Everton získal talentovaného Onanu

09/08/2022 8 Od Riči

Toffees stupňují aktivitu na přestupovém poli a dnes zkompletovali patrně svůj nejdražší příchod probíhajícího léta. Pětiletou smlouvu podepsal na Goodison Parku velmi talentovaný Amadou Onana.

I když už tradičně ani jeden z klubů oficiálně nezveřejnil přestupovou částku, v relevantních médiích se nejčastěji uvádí suma 25 milionů liber, která po splnění výkonnostních bonusů může vyskočit až na 33 milionů. Pořádný balík peněz za hráče, o jehož existenci většina z nás doposud neměla ani sebemenší tušení.

Naštěstí sportovní ředitel Kevin Thelwell protentokrát odložil oblíbenou složku s hráči Burnley a Wolves a se svým týmem skautů si splnil domácí úkol. Stačilo potom nezanedbatelné přispění manažera Franka Lamparda a Evertonu se, vypadá to, povedl husarský kousek.

20letému primárně defenzivnímu záložníkovi, jenž ale ve středu pole umí zahrát i výše, totiž stačila pouhá sezóna v nejvyšší francouzské soutěži, během níž jedenáctkrát nastoupil v základní sestavě a osmnáctkrát přišel na hřiště z lavičky, aby se kvůli svým výkonům vyšvihl mezi největší talenty světového fotbalu.

Čekáte nějaké „ale“? Žádné není, dokonce vězte, že mladík upřednostnil trápící se Everton před West Hamem, který v posledních letech pravidelně hraje evropské poháry. Proboha proč? Prsty v tom prý má Frank Lampard.

Manažer Evertonu se netajil přáním posílit střed pole, nakonec tak činí vskutku rezolutně. Zkušenosti a okamžitá kvalita by měly již brzy dorazit z Paříže se starým známým Idrissou Gueyem, po jehož boku bude řemeslo defenzivního záložníka zdokonalovat nadějný Amadou Zeund Georges Ba Mvom Onana.

195 centimetrů vysokého fotbalistu na trávníku sotva přehlédnete, vytáhlý mladík toho ale umí daleko více. Síla v osobních soubojích asi nepřekvapí, šikovnost na míči a vysoká pohyblivost ale zcela jistě ano. Toffees se tak výhledově mohou těšit na energickou a nepropustnou dvojici v srdci zálohy. Musí však Onanovi poskytnout dostatek času a prostoru na aklimatizaci. Ve 20 letech nikdo není bezchybný a nová evertonská osmička bude muset zapracovat především na taktické stránce své hry.

„Nechci na něj klást velká očekávání, ale jsem s jeho příchodem velmi spokojený, sledovali jsme ho dlouhou dobu. Jedná se o všestranného záložníka, který bude mít velký vliv na celý tým,“ prozradil s úsměvem na tváři manažer Lampard po sobotním utkání proti Chelsea, které Onana sledoval z hlediště Goodison Parku.

Onana se narodil v Dakaru, z hlavního senegalského města ale s rodinou brzy emigroval do Belgie, kde si prošel mládežemi několika klubů (Anderlecht, RWS Bruxelles, Zulte Waregem), než v roce 2018 zamířil do německého Hoffenheimu. Debutu v profesionálním fotbale se však dočkal v jiném německém celku, a to v (kdysi) slavném hamburském SV. Barvy Die Rothosen rozšířil v létě 2020 a brzy nato také debutoval v 2. Bundeslize. V té vydržel pouhou sezónu, jelikož loni ho za necelých šest miliónů liber koupilo zmíněné Lille. Po úspěšném roce ve Francii se Onana nejprve dočkal debutu v reprezentaci Belgie a posléze také svého velkého přestupu.