Everton – Manchester City 0:1

26/02/2022 6 Od Javor

Favorit nakonec povinnost splnil, ale hodně si oddechl.

První ohrožení pro bránu Evertonu znamenal centr Cancela, leč obrana domácích zvládla pumlíč zpacifikovat, následně minitlak  po rohu ukončil přetažený centr Colemana. Dalším nebezpečným centrem se prezentoval Sterling, ale obrana zvládla míč odkopnout, načež se míč dostal ke Gordonovi – jeho střela zdálky neměla šanci. O minut později opět střílel tento supertalent, tentokrát hodně z úhlu zleva, Ederson kryl nadvakrát. Utkání se neslo ve znamení mírného tlaku hostů, ale do šancí, natož vyložených, pouštěni nebyli.

A domácí se sami dostávali k brejkům a ke standardním situacím. Během jedné takové akce si zkusil vymodlit pokutový kop Allan po zákroku De Bruyneho, ale Tierneyho nepřesvědčil k fouknutí do píšťalky, následně namířil do vnější sítě Kenny. Hned poté se do největší šance zápasu do té doby dostal Richarlison po přiťuknutí Iwobiho, ale trefil přímo střed branky, čili Edersona. Od útoku hostů to bylo takové letargické představení, domácí trochu přidali na důrazu v soubojích a celkem v pohodě tak byly pokryty útočné choutky favorita. Závěrečné mírné vzrušení první půle obstaral Gordon, jehož trestňák skončil na střeše branky.

Na začátku druhého poločasu hosté přiložili pod kotel, ale až poté, co byl Richarlisonovi v jasné šanci odmáván očekávaně ofsajd. Za City byl aktivní Silva a především Foden, na kterého často vycházelo zakončení. Třeba to v 56. minutě vyrazil Pickford na roh. V 64. minutě prověřil Pickforda Stones, ale ten nadvakrát kryl. Ještě lépe si čapajev Evertonu počínal o pět minut později, kdy střelu De Bruyneho vyrazil k Silvovi, ale poradil si i s jeho dorážkou. Zkrátka to byl drtivý tlak. Ojedinělý brejk zakončil Gordon vedle, ale nutno říci, že trochu zasobčil.

A po Rodriho střele zdálky, které k Pickfordovi ani neprošla, se měnilo skóre. Silvův centr zleva zblokoval Holgate ke Keanovi, tomu míč prošel pod kopačkou a za ním už číhal Foden. Prvním dotykem si míč zpracoval a druhým ho ze tří metrů poslal do sítě – 0:1! Prakticky z protiútoku měl práci videorozhodčí. Centr zleva skočil na ruku Rodriho, který ji měl evidentně od těla. Po prozkoumání videa ale penalta nebyla nařízena a hlavní sudí Tierney odpískal ofsajd. Do konce utkání již bylo rozdáno pouze několik žlutých karet.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branka: 82. Foden

ŽK: 27. van de Beek, 57. Allan, 90+6. Alli – 87. Ederson, 89. Foden 

Everton FC: Pickford – Coleman , Holgate, M. Keane, Kenny – Allan, Doucouré – Iwobi (88. El Ghazi), van de Beek (71. Alli), Gordon (77. Gray) – Richarlison

Manchester City: Ederson – Cancelo, Rúben Dias, Stones, Laporte – De Bruyne, Rodri, Gündoğan (77. Mahrez) – B. Silva, Foden, Sterling (77. Jesus)

Rozhodčí: Paul Tierney  Diváci: 39032