Návrat senegalského prince

01/09/2022 0 Od Riči

Everton se netajil touhou přivést kvalitního defenzivního záložníka a po dlouhých jednáních nakonec uspěl se svou snahou. Na Goodison Park se po třech letech vrací Idrissa Gana Gueye.

Toffees si brzy 33letého Senegalce uvázali do roku 2024 a podle britských médií za jeho přestup zaplatili pařížskému gigantovi jen dva miliony liber. Nesplnilo se tak Ganovo přání, hlavně kvůli kterému se protáhla jednání na déle než měsíc. Hráč totiž původně toužil, aby ho Paris Saint-Germain rok před koncem smlouvy vyplatil a do Evertonu by posléze přišel jako volný hráč se šťavnatým podpisovým bonusem.

„Neznám lepší pocit než se vrátit domů. Jsem velmi šťastný, že mohu opět hrát za Everton a pokusit se být prospěšný pro tým. Na hřišti nechám vše, to mi věřte. I po mém odchodu jsem sledoval, jak se Evertonu daří a s několika hráči jsem po celý čas zůstával v kontaktu. Miluji tento klub, snad nás čeká úspěšná sezóna,”  prozradil Gana, který bude nosit dres s číslem 27.

Gueyeho asi netřeba příliš představovat, přesto nabízíme k přečtení jeho podrobný a dobře napsaný profil. Suma sumárum: Zkušený středopolař si před třemi lety splnil sen a přestoupil z Evertonu za téměř 30 milionů liber do Paříže, aby si vyzkoušel fotbal na té nejvyšší úrovni. Na Goodison Parku přitom působil tři roky, během nichž se zařadil mezi nejlepší defenzivní záložníky ligy.

Za Karamelky odehrál 108 zápasů, vstřelil čtyři branky a na dalších pět přihrál. Po dobu jeho působení u Blues si žádný jiný hráč v Premier League nepřipsal více defenzivních zákroků.

Když ho Everton v roce 2016 kupoval za sedm miliónů liber ze sestupující Aston Villy, asi neočekával, jakýže to našel klenot. Gana, i když menšího vzrůstu, byl na hřišti nepřehlédnutelný. A to zejména svým neúnavným pohybem, fantastickým čtením hry, jistotou na míči a zmíněnými skvělými obrannými zákroky.

Kupuje nyní Everton stejně kvalitního hráče, jakého před třemi roky velmi neochotně prodával? Tyto oprávněné pochybnosti rozlousknou až samotné výkony hráče, podle reportů z Francie si ale Gueye udržoval v PSG vysokou výkonnost. V nabitém kádru plném hvězd hrával pravidelně, za tři roky odkopal 111 zápasů s bilancí sedmi branek a šesti asistencí. Dvakrát se stal francouzským mistrem a v Lize mistrů, nejlepší fotbalové soutěži, se rozhodně neztratil.

Pařížané v létě najali nového trenéra Christopha Galtiera (ano, loni se jeho jméno spojovalo s Evertonem), který na startu nové éry počítá s mladšími hráči.

Everton bez sebemenších debat potřeboval posílit post defenzivního záložníka, Gana přináší okamžitou kvalitu za slušné peníze. Toffees by byli blázni, pokud by pohrdli.