Tottenham W – Everton W 1:0

19/12/2021 2 Od Karamela

Jean-Luc i hráčky vyjádřili před zápasem velké odhodlání zakončit první polovinu sezóny kvalitním výkonem a hlavně maximálním bodovým ziskem. Opak byl pravdou. Tottenham poprvé v historii WSL porazil Everton.

K poslednímu zápasu roku 2021 vyrazily za mlžného počasí karamely do Londýna na Hive Stadium, kde je čekaly ženy Tottenhamu, aktuálně třetího týmu tabulky.  Překvapením v sestavě byla premiérová nominace Brosnan do základní sestavy zápasu WSL. Jinak v základní sestavě žádné změny nenastaly

První poločas

byl pro fanouška Toffees velmi pohledný. Everton nejenže nezvykle přehrával soupeře ve středu hřiště, ale tlačil se i před branku. Již v první minutě vyzkoušela pozornost Korpely v brance domácích střelou z dálky Graham. A ve 12. minutě si to dámy zopakovaly se stejným výsledkem, tedy Korpela byla pozorná. Pak po přímém kopu Christiansen hlavičkovala Geroge, bohužel mimo bránu. Asi největší šanci měla Anvegård, které se bohužel zblízka nepovedlo překvapit gólmanku Tottenhamu. Doklepnutí předcházela vynikající práce Clinton v malém vápně proti třem soupeřkám. Sama Clinton si na bránu také velmi slibně vystřelila, Korpela však bohužel pokus kryla. V dalším průběhu poločasu ještě seřvala Christiansen rozhodčí za přerušení hry, když dle názoru naší kapitánky měla být ponechána výhoda. Nakonec se dohodly bez následků. Tottenham hozil ze sporadických protiútoků, největší šanci domácích ovšem měla po rohu Williams, jejíž hlavička rozezvučela pravou tyč evertonské branky. V závěru první půle se bělostné dostávaly více do hry, ale zápas byl z naší strany rozehraný velmi nadějně.

Druhý poločas

se postupně obraz zápasu měnil, a to ne k naší spokojenosti. Tottenham nám nechával minimum času k rozehrávce a začali jsme dělat obvyklé chyby. V 51. minutě se Naz rozpačitě bráněná Björn dostala až do blízkosti naší brány, kde střelou ke vzdálenější tyči překonala asi ne úplně šťastně postavenou Brosnan – 1:0. Karamely se pokusily svižně odpovědět střelou Anvegård, žel nastřelila jen žerď. Ani Tottenham se nespokojil se stavem skóre. Hlavička Williams nicméně směřovala do náruče naší brankářky. V 70. minutě Naz opět proběhla až před naší bránu, její cross naštěstí její spoluhráčky minuly. S přibývajícím časem se obraz hry změnil už výrazně v  náš neprospěch. Tottenhamských bylo najednou všude plno, Turner s George několikrát skluzem zachraňovaly na poslední chvíli  situaci. Ani střídání nepřinesla změnu k lepšímu. Navíc v 86. minutě odkulhala ze hřiště Christiansen. Závěr zápasu už byl plně v režii domácích a evertonský fanoušek tiše trpěl.

Shrnutí

Je velká škoda, že se nám nepodařilo bodovat. V první polovině jsme byli lepším týmem a ke gólu jsme neměli daleko. Bohužel jsme nedokázali dobrou hru prvních šedesáti minut udržet po celý zápas. A ke konci už to byl obvyklý obraz zmaru. Těžko říci, jestli za to mohla únava, psychické zhroucení nebo něco jiného. Potěšitelné snad mohlo být zjištění, že i my jsme schopni kombinovat a přehrávat soupeře v situacích jedna na jednu nebo i jedna na dvě. Zato schopnost uspět před brankou soupeře povážlivě pokulhává. Dnešní zápas ukázal ve výborném světle Clinton, která, zdá se, roste ve velmi schopnou atakující záložnici. Věřme, že v novém roce  budou výsledky i předváděná hra uspokojivější, než tomu bylo v dosavadním průběhu sezóny. Schopnosti na to rozhodně máme. Pokračování bude v sobotu 8.1.2022 v Birminghamu, kdy se budeme pokoušet obrat o body Aston Villu. Come on, you blue girls, see you next year!

Fotografie: Jessica Naz se nám řítí dát gól (Zdroj: bbc.com)

Branky: Naz (51´)  Sestřihy: YouTube

ŽK: Neville, Naz – Graham, Galli

Tottenham (3-4-3): Korpela; Zadorsky, Bartrip, Harrop; Neville, Percival, Clemaron, Green (Ubogagu 70´); Naz, Williams, Cho (Addison 84´)

Everton (4-3-3): Brosnan; Sevecke, Björn, George, Turner; Graham, Clinton (Bennison 63´), Galli (Pattinson 82′); Christiansen (Maier 86´), Anvegård (Magill 63´), Duggan

Rozhodči: Elisabeth Simms