Everton – Newcastle United 1:0

17/03/2022 12 Od Riči

Toffees našli ve veledůležitém zápase nečekaného hrdinu. Vymodlené tři body proti Newcastlu vystřelil Alexander Chuka Iwobi.

Everton se čtyřmi změnami v základní sestavě vstoupil do duelu za notné podpory tribun Goodison Parku. Byl to nicméně Newcastle, který měl v první poločase více ze hry. Zejména v ofenzivě působil sehraněji a dostal se i do šancí kvůli hlavičkám vytáhlého Wooda. Begović v bráně domácích, který nahradil jedničku Pickforda, jehož skolil covid, ale zasahoval pouze v jednom případě. V tom druhém mířil hostující útočník vedle.

Toffees asi nešla vyčíst bojovnost, ovšem jejich útočné výpady byly přehlídkou karnevalu nepřesností. Opět chyběla souhra a nedařilo se ani jednotlivcům. Statistika, že hostujcí stoper Fabian Schär (3) nastřádal více dotyků v útočném vápně než celý Everton (2), je vševypovídající.

Na začátku druhého poločasu se neznámý fanoušek s nápisem „just stop oil“ na tričku připoutal k tyči pomocí eska pásky, kterou měl kolem krku. Na řadu přišly i pákové nůžky. Bizarní.

V rozkouskované druhé půli se čekalo na fotbalový zážitek až do 69. minuty. To Almirón utekl po levém křídle a našel ve vápně Kraftha, jehož volej vyrazil Begović.

Koncem zápasu se začalo přiostřovat. Lampard se také odhodlal k prvnímu střídání, Calvert-Lewin vyměnil Graye. Byl to však opět mladý Gordon, který se snažil táhnout Everton. Deset minut před koncem zneškodnil jeho dělovku Dúbravka.

V 83. minutě uviděl Allan přísnou červenou kartu za skluz bez míče na Saint-Maximina. Sudí Pawson nejprve ukázal žlutou kartu, ale po přezkoumání u videa svůj původní záměr překvapivě přehodnotil.

Newcastle se po vyloučení a před 14minutovým nastavením zcela logicky chopil taktovky a na prahu 90. minuty pálil Schär po rohovém kopu do tyče.

Nervózní nastavení přineslo nečekaný zvrat v 99. minutě. Coleman na půlící čáře vybojoval míč a předal ho Iwobimu, jenž dobře zakombinoval s Calvertem-Lewinem a v zakončení si počínal nebývale chladnokrevně – 1:0. Nigerijcova trefa se nakonec ukázala jako rozhodující, a tak Toffees poskočili na nesestupové 17. místo.

Lampardovi svěřenci vstřelili branku a zvítězili v lize po čtyřech prohraných zápasech.

Branka: 90+9. Alex Iwobi

ŽK: 64. Richarlison, 76. Anthony Gordon – 76. Emil Krafth

ČK: 83. Allan

Everton: Asmir Begović, Michael Keane, Mason Holgate, Ben Godfrey, Séamus Coleman, Allan, Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi, Demarai Gray (76. Dominic Calvert-Lewin), Anthony Gordon (90+15. Andros Townsend), Richarlison (88. André Gomes)

Newcastle United: Martin Dúbravka, Emil Krafth (90+3. Javi Manquillo), Dan Burn, Fabian Schär, Matt Targett, Joseph Willock, Bruno Guimarães, Miguel Almirón (71. Allan Saint-Maximin), Ryan Fraser (85. Jacob Murphy), Joelinton, Chris Wood

Rozhodčí: Craig Pawson