Chelsea – Everton 1:1

16/12/2021 11 Od Riči

Everton se na Stamford Bridge vytasil s bojovným a pracovitým výkonem, o kterém jeho fanoušci snili několik dlouhých měsíců.

Toffees postrádali z různých důvodů až deset hráčů, a tak manažer Benítez poslal na hřiště notně poslepovanou jedenáctku. Startu se dočkali například dlouho opomíjený pravý bek Kenny, 19letý stoper Branthwaite nebo debutující 20letý útočník Ellis Simms. Chelsea se musela vypořádat s několika absencemi hráčů, které skolil covid, její manažer Tuchel ale stále mohl postavit velmi silnou sestavu.

Pensioners podle očekávání začali dominovat hned od úvodní minuty a na Pickfordovu branku pálili ze všech možných pozic. Chyběla jim však přesnější koncovka, či ztroskotávali na skvělém gólmanovi Evertonu, který se vytáhl zejména v 37. minutě, kdy nohou pohotově zblízka vychytal Mounta.

Toffees po celý poločas tahali za kratší konec, rozdíl v kvalitě obou mužstev byl patrný na první pohled. Na druhou stranu hostům nešlo vytknout nasazení a (tady mě snad nezaslepily vypité sklenice portského) zlepšená defenzivní organizace hry oproti poslednímu utkání s Eagles.

Chelsea diktovala tempo i po přestávce, Everton se ale častěji vydával na útočné výpady, jež však nekončily výraznějším ohrožením Mendyho branky. Asi nebudu sám, kdo se opět jednou nachytal nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak může být Iwobi profesionálním fotbalistou (a ne, tady mě zcela jistě nezaslepily vypité sklenice portského).

V 61. minutě se Benítez odhodlal pro první střídání, Simmse nahradil v útoku ještě o dva roky mladší Dobbin. Ellis Simms byl při svém debutu hozen do vody, proti zkušeným Rüdigerovi a Silvovi si ani trochu nečuchl, čemuž se ale nelze příliš divit. Myslím, že jsou i snadnější zápasy, jak se seznámit s Premier League, než je konfrontace s evropskými šampiony…

Chelsea si nakonec schovala svou kýženou branku na 70. minutu. Godfrey zaspal při bránění Mounta, který dokázal překonat Pickforda střelou z úhlu – 1:0.

Vedení londýnských Blues ale vydrželo pouhé čtyři minuty. Gordon precizně zakroutil přímý kop a na zadní tyči vyplula z klubka hráčů gigantická Branthwaitova noha, jež nasměrovala míč do sítě – 1:1. Gólová akce korunovala sympatický výkon obou zapojených mladíků.

Také domácí přišli s rychlou odpovědí na inkasovanou trefu, ovšem Thiaga Silva po rohovém kopu nevyzrál na dnes prvotřídního pavouka Pickforda. Do konce zápasu již Toffees ubránili remízový stav, a tak si z hlavního města odvážejí velmi cenný bod.

Branky: 70. Mason Mount – 74. Jarrad Branthwaite

ŽK: 45. Ruben Loftus-Cheek, 59. Jorginho – 21. Mason Holgate, 64. André Gomes, 77. Lewis Dobbin

Chelsea: Édouard Mendy, Thiago Silva, César Azpilicueta (80. Trevoh Chalobah), Marcos Alonso (65. Saúl Ñíguez), Antonio Rüdiger, Reece James, Jorginho, Hakim Ziyech, Ruben Loftus-Cheek (65. Ross Barkley), Mason Mount, Christian Pulisic

Everton: Jordan Pickford, Ben Godfrey, Michael Keane, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Jarrad Branthwaite, Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi, André Gomes (71. Jean-Philippe Gbamin), Anthony Gordon (90+1. Tyler Onyango), Ellis Simms (62. Lewis Dobbin)

Hráč zápasu redakce: Jordan Pickford

Rozhodčí: Michael Oliver