Preview: Leeds United – Everton

29/08/2022 30 Od Riči

Jesse Marsch v květnu na poslední chvíli zachránil Leeds v lize a po letní přestavbě ukazuje hrdým Angličanům, jak se má hrát soccer. Co na to Super Frank?

Na Elland Road po čtyřech kolech panuje spokojenost, kterou před novou sezónou předpokládal jen málokdo. Whites v létě přišli o dvě klíčové opory Kalvina Phillipse a Raphinhu, přesto se těší z dobrého startu.

Vedení povolilo Marschovi celých téměř sto milionů liber znovu investovat do kádru a Leeds přivedl zatím sedm nových tváří. Omlazené a poameričtěné mužstvo, jež shodilo okovy strachu ze sestupu, se prezentuje vysoce intenzivní a odvážnou hrou. Sedm bodů ze čtyř zápasů včetně domácí tříbrankové výhry nad Chelsea navíc vlévá do žil potřebné sebevědomí.

Stavět Leeds do role úspěšného týmu je pochopitelně předčasné po 360 ligových minutách, více napoví až další týdny a měsíce, nicméně Marsch se na rozdíl od svého úterního konkurenta Lamparda pyšní dobře zorganizovaným létem. Kvůli němu nezaspal hned na startu sezóny.

Everton zažívá nejhorší ligový úvod za posledních 12 let, čemuž se příliš není co divit. Lampard by do čtvrteční přestupové uzávěrky ještě rád přivedl dva až tři nové hráče a také se již nemůže dočkat, až utne všechny povídačky o odchodu talentovaného Gordona.

Toffees na Elland Road završí sérii tří soutěžních zápasů na půdě soupeřů, z nichž si zatím odnesli povinnou výhru v Ligovém poháru a dobrý bod s Brentfordem. Pozitivní zprávou je, že Lampard konečně může počítat s použitelným útočníkem. Páteční posila Neal Maupay se nachází v zápasové nominaci a nebylo by překvapením, kdyby nastoupila rovnou v základní sestavě.

V úvodní jedenáctce naopak bude zcela určitě chybět zraněný stoper Mason Holgate, kterého bolavé koleno vyřadí z několika nejbližších zápasů. Dá se předpokládat, že v tříčlenném stoperském valu nastoupí ještě před měsícem odepsaný Michael Keane. Jiné varianty – start Colemana, stáhnutí Mykolenka na stopera a nasazení křídelního beka Vinagreho, či změna rozestavení na 4-3-3 – zní méně pravděpodobněji.

Kromě Holgatea chybí Evertonu zranění Mina, Godfrey, Doucouré, Townsend a Calvert-Lewin. Marodka Leedsu je trochu menší, zdravotní problémy vyřadily Dallase, Firpa a Aylinga, Bamforda s Cooperem ještě čekají předzápasové testy. Větší šanci zahrát si má útočný tahoun Patrick Bamford, i když by se spíše jednalo o kratší epizodu z lavičky náhradníků. Na hrotu Whites řádí v nové sezóně Rodrigo, ve čtyřech kolech zaznamenal stejný počet branek.

Co: Leeds United FC – Everton FC, 5. kolo Premier League
Kdy: Úterý 30. srpna 2022 od 21:00 SEČ
Kde: Elland Road, Elland Road, Beeston, Leeds (kapacita 37 792)
TV: CANAL+ Sport, přímý TV přenos
Rozhodčí: Darren England – Derek Eaton, Wade Smith Čtvrtý rozhodčí: Andre Marriner
VAR: Lee Mason Asistent videorozhodčího: Richard West