Preview: Newcastle United – Everton

08/02/2022 17 Od Fip

Souboj před branami podsvětí čeká Karamelky ve 24. kole. Z pekla sestupových pozice se hrabou Straky, před jarními boji o záchranu obě strany procházejí svým způsobem restartem.

Evertonský kat zvaný Rafael Benítez Maudes je od 18. ledna pryč. Evertonians mezitím nalezli nového anděla, kterému mohou důvěřovat, že je vyvede vzhůru směrem k lepším zítřkům – Franka Lamparda. To samozřejmě všichni víme, Frankie si odbyl úspěšnou premiéru v FA Cupu proti Včelám z Brentfordu, které tak opustily svůj pohárový úl. I ony  budou muset obětovat svá žihadla v boji o záchranu.

Z tábora soupeře

Mnohem více jsou ale namočeni oba dnešní duelanti. Newcastle na začátku listopadu, krátce po saudskoarabském převzetí, vsadili vše na Eddieho Howea. Asi nikdo nečekal, že dojde okamžitě k obratu ve výsledcích, ale 2 výhry z 11 zápasů není moc. Pravda, Steve Bruce, mimochodem nový manažer WBA, nedosáhl ani na jednu.

Otázkou tak je, jak moc silný kádr Barcodes mají. Upřímně, v lednu se muselo posilovat. Ale podobně jako EFC, i zástupci NUFC narazili na fakt, že budovat tým útočící na piedestal v EPL není jen o penězích. Často se tak muselo přistoupit ke kompromisům. Třicetiletý snajpr Wood byl vykoupen ze spolutonoucích Burnley. Obránce Dan Burn, od dětství fanoušek Strak, přešel z Brightonu, na krajích obrany bude obklopen Trippierem (Atlético) a Targettem (Villa). Asi největší potenciál do budoucna má portugalský středopolař Bruno Guimarães. Situaci v klubu tápajícího v bentických vodách ligy ilustruje nejlépe fakt, že dnes by do hry měli pravděpodobně zasáhnout všichni tito novicové a řada z nich od začátku.

Everton také posiloval, netřeba se rozepisovat jednotlivě. Do hry se oproti Lampardově prvním zářezu hlásí 3 D: DCL, noví kluci Donny a Dele. A také Anwar El Ghazi. Ale spíše se očekává, že v základní XI nebudou. Chybět určitě budou další 3 D ze zálohy: Doucouré, Davies (na jaře ho nejspíš neuvidíme) a Delph. K nim se naneštěstí přidal Ben Godfrey, ten bude mimo pravděpodobně něco přes měsíc. Nabízí se tedy ponechat stejný tým, který vyzrál na Brentford.

Naposledy

Rok a devět dní nás dělí od posledního duelu. Doma tehdy sedmí Toffees podlehli Magpies 0:2. Obě branky, stejně tak jako v duelu v obráceném gardu v listopadu 2020, vsítil Callum Wilson. Ten by měl, zaplaťpánbůh, dnes chybět. Mnoho vody uplynulo od té doby…

Bilance a zajímavosti

Co se týče EPL, jsou na tom kluby podobně: 20krát se radoval Newcastle, o jednou více se mohli radovat Evertonians, 11krát se týmy rozešly smírně, ale ta poslední remíza na St. James Parku proběhla v roce 2009. Od té doby tady máme střídavé úspěchy (6 výher z 10). Podobně vyrovnané to je i s celkovou prvoligovou i úplně celkovou (z pohledu Evertonu) bilancí: ligová 170 68-36-66 254:250, všehovšudy pak 178 73-37-68 273:263.

Společně s duely s Chelsea dochází v utkáních proti Strakám k penaltám – už 44, 36 proměněno.

Přesně před šestnácti lety prohrál Everton opakovaný zápas 4. kola Anglického poháru proti Chelsea, Frank Lampard se pod prohru 4:1 podepsal brankou (za Chelsea samozřejmě).

Zajímavostí je, že Frank Lampard může být 13. manažerem Evertonu v řadě, který udrží ve svém ligovém debutu neporazitelnost. Everton se bude snažit zastavit šňůru, která nyní čítá 3 porážky v řadě.

Co: 24. kolo Premier League
Kdy: úterý 8. února 2022,od 20:45
Kde: St. James‘ Park, Strawberry Place, Newcastle Upon Tyne, NE1 4ST (kapacita: 52 405)
TV: Ne, ani záznam
Rozhodčí: Anthony Taylor  Asistenti: Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Craig Pawson
Videorozhodčí: Chris Kavanagh  Asistent VAR: Sian Masseyová-Ellisová