Zálohu vyztuží ještě Garner

01/09/2022 1 Od Riči

Kompetentní v Evertonu se přes léto odvážili překopat nejen střed obrany, ale také zálohy. Mladý James Garner z Manchesteru United slibuje zajímavý potenciál.

Onana, Gueye a posledně Garner. Dle letních posil asi netřeba dlouze analyzovat, jak byl manažer Frank Lampard spokojený s fungováním střední zálohy v loňské sezóně.

Jamese Garnera si Everton vyhlédl v Manchesteru United a v honbě za jeho podpisem předčil Southampton, Leicester City a Nottingham Forest.

Toffees bude přestup stát jistých devět milionů liber a dalších 5,5 milionu liber je zakotveno ve výkonnostních bonusech. Možná celková částka ve výši 14,5 milionu liber za 21letého Angličana, který má již na kontě 81 odehraných zápasů v Championshipu, je předpokladem rozumného obchodu.

Rodák z merseysidského Birkenheadu nejčastěji nastupuje jako box-to-box záložník, alternovat ale umně dokáže i na pozici defenzivního štítu. „James je fantastický záložník se všestrannými schopnostmi, které Evertonians zcela jistě ocení. Mám radost z dalšího kvalitního doplnění našeho kádru,” přivítal Lampard svou osmou letní posilu.

Garner se připojil k akademii Manchesteru United již ve svých osmi letech. Debutu v A-týmu se dočkal v únoru 2019, když coby 17letý naskočil na poslední minutu do ligového utkání na půdě Crystal Palace. Zajímavější příležitost pro mladého odchovance nabídla účast Red Devils v Evropské lize na podzim téhož roku. V základní skupině odehrál čtyři utkání.

Následující sezónu 2019/20 zamířil na své první hostování, zkušenosti mu nabídl druholigový Watford, za nějž během půlroku odehrál solidních 20 zápasů. Po změně manažera u Hornets ale hráčovi zástupci prozíravě prosadili hostování v Nottinghamu Forest, kde anglický mládežnický reprezentant úspěšně pokračoval v progresu. Spokojení Tricky Trees prodloužili spolupráci i pro loňský ročník 2021/22, který se na City Ground povedl všem zúčastněným a vygradoval až postupem do Premier League. Ta však na Garnera čeká už v dresu Evertonu. Smlouvu podepsal do roku 2026 a číslo dresu si vybral 37.