El Ghazi hostuje v Evertonu

13/01/2022 12 Od Riči

Toffees zkompletovali třetí příchod zimního přestupového okna, po becích Mykolenkovi a Pattersonovi posílili také útočné řady. Z Aston Villy si do konce sezóny vypůjčili El Ghaziho.

26letý Nizozemec s marockým původem vyztuží křídelní prostory sestavy Evertonu, které už byly poměrně dobře početně obsazeny (Gray, Richarlison, Gordon, Townsend, Iwobi). Pro Anwara El Ghaziho ale hovoří univerzálnost, může nastupovat na pravé i levé straně, a také chladnokrevnost před brankou soupeře.

V loňské sezóně vstřelil velmi slušných deset ligových branek (včetně vítězného obstřelu na Goodison Parku v květnu) jen ve 28 odehraných zápasech, z toho hned jedenáctkrát přišel na hřiště až v průběhu zápasu. V aktuálním ročníku ale nedokázal navázat na loňskou formu a po vyhazovu manažera Deana Smithe spíše paběrkoval pod novým šéfem Gerrardem. Ten si navíc přivedl kdysi slavného Coutinha, což v kombinaci s velkým letním posilováním Villans v podobě dalších křídelníků Baileyho, Younga a Buendíi de facto přinutilo El Ghaziho změnit dres.

Zákulisní povídačky hovoří o nepěkných zvěstech, že v hostování má spíše prsty majitel Farhad Moshiri, který chtěl vyhovět svému známému a agentovi Kiovi Joorabchianovi, jenž svého svěřence upíchl na Merseyside i přes nevoli manažera Beníteze. Pravda snad ale bude jinde.

Také neoficiální, ale již důvěryhodnější zdroje, zase zmiňují opci na přestup zahrnutou ve smlouvě o hostování, jež prý dosahuje nanejvýše 15 milionů liber. El Ghazi si v novém působišti vybral dres s číslem 34, čímž dává vzpomenout na svého bývalého spoluhráče Nouriho z Ajaxu. Ten má po prodělaném infarktu během přípravného utkání v roce 2017 trvale poškozený mozek.

Vytáhlý křídelník může za Everton debutovat už v sobotu v „záchranářské“ bitvě na půdě Norwiche, kde snad v případě startu vylepší svou podprůměrnou sezónní bilanci devíti ligových zápasů, jedné branky a jedné asistence.

„Everton je velký klub, nemohu se již dočkat, až nastoupím do zápasu. Budu tvrdě pracovat, abych se dostal do základní sestavy. Se spoluhráči musíme Everton posunout do vyšších pater tabulky, kam patří. Pyšním se čichem na góly v důležitých chvílích, rovněž sazím na svou rychlost a techniku. Dále dobře kombinuji a věřím si v soubojích jeden na jednoho,“ splnil si úvodním rozhovorem pro Everton TV svou povinnost El Ghazi, který dříve kopal v Ajaxu (2014-2017), Lille (2017-2018) a Aston Ville (2018-2022).