Leicester City – Everton 1:2

09/05/2022 12 Od Fip

Evertonians na hřišti, ale zejména ti v hledišti, se semkli a dávají do záchrany opravdu vše. Ten, kdo nerozezná stadiony od sebe, by řekl, že Everton využil domácího prostředí a vyhoupl se ze zóny sestupu.

Evertonu se na cestách letos vůbec nedaří, čert ví proč. Řešení: uděláme z venkovního zápasu zápas domácí. Provedení – fantastické.

Ve filmu Fantastický pan Lišák (režie Wes Anderson, předloha Roald Dahl) se farmáři pokusí vyplavit lišky z díry pomocí moštu. Inspiraci si vzali fanoušci Toffees a s nadsázkou naplnili liščí doupě karamelem až po hřbety. Tedy, přesněji řečeno, nejprve šlo o modrý dým, který byl přítomen již na posledním tréninku na Finch Farm a vyprovázel klubový autobus na cestu. Protože ale modrá je i barva Leicesteru City a mohlo by to být matoucí, nasadili Evertonians na King Power Stadium své hlasivky do roztrhání. Jejich podpora z tribun byla neutichající a ohlušující, že i Richard III. se sháněl po koni (ale marně, pozn. redakce).

Frank Lampard se zhlédl v defenzivní, opatrné taktice nebo prostě nehodlá dál nic riskovat. Zvolil tedy stejnou jedenáctku jako při domácím skalpu Chelsea s rozestavením tvářícím se trochu jako 3-4-3, ale častěji vyčkávající v bdělejším 5-4-1.

První poločas

Začátek mu dal opět za pravdu. Už ve 2. minutě Iwobi nahrál zprava nepřesně Delphovi, domácí šli do rychlého protiútoku, míč potáhl Iheanacho, na hraně pokutového území našel Daku. Ten překonal Pickforda, za ním ale ještě přijel Yerry Mina a zachránil svůj tým. Za další 2 minutky musel pro změnu hasit Pickford poté, co Mina podklouzl a sám do vápna pronikl Iheneacho. Ale tady to bylo s pomocí ofsajdové pozice.

V 6. minutě Doucouré presoval na pravé straně, po autu se míč dostal zpět k Iwobimu, který nadýchaným bochánkem vybídl Mykolenka. Jeho precizní volej levačkou vejde do učebnic balistiky, přistál až v kase za Schmeichelem – 0:1.

Ještě stále zněly oslavné písně o ukrajinském bohatýrovi, když na centr Dewsburyho-Halla z pravé strany jen těsně nedosáhl Daka. Na brejky chce hrát i Everton, v 10. minutě za pískotu domácích diváků pelášil dopředu exlišák Gray, našel na puntíku Doucourého, ale jeho nepříliš prudký pokus dánský gólman se štěstím a za pomoci tyče zkrotil.

Leicester okamžitě přešel do protiútoku, Holgate trochu nešťastně tečoval nákop a přisvítil tak Minovi, který snad oslepen sluncem hlavičkoval za sebe, přímo do cesty Daky. Ten nedal vybíhajícímu Pickfordovi šanci – 1:1. Komickou vložku, tak častou na repertoáru obrany Toffees, doplnila srážka Kolumbijce s Colemanem, který se trochu nepochopitelně schovával ve stínu velkého Yerryho.

Před pár měsíci by nastalo ticho omráčeného hlediště, ne tak v obrozeném květnu, kdy se Evertonians rozhodli neprodat kůži lacino. Tedy, až na Minu, který si po čtvrthodině sedl na zadek a na hřiště musel k velké spokojenosti českého komentátora Michael Keane.

O několik faulů a nepřesností později se dostal Everton ke svému jedinému rohovému kopu v zápase. Gray centrem našel hlavu Richarlisona, už ta zavařila Schmeichelovi, takže stěží vyrazil před sebe. První volný míč zavětřil hladový Holgate a bylo – 1:2.

Everton se pak uzavřel na vlastní půlce, přesto se Iheneacho dostal ke střele z nebezpečné vzdálenosti, ale Pickford bez potíží kryl. Nějaký čas se pak nehrálo kvůli ošetřování Dewsburyho-Halla a tak všemu dění dominoval chorál „Spirit of the Blues“. Taková věc nenechá nikoho chladným, takže i Delph šel do souboje na hraně sebeobětování.

Druhý poločas

Vylézt z nory po přestávce už si netroufl Peréz, kterého nahradil Barnes. Už tak dokopaného Gordona pak sejmul Mendy, za což viděl od rozhodčího Pawsona citrónový kartónek. Evans cynicky zastavoval průniky našich křídel, většinou byl v souboji pozdě. Včas byl ale na místě, aby zablokoval Gordonovu střelu ze slibně se rozvíjejícího brejku.

Obrana Evertonu už nebyla tak kompaktní, přeci jen se hra přelévala ze strany na stranu. Everton se patrně proto snažil hru uklidnit a více držet míč než se jen tlačit do rychlého zakončení. Sympatické bylo, že nikdo z našich dlouho nepoléhával, raději se rychle zvednul, než aby čekal na milosrdenství rozhodčího.

Mendy zkusil své štěstí utěšenou střelou, proti té se ale vyznamenal Pickford. Castagne dostal žlutou za stopku Grayova úniku. Po hodině hry ale došla pára v kotli Mykolenkovi, s menším zraněním si vyžádal střídání a na hřiště po chvíli přišel Kenny. Na druhé straně přišel podpořit ofenzívu Vardy.

Pickford vytáhl perfektní zákrok proti Barnesovi, kterého hlavou před brankou našel Daka, ale oproti duelu na Goodison Parku nedokázal Harvey dostat míč do sítě. Poté Vardy stříleným centrem zaskočil i své spoluhráče. Stužku pro nejlepšího hráče zápasu si pak Picky definitivně zajistil zkrocením projektilu Harveyho Barnese, kterého obrana nechala vystřelit z dobré pozice.

Gordon vybídl Richarlisona, ale jeho pokus byl zablokován. Opět to byl Gordon (postupem času viditelně unavený), který zahrával od brankové čáry přímý kop, ale i ten byl odvrácen. Na hřišti se objevil Ademola Lookman. Pickford pohodlně likvidoval střelu Iheneacha, hlavička agilního Barnese šla naštěstí vedle, ale i tak byl Pickford na místě, tyčka netyčka. Lampard při svém jediném střídání trochu překvapivě ukázal na Rondóna, který nahradil Graye. Asi to byla dobrá volba, protože nic důležitého se, kromě dvou žlutých pro Lišky (Amartey a Fofana), již neudálo.

Everton tak vyhrál teprve podruhé venku (naposledy v srpnu v Brightonu a po 7 prohrách), dvě vítězství za sebou (naposledy také na sklonku loňského léta) jej vynesla opět nad hladinu sestupu, černého Petra má tak nyní Leeds, 1 bod za námi a 1 zápas navíc za sebou k tomu. Držení míče pro Everton až 34%, obrana sice nebyla úplně nepropustná, ale na to kadí pes, důležité 3 body jsou doma. Fantastičtí fanoušci tlačili svůj tým, zpívali dlouho po závěrečném hvizdu a jestli neodjeli, tak zpívají dodnes.

Foto zdroj: skysports.com

Branky: 11‘ Daka – 6‘ Mykolenko, 30‘ Holgate

Žluté karty: 47‘ Mendy, 88‘ Amartey, 90‘ Fofana

Leicester City: Schmeichel – Evans, Fofana, Amartey – Mendy (65‘ Vardy), Castagne, Tielemans, Perez (45‘ Barnes), Dewsbury-Hall – Iheanacho, Daka

Everton: Pickford – Coleman, Mina (5‘ Keane)‚ Holgate – Iwobi, Delph, Doucouré, Mykolenko (66‘ Kenny) – Gray, Gordon, Richarlison

Rozhodčí: Craig Pawson Diváci: 32 001