Obranu posílil zkušený Coady

08/08/2022 5 Od Riči

Everton pokračuje v přestavbě obrany, na hostování do konce sezóny s následnou opcí na trvalý přestup získal bývalého kapitána Wolves Conora Coadyho.

29letý stoper by měl být posilou na hřišti i v kabině, podobnost lze určitě hledat s jinou letní akvizicí a o čtyři měsíce starším Tarkowskim, který do Evertonu zapadl přímo ukázkově, a navíc převzal vůdčí roli. Snad se bude podobně dařit i Coadymu.

Ten po sedmi úspěšných letech na Molineux Stadium hledal novou výzvu. Tamější manažer Bruno Lage s ním přestal počítat a v úvodním utkání nové sezóny ho nechal na lavičce náhradníků. Coady chyběl v sestavě Wolves teprve podruhé od dubna 2017 (!), a to ještě na podzim 2020 byl nucen vynechat zápas kvůli nemoci covid-19.

„Vyrůstal jsem v okolí města. Dobře vím, jak je Everton obrovským klubem a co znamená pro fanoušky. Velmi jsem stál o to, abych se přestup upekl. Jsem připraven odevzdat své maximum,“ prozradil Coady po podpisu smlouvy. V novém působišti bude oblékat dres s číslem 30.

10násobného anglického reprezentanta, který od svého debutu za Albion v roce 2020 pravidelně dostává pozvánky od trenéra Southgatea, získal Everton na hostování do konce sezóny s následnou opcí na trvalý přestup v hodnotě 12 milionů liber. Nová posila na svůj debut v modrém dresu asi nebude dlouho čekat, jelikož Toffees v sobotu přišli hned o dva dlouhodobě zraněné stopery Godfreyho a Minu.

Coady bohužel začal svou fotbalovou kariéru ve službách temné strany města nad řekou Mersey, a jelikož jeho odpuzující červené barvy reprezentoval už od svých 12 let, patrně si nějaké následky nese až do dnešních dnů. Za A-tým sousedů každopádně odehrál pouze dva zápasy, pravidelného herního vytížení se dočkal až v sezóně 2013/14 na hostování v tehdy třetiligovém Sheffieldu United. Na Bramall Lane se čerstvému dvacátníkovi dařilo, a tak už po roce zamířil do druhé ligy, když se natrvalo upsal Huddersfieldu Town.

Také u Terriers vydržel pouhý rok, v létě 2015 se po další dobré sezóně stěhoval v rámci druhé ligy do ambiciózního Wolverhamptonu Wanderers. Po dalších dvou letech se otěží u Vlků ujal Portugalec Nuno Espírito Santo, jenž Coadyho kariéru rychle posunul na vyšší úroveň. 24letému hráči svěřil kapitánskou pásku a ze středu zálohy ho stáhnul na stopera. Coadymu změna postu prospěla a jako opora dovedl Wolverhampton k postupu do Premier League.

Během čtyři let v nejvyšší anglické soutěži se Coady vypracoval mezi nejlepší stopery Premier League, odehrál 151 ligových zápasů z 152 možných, s Wolves dvakrát skončil na sedmé místě, došel do semifinále FA Cupu a také čtvrtfinále Evropské ligy.

Nicméně každá pohádka jednou končí a zejména v moderním fotbale se romantika příliš nenosí. Současný manažer Wolves Lage upustil od Coadyho oblíbeného rozestavení se třemi stopery a v novém systému neviděl místo pro klubovou legendu. O nominaci do kádru Anglie na zimní mistrovství světa v Kataru tak Coady zabojuje v dresu Evertonu.