Leeds United – Everton 1:1

31/08/2022 3 Od Petr

Everton pokračuje bez útočníka a bez výhry i po zápase na Elland Road. Podobně jako v posledním utkání se Toffees dostali do vedení zásluhou Gordona, ale jednogólový náskok neubránili.

Bohužel opět bez klasického útočníka, ale v útočnějším rozestavení nastoupil Everton na hřišti Leedsu. Zraněný Mason Holgate možná donutil Franka Lamparda ke změně sestavy, když se do rozestavení 4-3-3 na kraje obrany postavili Patterson s Mykolenkem, jištění Coadym a Tarkowskim uprostřed. Šanci v základu dostal Davies, v tříčlenné záloze doplnil Onanu a Iwobiho, ofenzivní nebezpečí mělo zajišťovat trio McNeil, Gordon, Gray. Většina fans už asi očekávala, že se v útoku objeví nová posila Neal Maupay, jak jsme slyšeli i od představitelů klubu, nicméně kvůli pozdní registraci se nemohl objevit ani na lavičce náhradníků. Leeds, kterému narozdíl od Evertonu dobře vyšel vstup do sezóny, vsadil na osvědčeného střelce Rodriga, jemuž z pětičlenné zálohy zdatně sekundovali Sinnistera nebo Harrison.

Úvod utkání

rozhodně patřil domácím hráčům. Everton se prakticky v první desetiminutovce nedostal k míči, odražené balony sbírali hráči Leedsu s přehledem a snažili se dostat Everton pod tlak. Částečně se to i dařilo, naštěstí jsme tuto pasáž přežili bez úhony, Leedsu se nepodařilo vystřelit na bránu. Naopak z první příležitosti v 17. minutě se Evertonu podařilo dostat do vedení. Gordon si u lajny rozjel rychlou kombinační akci, která vyústila ve skvělou Iwobiho přihrávku do běhu a prvně jmenovaný následně i zakončil mezi nohy padajícího gólmana. Pohledná akce,  0:1 pro Everton.

Defenziva zuby nehty

Podobnost s posledním ligovým zápasem proti Brentfordu jen podtrhly následné minuty prvního poločasu. Toffees se po úvodní brance poněkud zatáhli, a i když byli domácí rychlým inkasovaným gólem evidentně zaskočeni, měli i přesto více ze hry. Ve 22.minutě propásl obrovskou šanci Rodrigo, kdy sám před bránou minul centr ze strany, o pět minut později se dostal do jemného kontaktu s vyběhnuvším Pickfordem na hranici vápna a pravděpodobně si obnovil nedávné zranění ramena. Každopádně zápas pro něj skončil, do hry naskočil Joe Gelhardt. První poločas skončil bez výraznějších šancí, i kvůli kompaktní obraně v čele s výborným výkonem skotského mladíka Pattersona.

Tlak na úvodu druhé půle

Sotva se hráči vynořili z šaten, beze změn na jedné či druhé straně, musel Pickford prokázat své gólmanské kvality. Harrison poslal Aaronsonovi ideální přihrávku až do vápna, americký středopolař si obešel dva bránící hráče a zkoušel trefit vzdálenější šibenici. Hostující gólman byl však proti a perfektním zákrokem vyrazil míč na roh. Nechytla se ani slabá střela v 51.minutě, ale první desetiminutovka druhé půle vyšla hráčům Leedsu skvěle, obdobně jako ta úvodní. Bohužel pro fans Toffees, měla tato desetiminutovka tentokrát i sladké zakončení…

Vyrovnávací gól a závěr zápasu

Vyvrcholením tlaku domácího týmu byla akce z 55. minuty, kdy Luis Sinnisterra vzal odpovědnost na sebe a zakončil rychlou akci Leedsu. Přesná střela zpoza vápna, do protipohybu gólmana zajistila kýžené vyrovnání – 1:1. V dalším průběhu utkání mohly rozhodnout oba týmy, blízko ke gólu měl Leeds např. v 73. minutě, Pickford ale opět zaúřadoval. Na straně EFC spálili svoje šance Gray v 66.minutě (gól neuznal VAR kvůli těsnému offsidu), nebo Onana v 79.minutě, který po rohu trefil místo odhalené brány obličej Rasmuse Kristensena. Největší šanci rozhodnout utkání měl Patterson, který dostal od Gordona krásnou přihrávku do běhu, nedokázal však z úhlu překonat domácího gólmana. I třetí ligové utkání v řadě tak končí remízou 1:1 a známým pocitem, že bez útočníka to asi nebude úplně ono.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 55. Luis Sinisterra  – 17. Anthony Gordon

ŽK: 40. Tyler Adams 57. Diego Llorente 59. Rasmus Kristensen  – 20. Tom Davies 60. Anthony Gordon 67. Nathan Patterson

Leeds United: Illan Meslier, Diego Llorente, Rasmus Kristensen, Robin Koch, Pascal Struijk, Marc Roca, Tyler Adams, Brenden Aaronson (76. Daniel James), Jack Harrison, Luis Sinisterra (64. Mateusz Klich), Rodrigo (32. Joe Gelhardt, 76. Patrick Bamford)
Everton FC: Jordan Pickford, James Tarkowski, Conor Coady, Vitalij Mykolenko, Nathan Patterson, Demarai Gray, Tom Davies, Amadou Onana, Alex Iwobi, Anthony Gordon, Dwight McNeil

Rozhodčí: Darren England  Diváci: 36 338