Preview: Everton – Manchester City

26/02/2022 10 Od Fip

Chtělo by se říct „Další!“,  rychle si to odbýt, zkusit zvednout morálku v poháru v týdnu a doufat v příznivé výsledky jinde. Ale nezoufejme, vidím světélka naděje probleskovat mlhou, která se drží ve spodních patrech tabulky.

Frank Lampard nezažívá zrovna hladký start své „different blue era“. Nepodařilo se mu zvítězit v prvním ligovém zápase, a ani na po druhé to venku nebylo ono. Takže první dobrá zpráva je, že se City hrajeme doma. Podpora Evertonians doma se jeví jako zásadní klíč pro záchranu. Toffees doma hrají o sto procent lépe. Hráči dostávají od fans koňské dávky podpory, tribuny jim dodávají superschopnosti. Nové posily Donny van de Beek i Dele Alli mají své chorály, což určitě může oběma pomoci nabýt ztracenou sebedůvěru.

Všechno bude OK

Pozitivní zprávy přicházejí i z marodky. S týmem trénovali uzdravující se Demarai Gray a Abdoulaye Doucouré. Oba možná do hry nezasáhnou od začátku, ale vznikající tlak na lavičce může vytvořit klima pro nové impulsy v průběhu utkání, bude-li třeba. Přiznejme si, střídání se zatím nedaří podle přání všech, Dele proti Barcodes ani Gomes proti Saints nepřinesli kýžený efekt.

Stále budou chybět zadáci. Yerry Mina sice nepůjde na operaci se šlachou čtyřhlavého stehenního svalu, ale zatím to na tanec nevypadá. Ben Godfrey bude také ještě pár týdnů mimo, stejně jako duo Delph&Davies.

Čím dál lepší

Další jiskřičku lze vykřesat z dosavadních výsledků. Jasně, takhle na první přečtení to vypadá jako blbost. Jenže, za poslední měsíce temné vlády nejmenovaného španělského kouče, kdy Everton prohrál 10 ze 14 ligových zápasů, jediné body vybojovali proti týmům takzvané Top6. Vítezství nad Arsenalem, remíza doma se Spurs a bod z Old Trafford a Stamford Bridge naznačují, že tyhle zápasy dokázaly z týmu vytáhnout to nejlepší.

Ano, podíl na tom měla tehdy ordinovaná defenzivní taktika. Ano, kromě jiného se prohrálo se světlemodrými i rudými. Ale věřím, že další týden, kdy Toffees dostávají pod kůži Frankieho více kombinační pojetí dodá všem větší jistotu. Venku to občas působilo, že tým si plně nezvykl na nutnost více si vypomáhat. Chce to nabízet se do hry, zabojovat za spoluhráče po ztrátě.

Zápas by mohl přinést duel dvou ukrajinských beků, Zinčenko versus Mykolenko. Na hřišti by se asi nepotkali, každý na opačné straně, ale sdílet čas na trávníku jim pravděpodobně neumožní stávající situace v jejich zemi. Soustředit se na věci jako je fotbal, když čelíte invazi zla není dost dobře možné. Náš Vitalij ukázal ve svém postu na sociálních sítích, že Ukrajinci jsou hrdý národ a věřím, že v hledišti se jejich věci dostane maximální podpory, tak jako od nás tady.

Jak to bylo a jak to bude

Do nedávné minulosti měření sil se City nemá smysl se ohlížet. Na co se nedá zapomenout, je rok leden před 5 lety, kterou trenér Pep Guardiola v anglické lize utrpěl. Ze střelců s námi zůstal jen Tom Davies, kterému nedávno zašili nožičku. Ale lze na tom vidět, že i Citizens jsou lidé, a budou pod tlakem, jejich náskok na čele tabulky se ztenčil na dohled krátkozrakého Švába.

Je hezké si připomenout vítězství nad City 9:1 z roku září 1906. Století poté, v září 2006 jsme remízou se City na Goodison Park drželi desetizápasovou šňůru bez prohry, v té době naši nejdelší v EPL.

Jak si vede současný kádr v historických klubových tabulkách? DCL svou dnešní trefou dožene ligové zápisy Leona Osmana na 5. místě od roku 1992. Jordan Pickford se vychytanou nulou, svou již 48., usadí na 7. místě našich nej brankářů všech dob.

Takovou sobotní, domácí remízku jsme neměli už skoro rok a půl (7-0-8). No ale, taková uspokojivá, napínavá, bezbranková dělba bodů by byla již naše stá premierligová, doma i venku včetně. Já to teda beru.

Co: Everton FC – Manchester City, 27. kolo Premier League
Kdy: 26.02.2022 od 18:30 CET
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita 39,221)
TV: nalaďte si stanici Premier Sport od 18:25
Rozhodčí: Paul Tierney  Postranní: Lee Betts, Stuart Burt  Čtvrtý rozhodčí: Martin Atkinson
Videorozhodčí: Chris Kavanagh  Asistent VAR: Gary Beswick