidat další. Pokusy Magill i dvojpokus Graham však skončily nezdarem. Nezdarem také naštěstí skončilo sólo Roberts přes čtyři naše hráčky. Před koncem zápasu se ještě do hry dostala Turner místo Magill a Björn nahradila Maier. A pak už  to už byl konec a nad Walton Hall Park se rozzářila duha.

Shrnutí

Hanna Bennison je nadmíru schopná a kreativní hráčka. Bohužel její promyšlené pasy často překvapí i spoluhráčky, což je škoda. Gaby George se etablovala jako solidní jistota zadních řad Evertonu. A prokázalo to i v dnešním zápase. Poppy Pattinson jsme dnes mohli vidět jako exekutorku většiny standardních situací, což bylo překvapivé. Na druhou stranu je to i ukázkou toho, že Jean-Luc Vasseur se nebojí dávat šanci nestandardním variantám. Snaha Lucy Graham sice nebyla korunovaná gólem, ale po výpadku z kraje sezóny je příjemné jí vidět opět hrát ve formě. Dnešní vítezství bylo vítané, i když hubené. I kdybychom v závěrečném zápase naší skupiny smrti porazili MUTD, velmi pravděpodobně z druhého místa nepostoupíme (že by si City nechalo ujít první místo ve skupině nepředpokládám). Aspoň se budeme moci soustředit na ligu, kde máme spoustu práce. Příští zápas bude 12.12., kdy k nám zavítá West Ham. Come on, you blue girls!

P.S.: Ve Wembley zvítězila Chelsea 3:0. O góly se podělily Kirby (na 1:0) a Kerr (na 2:0 a 3:0). Chelsea tak získala trebble za sezónu 2020/21.

Fotogtrafie: Toni Duggan po gólu (zdroj: shekicks.net)

Branky: Duggan (61´)

ŽK: Hill (48´)

Everton: Brosnan, Finnigan, George, Pattinson, Maier (Björn 86´), Christiansen, Galli (Graham 55´), Clinton (Dali 55´), Bennison, Duggan, Magill (Turner 80´)

Durham: Mackain, Hill (Christon 81´), Lambert, Robson, Hepple, Galloway (Roberts 65´), Crosthwaite (Greenwood 80´), Bradley, Brown, Ayre (Briggs 65´), Holmes