Blackpool – Everton 2:4

24/07/2022 9 Od Fip

Everton se v přípravě poprvé střelecky prosadil a trochu s pozvedl pochroumané sebevědomí. Blackpool je v přípravě delší dobu, Toffees ale vyzráli a vezou vítězství 4:2.

Na stadionu Bloomfield Road bylo v hledišti několik tisíc fanoušků, kteří navzdory protestům proti vedení klubu chtěli dokázat hráčům a kouči Lampardovi, že mají jejich podporu. A nutno uznat, že byli slyšet. Nic ale není zadarmo, Toffees se potřebovali po nevydařeném turné v Americe trochu oklepat.

Championship začíná již příští týden, takže domácí už by měli být v přípravě dál a nastoupili se svou patrně nejsilnější sestavou. Její součástí jsou 3 hráči, kteří prošli evertonskou akademií. Na pravém beku nastoupil Callum Connolly, před ním na křídle Josh Bowler a na levém kraji obrany zase Luke Garbutt. Na lavičce ještě byli připraveni Shane Lavery a Jordan Thorniley, kteří hrávali za U18. Dle mého patřili „naši“ chlapci k tomu nejlepšímu v mandarinkovém dresu.

Evertonu chyběli pro tento zápas Dominic Calvert-Lewin a Demarai Gray, údajně pro jistotu po lehkém zranění. Dále chyběli Gomes, Gbamin a Begović, tady jsem nedokázal důvody zjistit.

1. poločas

Zápas začal svižně, už v 6. minutě jsme se dočkali prvního gólu v letní přípravě. Pattersonův přetažený centr přistál do cesty Mykolenkovi přesně a ten z voleje napálil míč k protější tyči – 0:1. O pár minutek později, v 11. minutě, poslal Tarkowski dlouhý pas dopředu, kde (podle všeho v ofsajdu) číhal Rondón, jeho prudký centr poslal hlavou do sítě Tom Davies – 0:2.

Hráči Evertonu se pak snažili co nejvíce držet balón. Přesto se podařilo Tangerines dostat do dvou příležitostí, ale obě z nich Fiorini nezakončil nebezpečně, jen jednou musel zasahovat Pickford.

Allimu se podařilo proháčkovat přes obránce, ale na Rondóna už neposunul, Tarkowski Venezuelana našel dlouhým pasem, ale ten prováhal nejlepší příležitost. Nad hřištěm dost nízko přelítávali rackové a sem tam i něco utrousili. Garbuttovi se nepodařilo zamířit z přímáku na branku, ale když už to vypadalo na pauzu, Bowler se uvolnil do středu, jeho střelu utrousil Pickford nad sebe a Madine míč dotlačil – 1:2.

2. poločas

Po přestávce jsme začali opět aktivně. Patterson napravo spolupracoval s Holgatem, Rondón nedostal ideální míč a tak střela šla mimo, míč ale před branku vrátil Mykolenko a pro Alliho tentokrát nebyl problém – 1:3. Jenže prakticky hned se Blackpool dotáhl, Garbuttův roh za přihlížení Rondóna s Tarkowskim zakončil Connolly – 2:3. Domácí pak měli mírně navrch, kopali několik rohů a po jednom z nich se musel Pickford vytáhnout proti střele Bowlera. Dele si po několika soubojích vyřizoval účty s Connollym a za pozdní skluz dostal žlutou kartu.

Klid a dvoubrankové vedení vrátil na naši stranu po Pattersonově žabce tečí Dele – 2:4. Když mu naroste hřebínek, jenom dobře, kohout nekohout. Zbytek utkání už byl malinko roztahaný, v 80. minutě šli na hřiště současně 4 mladíci,  až na pár chybek nám utkání doklouzalo k příjemnému vítezství.

Opět, jde jen o přípravu, ale bylo vidět zlepšení. Jak Mina-Godfrey, tak Keane-Holgate vedle Tarkowskiho vypadají sebevědomější. Ano, chyby tam byly, ale celkově James budí důvěru. Také jeho pasy za obranu často nacházely své cíle, určitě šlo o záměr, protože hráči si do prostorů za obranu soupeře nabíhali. Příjemně překvapil Patterson. Dele a Rondón zahráli dobře, ale v ostrém zápase se uvidí. Nejvíce nás pálí střední záloha. Uvidíme, co se bude dít. COYB!

Foto zdroj: livesport.online

Branky: 44‘ Madine, 50‘ Connolly – 6‘ Mykolenko, 11‘ Davies, 48‘ Dele, 64‘ Dele

Žluté karty: 54‘ Dele

Blackpool: Grimshaw – Connolly, Keogh, Williams (59‘ Thorniley), Garbutt – Virtue (65‘ Dougall), Carey, Fiorini, Bowler – Anderson (76‘ Yates), Madine (76‘ Lavery).

Everton: Pickford (C), Patterson (80‘ Price), Tarkowski (80‘ Welch), Mina (45‘ Keane), Godfrey (45‘ Holgate), Mykolenko – Doucouré (80‘ Warrington), Davies (72‘ Allan) – Gordon (80‘ Mills), Dele (85‘ Dobbin), Rondón (60‘ Iwobi).