FA Cup Preview: Everton – Brentford

05/02/2022 5 Od Javor

Premiéra Franka Lamparda je domácí utkání čtvrtého kola Anglického poháru proti Brentfordu. Mač, do kterého Karamelky vstupují v pozici kurzového favorita.

Během přestupového období a krátké zimní pauzy minulý týden se v Evertonu děly věci. Byl jmenován trvalý nový manažer, Everton posílil o dva nové lidi. Everton tak vstupuje do února a následné jarní části sezóny trochu lépe vyzbrojen, uvidíme, zda se to projeví i na výsledcích. Před svým vyhazovem zvládl Benítez postoupit do čtvrtého kola Anglického poháru, jehož los přisoudil Karamelkám letošního ligového nováčka.

Ten postoupil do nejvyšší soutěže po 74 letech, přičemž mu byla svěřena čest otevírat doma celý ligový ročník. Výhrou 2:0 nad Arsenalem tak strávil Brentford jednu noc na čele tabulky, do čtvrtého kola postoupil po výhře 4:1 na hřišti Port Vale, oblíbeného to týmu nejlepšího hráče šipek všech dob.

Pojďme si stručně představit historii Brentfordu. Klub byl založen v roce 1889 členy veslařského klubu, od roku 1904 hrál v Griffin Parku, nejlepším ligovým umístěním je páté místo v první lize, to byla sezóna 1935-1936. V roce 1947 Brentford sestoupil, přičemž si vyzkoušel i třetí a čtvrtou ligu.

Do nejvyšší soutěže se vrátil až loni po vyhraném finále play-off nad Swansea. Manažerem týmu je od roku 2018 Dán Thomas Frank, přičemž v kádru áčka se vyskytuje sedm jeho krajanů. Klubu tak někdy bývá hanlivě přezdíváno Dánsko B. Z českých fotbalistů zná Bees Jan Žambůrek, který za něj odehrál 23 utkání ve třech sezónách, než podepsal minulý měsíc přestup do Viborgu, kam šel za Larsem Friisem, bývalým trenérem brentfordského béčka.

Z různých důvodů nemůže Everton počítat hned se sedmičkou hráčů. Malé zranění si v utkání proti Aston Ville přivodil Calvert-Lewin, ale pro úterní ligové utkání proti Newcastlu by měl být k dispozici. Hrát kvůli zranění nemohou Doucouré (tříslo), Delph (stehno) a Davies (úponová šlacha zadní strany stehenního svalu). Ten dokonce nebyl zařazen na ligovou soupisku, takže přijde o zbytek sezóny. Protože již hráli za své kluby ve třetím kole, tak nemohou hrát proti Brentfordu ani El Ghazí, Alli a van der Beek.

To Brentfordu se kádr docela uzdravuje. K disozici již bude čtveřice Dasilva, Henry, Jensen a Raya. Jedinými absentéry tak zůstávají Jeavier (koleno) a Zanka Jørgensen (přitahovač stehenního svalu).

Oběma týmům se v lize nedaří, Brentford má o 4 body více než Everton, ale taky o 3 odehrané zápasy více. Snad se dnes chytí domácí…

Co: Everton FC – Brentford FC, 4. kolo Anglického poháru
Kdy: 5. 2. 2022 od 16:00
Kde: Goodison Park, Liverpool
TV: Přímý přenos na Voyu (placený internetový stream/archiv TV Nova)
Rozhodčí: Michael Oliver – Stuart Burt, Scott Ledger Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
Videorozhodčí: Andre Marriner Asistent videorozhodčího: Harry Lennard