Norwich City – Everton 2:1

15/01/2022 24 Od Fip

Keane odstřelil šerifa? Everton prohrál s posledním týmem tabulky, který před tím 9 hodin nevstřelil branku. Ani Robin Hood to v rozdávání nedotáhl tak daleko. Kde jinde vzít body?

Everton zahájil v rozestavení 4-4-2, na hrotu byl dán prostor pro spolupráci DCL s Rondónem. Ve středu zálohy chyběl nečekaně Alan, nebyl k spatření ani na lavičce. Zaskakoval za něj André Gomes. Složení obrany se od pohárového zápasu v Hullu nezměnilo, se starým známým na pravém kraji a s novou posilou z Kyjeva nalevo. Domácím chybělo trio záložníků Gilmour, Rupp, Normann, nastoupili v rozestavení 4-2-3-1.

První půle

Canaries před zápasem drželi šňůru 551 minut bez vstřelené branky v lize, tj. 6 celých zápasů v řadě nedokázali pokořit soupeře. Od začátku bylo vidět, že proti trápícím se Toffees zavětřili svou šanci a hnáni domácím publikem se pustili do zarezlým Toffees. Hosté totiž začali standardně pasivně a vyčkávali, co soupeř.

Věci se začali hýbat po zhruba čtvrthodině. Nejprve se do odraženého míče opřel Lees-Melou a prověřil Pickforda, na druhé straně na přední tyč, ale také přímo na Krula. Hned z protiútoku se balón z levé strany přes Aaronse dostal k Sargeantovi, který přes Mykolenka odcentroval na přední tyč. Michale Keane, vědom si přítomnosti Rashicy někde za sebou chtěl míč zblokovat, ale udělal to tak nešťastně, že nedal Pickfordovi šanci areagovat – 1:0.

Než se stačili hosté oklepat, Brandon Williams po levé straně rychle pronikl na úroveň šestnáctky, přihrál na střed volnému Idahovi a tomu ve skórování nezabránil ani brankář, ani dobíhající Godfrey s Mykolenkem – 2:0.  První branka v Premier League. Taková sprcha byla až moc na jednoho fanouška, který zamířil z hlediště na trávník, ale ke svému cíli se nedostal.

Další pohromu zastavil Pickford včasným výběhem před Pukkim, na druhé straně se příliš nedařilo zkalibrovat sílu v zakončení Keanovi (moc) a Rondónovi (moc málo).

Druhá půle

Beze změny v personálu nastoupil Everton do druhé půle, z počátku to nebyl žádný velký spěch. Keane si vysloužil žlutou, Lees-Melou napálil volej na brankáře, Godfrey odvrátil před Pukkim a Mykolenko překvapil Idaha přihrávkou do 100% šance, kterou naštěstí nedokázal přetavit v třetí branku. Až v 54. minutě přišla výměna Coleman/Rondóna za Mina/Richarlison. Po zranění vracející se dvojice vykřesala za pár minut jiskřičku naděje. Po rohu vrátil míč do vápna Mykolenko, Mina sice v souboji s Krulem neuspěl, ale odražený míč se dostal k Richarlisonovi a ten jej akrobaticky přes hlavu poslal do sítě – 2:1.

Mina ještě hlavičkou připravil jakous takous šanci pro DCL, ale tomu se nepodařilo být včas na místě pro odražený míč. Godfrey vybojoval šanci pro Gordona, ale ten byl zablokován. Norwichi postupně odbelhali ze hřiště oba krajní obránci, ke konci měl zdravotní problém i brankář Krul, ale i přesto byla snaha po vyrovnání jalová, naopak mohli po brejcích do otevřené obrany zvýšit Idah nebo Rashica, který trefil v samotném závěru tyč.

Shrnutí

Sázka na R.B.Maudese udělala z Evertonu vážného pacienta, zkusíme léčbu elektrošoky? Nakonec se ukázalo, že zostuzením od dlouhodobě bezzubého celku už opravdu přetekl pohár. Norwich tak získal skalp již druhého manažera, bezprostředně po zápase s Norwichem byl propuštěn v roce 1994 Mike Walker, nepočítám dvojici Unsworth/Royle, která dokoučovala sezónu proti Kanárkům po vyhazovu Martineze v roce 2016. Uf, jedna noční můra je za námi.

Foto zdroj: liverpoolecho.co.uk by Stephen Pond

Sestřih: Everton TV  Hráč zápasu: Micheal Keane (za černou práci pro výměnu manažera), Richarlison (za další příspěvek v soutěži o gól roku)

Branky: 16‘ Keane vlastní, 18‘ Idah – 60‘ Richarlison

Žluté karty: 50‘ Sargeant, 66‘ Aarons, 70‘ Pukki – 47‘ Keane

Norwich City: Krul – Aarons (80‘ Gianoulis), Hanley, B.Gibson, B.Williams (77‘ Byram) – Lees-Melou, Sorensen – Sargeant (87‘ Solis), Idah, Rashica – Pukki

Everton: Pickford – Coleman (54‘ Mina), Keane, Godfrey, Mykolenko – Gordon, Doucouré, Gomes, Gray – Rondón (54‘ Richarlison), Calvert-Lewin

Rozhodčí: Andy Madley  Diváků: 26 629