Brighton & Hove Albion W – Everton W 1:1

10/05/2022 8 Od Karamela

Derniérový zápas letošní sezóny WSL přinesl plichtu. I když po prvním poločase jsme mohli doufat ve víc.

Pro obě strany šlo o zápas o prestiž a možné poskočení o jedno místo v tabulce. A v obou týmech šlo i o rozloučení jedné z hráček s fanoušky. U nás se loučila Claire Emslie, racky zase v létě opustí Aileen Whealan. Obě loučící se hráčky zasáhly do zápasu z lavičky, přičemž efektivněji tak učinila Angličanka. Což se dočteme níže v reportu.

První poločas

vypadal, že karamely opravdu chtějí smazat dojem ze zpackané sezóny. Slibné náběhy Pattinson a Duggan zhatila ofsajdová past.  Ani slibná střela Magill se neujala. Hlavička Anvegård měla skončit v brance, ale ruka  Walsh byla na místě překvapivě svižně a míč odklonila mimo. Krátce před tím měla na kopačce vedoucí gól Symonds, naštěstí pro nás mířila vedle. V první minutě nastavení jsme se konečně dočkali. Švédská spolupráce přinesla ovoce: Björn přesně přihrála Anvegård,  míč obratem dostala zpět a její dělovka na první dobrou  vymetla pavučiny v levé šibenici domácích – 0:1. Na tenhle premiérový gól naší švédské stoperky se vyplatilo sezónu počkat.

Druhý poločas

přinesl trochu jiný fotbal. Byl to Brighton, kdo se hnal za gólem. A krátce po poločase se to hráčkám v pruhovaném povedlo. Inessa Kaagman zachytila napůl nezpracovaný, napůl odražený míč od Finnigan a zdálky orazítkovala břevno. K dorážce se rychle dostala Whealan a bez váhání překonala Brosnan v naší brance. – 1:1. Nebezpečný pokus Symonds zneškodnila pěkným zákrokem naše gólmanka a  další pokus Whealan směřoval mimo branku. Repríza švédské spolupráce, tentokrát ve variantě Bennison – Anvegård přišla vniveč, první pokus Anvegård byl zblokovaný a druhý přeletěl nad břevnem. Rozhodnout zápas se těsně před koncem nepodařilo ani Emslie, když se jí v nadějné situaci nepodařilo nejprve obejít a poté obstřelit dnes výborně hrající Walsh v domácí brance. A pak už závěrečný hvizd ukončil naše letošní tažení WSL.

Konec ne dobrý, ale přijatelný

Pod prsty na klávesnici se mi místo hodnocení zápasu plete hodnocení sezóny. Pokusím se tomuto ožehavému tématu vyhnout. Prozatím. Bennison jako tvůrkyně hry působí čím dál tím jistěji. Je škoda, že se Emslie  nepodařilo s koncem zápasu dopravit merunu do brány, bylo by to její důstojné rozloučení s Evertonem. Hráčkou zápasu byla za naší stranu nepochybně Courtney Brosnan. Těžko říct, co zastupující duo Roberts – Ditchburn vedlo v posledních zápasech ke změně mezi tyčemi. Jisté je, že Brosnan chytila svojí šanci za pačesy důkladně. Kdo ví, jak by bez ní dnešní mač i minulá přestřelka se Spurs nakonec dopadly. Je dobře, že před očekávaným (k)rušným letním přestupovým oknem máme v brance na výběr ze dvou velmi dobrých alternativ. Takže si aspoň chvíli můžeme užívat klidu, než se rozhýbou letní škatulata. Up the Toffees!

Fotografie: zdroj Getty images via royalbluemersey

Branky: Whealan (52´) –  Björn (45+1´)  Sestřih zápasu: YouTube

Žluté karty: 17´ Finnigan, 69´ Turner

Seagulls (4-4-1-1): Walsh – Le Tissier, Williams, Kerkdijk, Gibbons (Kullberg 45′); Koivisto, Connolly (Whelan 45′), Zigiotti Olme, Kaagman (Green 66´); Lee (Carter 83′); Symonds

Toffees (5-4-1): Brosnan – Maier, Björn, Finnigan, George, Pattinson (Clinton 78′); Anvegård (Emslie 63′), Bennison, Graham, Magill (Turner 45′); Duggan

Rozhodčí: Louise Saunders  Diváci: 1371