Preview: Everton – Leeds United

11/02/2022 31 Od Petr

Sobotní duel nabízí bezpochyby ideální příležitost utnout dvouměsíční sérii bez ligové výhry. Domácí se bohužel nebezpečně přiblížili sestupovým vodám, hostující Leeds je na tom ovšem jen o malinko lépe.

Utkání pětadvacátého kola Premier League slibuje vyrovnaný souboj tabulkových sousedů. Zatímco Leeds sbírá (respektive nesbírá) body tak nějak pravidelně, Karamelkám vyšel výborně vstup do sezóny a od té doby to jde z kopce. Bohužel z dost prudkého, 6 bodů z posledních 15 ligových zápasů, v anglické nejvyšší soutěži momentálně není týmu s horší formou. Výměna manažera a postup v poháru určitě patřil k těm pozitivnějším zprávám v posledním období, nicméně pokud si chce Frank Lampard udržet přízeň fanoušků (a samozřejmě práci), musí začít sbírat body v lize. A to nejlépe hned.

Poslední vzájemné zápasy

28.11.2020 Premier League  10. kolo
Everton FC – Leeds United
0:1
03.02.2021 Premier League  22. kolo
Leeds United – Everton FC
1:2
21.08.2021 Premier League  2. kolo
Leeds United – Everton FC
2:2

Mina opět mezi marody, DCL je zpět

Zpátky do sestavy se vrací Dominic Calvert-Lewin, pravděpodobně do hry zasáhne ale až jako střídající hráč. Kdo do hry ale určitě nezasáhne, je Yerry Mina, další svalové zranění ho vyřadí ze hry až na 10 týdnů. Na poslední ligový zápas proti Newcastlu United nebude v dobrém vzpomínat ani další zraněný, Demarai Gray, i když jeho absence bude podstatně kratší. Podle vyjádření lodivoda Toffees by měl stihnout už příští ligový zápas na půdě Southamptonu, podobně jako Vitalij Mykolenko. Mezi zraněnými nadále zůstávají i Delph, Doucouré, Godfrey a Davies. Při ztrátě dvou stoperů se dá očekávat více herního prostoru pro obrannou dvojici Holgate – Branthwaite. Ve středu hřiště se pak můžou v plné síle předvést nováčci Dele Alli a Donny van der Beek.

Trenér hostů Marcelo Bielsa nemá tak početnou marodku – chybí jen Firpo, Bamford, Phillips a Cooper. Gólově se budou hráči Leedsu spoléhat na nejlepšího střelce týmu, osmigólového Raphinhu a jeho kolegu Jacka Harrisona se šesti přesnými zásahy. Velmi dobrý výkon v posledním ligovém zápase okořeněný dvěma góly předvedl také Daniel James.

Zůstanou tři body doma?

Everton vstoupí do zítřejšího zápasu na 16. místě v tabulce – nyní jen dva body nad pásmem sestupu, i když s několika dohrávkami k dobru. Prosincový úspěch 2:1 nad Arsenalem představuje jediné vítězství Toffees z posledních 14 zápasů v Premier League, ale čtyři z pěti ligových výher v této sezóně přišly v Goodison Parku, kde se budeme pokoušet dohnat ztrátu na Leeds.

COYB!

Co:  Everton FC – Leeds United FC, 25.kolo Premier League
Kdy: sobota 12.února 2022 v 16:00
Kde: The Grand Old Lady (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport 1
Rozhodčí: Graham Scott  Asistenti: Harry Lennard, Mark Scholes
VAR: Andy Madley  Asistent VAR: Dan Cook