Preview: Watford – Everton

11/05/2022 8 Od Riči

Everton se podruhé v krátké době představí na půdě soupeře, na Vicarage Road se mu přitom naskýtá dobrá šance rázně vykročit za záchranou.

Domácí Watford předvedl po opětovném postupu do Premier League přesně to, co se od něho očekávalo. Před sezónou nakoupil tucet prazvláštních hráčů, během samotného ročníku několikrát vyměnil manažera, aby se po roce vrátil zpět do Championshipu.

Neodvratný sestup pečetila víkendová prohra s Crystal Palace. Hornets jsou aktuálně předposlední se ziskem nuzných 22 bodů, z nichž ale tři získali na podzim kvůli hattricku Kinga na Goodison Parku. Ano, ani Toffees neprožívají dobrou sezónu. Ovšem na rozdíl od Watfordu se na poslední chvíli zmátořili a nyní se nacházejí bod nad sestupovým peklem.

Dohrávané střetnutí s Watfordem tak nabízí Evertonu neopakovatelnou příležitost odpoutat se od ligového chvostu. Manažerský veterán domácích Roy Hodgson, který začal s trenérským řemeslem už na konci 70. let minulého století a který po sezóně už podruhé během několika měsíců odejde do důchodu navíc nemůže počítat hned s deseti hráči.

Zraněné jsou ofenzivní opory Sarr, Dennis, King, Hernández (ti dohromady vstřelili 25 z celkových 32 branek Watfordu v aktuálním ligovém ročníku). Dále absentují Kamara, Kucka, Cleverley, Louza, Femenia a N’Koulou.

Jeden by snad řekl, že Everton si jede pro jasné tři body, ovšem fanoušek Evertonu dobře ví, že právě Toffees mají nezpochybnitelný talent královsky podělat přesně takovéto zápasy.

Na druhou stranu Blues si momentálně užívají harmonickou symbiózu, kterou nastartovali fanoušci svou obrovskou podporou a kterou hráči s manažerem Lampardem podnítili kýženými výsledky.

Everton v neděli ukončil patnáctizápasové čekání na venkovní ligovou výhru. A po triumfu nad United a Chelsea si připsal velmi cenný skalp Leicesteru.

Autor otvírací trefy na King Power Stadium Vitalij Mykolenko vyléčil menší šrámy, a tak bude připraven nastoupit i proti Watfordu. Kvůli zranění ale zase vypadl Yerry Mina, jenž nejspíše stihne až závěrečný duel sezóny na Arsenalu. Zdravotní problémy stále ještě nevyléčili  Godfrey a van de Beek. Prvně jmenovaný by se mohl vrátit už v nedělním duelu s Brentfordem a druhý ve čtvrtečním s Crystal Palace.

Everton má nahuštěný program sezóny, nebylo by proto překvapením, kdyby Lampard aspoň trochu rotoval sestavou. Ve hře je odpočinek pro Delpha a nasazení připraveného Allana. Minu stejně jako proti Foxes nahradí Michael Keane.

Co: Watford FC – Everton FC, dohrávané 30. kolo Premier League
Kdy: Středa 11. května 2022 od 20:45 SEČ
Kde: Vicarage Road, Watford (kapacita 22 200)
TV: Ne, bez přímého přenosu a záznamu
Rozhodčí: Mike Dean
VAR: Michael Oliver