FA Cup Preview: Crystal Palace – Everton

19/03/2022 20 Od Javor

Po čtvrtečním vítězném dramatu proti Newcastlu je zde příjemné vyrušení od záchranářských prací ve formě čtvrtfinále Anglického poháru. Uklidnění?

Když tak člověk sleduje současné výkony a výsledky Evertonu, tak mu maně vyvstane v mysli vzpomínka na sezónu 1994-1995. Také byl vyhozen manažer, v lize se hrálo o záchranu a zadařilo se v Anglickém poháru. Aby ale mohl Coleman napodobit Watsona a zvednout nad hlavu trofej pro vítěze poháru, tak je nutné v nejstarší klubové soutěži na světě ještě udělat tři kroky. Ten první může Everton udělat hned zítra výhrou v Selhurst Parku.

Klub z jižního Londýna vznikl v roce 1905 a na svém současném stadionu hraje od roku 1924. Selhurst Park navrhnul známý architekt Archibald Leitch, který zanechal svou stopu i ve vzhledu Goodison Parku a dalších asi dvaceti fotbalových stadionů. Eagles většinu své historie strávili ve druhé lize, v Premier League jsou v kuse od roku 2013. Jejich nejlepším ligovým umístěním je třetí místo ze sezóny 1990-1991, druhou ligu dvakrát vyhráli v letech 1979 a 1994, do finále Anglického poháru se dostali v letech 1990 a 2016, v obou případech prohráli s Manchesterem United.

Současný kádr má na starosti Vieira, vynikající osmička a člen báječné francouzské generace kolem Deschampse, mistr světa, mistr Evropy a během svého devítiletéhí působení v Arsenalu i tři roky jeho kapitán. V reprezentaci odehrál přes 100 utkání, Crystal Palace jsou jeho třetí manažerskou štací. A daří se mu, tým dlí momentálně na 11. pozici v klidném středu ligové tabulky. Přičemž platí, že se čtvrtfinále Anglického poháru se ve čtvrti Selhurst ani moc nepočítalo.

Lampard a Vieira se potkávali nejen v zápasech Arsenal vs Chelsea, ale osud je svedl dohromady i v invenčně pojmenovém klubu New York City FC. Lampard tam odehrál poslední sezónu své úspěšné kariéry, Vieira tento tým trénoval a na předzápasové konferenci zmínil nejednu podobnost jejich kariér..

Everton půjde do tohoto utkání s téměř stejným kádrem, jaký měl k dispozici ve čtvrtek. Akorát se prohodí hříšníci – Kenny si svůj trest již odpykal, takže může nastoupit. Naopak odvolání proti červené kartě Allana bylo zamítnuto, takže brazilský záložník bude k dispozici až za tři týdny proti Manchesteru United. Nadále tedy hostům bude chybět Pickford, trojice Alli, El Ghazí a van de Beek v poháru nemůže nastoupit, dlouhodobými absentéry zůstávají Davies a Mina.

Co: Crystal Palace FC – Everton FC, čtvrtfinále Anglického poháru
Kdy: 20. 3. 2022 od 13:30
Kde: Selhurst Park, Londýn (kapacita: 25 456)
TV: Přímý přenos na stanici Nova Sport 2
Rozhodčí: Stuart Attwell – Constantine Hatzidakis, Dan Cook  Čtvrtý rozhodčí: John Brooks
Videorozhodčí: Lee Mason  Asistent videorozhodčího: Matthew Wilkes