Preview: Everton – Liverpool

02/09/2022 17 Od Fip

Merseyside derby již po nějakou dobu přináší fanouškům původního fotbalového klubu z Merseyside okamžiky opatrné naděje, většinou následované drobným vystřízlivěním. Nesmíme si na to ale zvykat, protože tentokrát to určitě vyjde.

Radost výhry na kdysi domovském Anfieldu jsme zažili relativně nedávno, Carlo Ancelotti vysvobodil Toffees z dlouhého prokletí loni v únoru. Doma takového rytíře hledáme bohužel už téměř 12 let. Poslední vítězství proběhlo 17.10.2010. Excel mi napovídá, že to je přesně… no, je to hodně dní. Jak je možné si všimnout, na první branku Cahillovi nahrává náš současný kapitán Seamus Coleman (což o mnohém vypovídá), druhou vstřelil manažer současného lídra tabulky – Mikel Arteta. Od té doby se hrálo v Goodison Parku 11 ligových Merseyside derby a dá se říci, že nejpravděpodobnější výsledek je remíza, od onoho vítězství to doma na bod vyšlo 8krát, vítězství modré poloviny se, jak říkám, zatím nedostavilo. Celková bilance, nebudeme to rozmazávat, je z pohledu Evertonu čím dál tím horší.

Deadline day

Období dvouměsíčního teroru je konečně za námi. Zatímco děti a mládež si užívali prázdnin, fanoušci anglické kopané bojují s fixací na zpravodajské linky různé důvěryhodnosti, aby zbytek času vyplnili ohlodáváním nehtů a unášením se na vlnách různých fantazií. Oba aktéři zítřejšího derby na deadline day posílili záložní řady. Zatímco Everton získal starého známého Idrissu Ganu Gueyeho a Jamese Garnera, temná strana posílila o svého čtvrtého Brazilce v podobě Artura Mela, jenž přišel na hostování z Juventusu.

Celkově ale jsou Rudí patrně se svým týmem spokojeni, protože za léto dorazily jen 3 posily (tohle kolo jsme s 8 posilami vyhráli). Mladí Fabio Carvalho (protože Fulham je nový Southampton), Calvin Ramsay a pak také za velké peníze z Benficy střelec Darwin Núñez. Nebylo to levné, ale na rozdíl od některých jiných velkých přestupů v lize to dává smysl. Ostatně, nemalou částí na příchod Uruguayce se podíleli Grujič, Mané, Minamino, Neco Williams a Ben Davies,  tím, že byli prodáni.

Jak jsou na tom

Rival údajně začal sezónu špatně, ale přesto je nyní na 6. místě. Po 2 úvodních patech s londýnským duem Fulham-Palace přišla dlouho očekáváná porážka s United. Následně připravili Scotta Parkera o práci a naposledy v kontroverzním zápase odrovnali ambiciózní Newcastle.

Tým z Anfieldu bude postrádat jistě 6 hráčů, ale pokud vím, tak jen jeden z nich je ze základní sestavy. O to více jeho nepřítomnost je balzámem na nervy modrých, nastoupit pro zranění stehenního svalu nebude moci samozvaný Mirek Dušín alias Jordan Henderson. Dále není jistý start Kellehera, Thiaga a Joty.

A co u nás

Gana Gueye v úvodním rozhovoru připomněl své vazby na Everton. Jeho poslední derby proběhlo v březnu 2019, na Goodisonu se hrálo bez branek. Z tehdejší sestavy jsou v kádru už jen 3, z toho kapitán Coleman a Michael Keane patrně do základu nenastoupí. A to i přesto, že Keane je z kádru nejlepším střelcem v derby. Jeho 2 brankám konkurují jen DCL a Gray s jednou. Tím třetím z památníku Senegalce je tak stálice v brance Jordan Pickford. Každá jeho sekunda při rozehrávání se na veřejnosti počítá za 2, uvidíme, jaké divadlo rozehraje německý kouč soupeře a jakou trpělivost prokáže sudí Anthony Taylor.

Další kamarád ze staré party, Andre Gomes, se s námi rozloučil hostováním v Lille, absentovat také bude už obvyklá šestice DCL, Doucouré, Holgate, Godfrey, Mina a Townsend. Tím škrtáme další 2 bývalé spoluhráče IGG a zůstává nám už jen Tom Davies.

Čeká nás nelehké střetnutí, ale poslední zápasy můžeme mluvit o zlepšení herního projevu. Bude ale potřeba zapnout na nejvyšší obrátky. Není možné, abychom obranu, kde jistě nebude chybět odchovanec LFC Conor Coady, vystavit takovému tlaku soupeře, jako se to stalo ve venkovních zápasech. Plně doufáme, že nová posila do útoku, Neal Maupay, se už aklimatizovala a že se podaří prolomit tu nešťastnou šňůru.

COYB!

Co: Everton FC – Liverpool FC, 6. kolo Premier League
Kdy: sobota 3.9.2022 od 13:30
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: přímý přenos na Canal+ Sport, Match time s J. Bosákem od 13:00
Rozhodčí: Anthony Taylor  PostranníGary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčíCraig Pawson
VAR: Darren England  Asistent VARTimothy Wood