Newcastle United – Everton 3:1

08/02/2022 10 Od Riči

Ještě si myslíte, že se Evertonu netýkají záchranářské boje? Tak vězte, že ano. Navíc po dnešním tristním výkonu na St James‘ Parku by si na udržení Toffees vsadil jen blázen.

Frank Lampard musel oproti víkendové vítězné premiéře provést dvě vynucené změny v základní sestavě. Zraněného Godfreyho nahradil v tříčlenném stoperském bloku Mina a od úvodní minuty také nastoupil Townsend, a to nezvykle na postu levého wing-backa, protože Mykolenko byl pozitivně testován na covid-19.

Úvod utkání zastihl Toffees ve velmi nervózním rozpoložení. Kazili rozehrávku a působili dojmem brzkého rozkladu. Postupem času ale dokázali trochu zklidnit hru a také vyhecovaného soupeře.

Bohužel ve 25. minutě Everton ztratil dalšího hráče kvůli zranění. Ze hřiště odkulhal Gray, na jehož místo na levém křídle naskočil debutující Dele Alli.

Ve 32. minutě předvedl Shelvey jeden ze svých hloupých zákroků, když sejmul zezadu Gordona. Jak je možné, že se pouze žlutilo? No, budiž.

Ještě před kosou lorda Voldermorta si Mina opět natáhl nějaký ten sval v těle a zamířil dělat společnost Grayovi do šatny. Na scénu vyběhl mladík Branthwaite.

Rozházené minuty z ničeho nic uťaly dva vlastenci během dvou minut. Nejprve Holgatova hlavička po trestném kopu byla zastavena na brankové čáře, ale odraz od Lascellese už skončil v síti, aby vzápětí na druhé straně Lascelles nastřelil hlavičkou břevno, od kterého se míč odrazil do nepřítomného Holgatea (co dělal sakra na brankové čáře?) a následně do branky – 1:1.

Newcastle gólová odpověď výrazně nakopla a do konce prvního poločasu jeho hráči hrozili nebezpečnými výpady. Hosté však i přes svou chaotičnost v defenzivně udrželi remízový stav. Co si ale budeme povídat, stopeři Evertonu jsou obrovským problémem. Keane a Holgate svou kvalitou oscilují někdy mezi první a druhou ligou (momentální pozice Blues) a křehkost Miny je už unavující.

Druhý poločas začal další ukázkovou kosou v podání domácího plejera, Schär nevybíravě poslal k zemi unikajícího Richarlisona. Rozhodčí ale opět tasil pouze žlutou kartu, kterou hráčům Evertonu rozdával za mnohem mírnější fauly.

Sudí ovšem rozhodně nenesl odpovědnost za otřesnou obranu Toffees, která byla opravdu, ale opravdu k pláči. V 56. minutě Dele ztratil míč ve středu hřiště a zmatkující defenziva hostí nechala ve vápně nehlídaného Frasera, jenž si dobře naběhl na centr – 2:1.

Lampard reagoval na nepříznivý vývoj utkání střídáním, v 60. minutě nahradil nevýrazného Gomese novic van de Beek. A i když Nizozemcova přítomnost trochu pozvedla hru Evertonu, ani náhodou to nestačilo na vyrovnání. Naopak v 80. minutě Trippier přesnou trefou z trestného kopu pečetil tři body domácích – 3:1.

Toffees od zaslouženého debaklu zachránila tyč, kterou v závěru orazítkoval střídající Murphy.

Co dodat. Před Lampardem stojí obrovská výzva, protože na základě aktuální formy bychom v Premier League jen těžko hledali horší tým než Everton. Newcastle naopak po výhře opustil sestupové příčky a na 17. místě pouze o bod zaostává za svým dnešním sokem, který nasbíral 19 bodů.

V sobotu zajíždí na Goodison Park rovněž strádající Leeds United, Up The Fucking Toffees!

Branky: 37. Mason Holgate (vl.), 56. Ryan Fraser, 80. Kieran Trippier – 36. Jamaal Lascelles (vl.)

ŽK: 33. Jonjo Shelvey, 50. Fabian Schär – 14. Mason Holgate, 47. André Gomes, 79. Allan

Newcastle United: Martin Dúbravka, Kieran Trippier (90+1. Javi Manquillo), Fabian Schär, Jamaal Lascelles, Matt Targett, Jonjo Shelvey, Ryan Fraser (83. Jacob Murphy), Joseph Willock (90+1. Bruno Guimarães), Allan Saint-Maximin, Chris Wood, Joelinton

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Yerry Mina (35. Jarrad Branthwaite), Mason Holgate, Andros Townsend, Allan, André Gomes (60. Donny van de Beek), Demarai Gray (25. Dele Alli), Richarlison, Anthony Gordon

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 52 186