Southampton – Everton 1:2

01/10/2022 11 Od Fip

Pokud někoho zradil měchýř a nechal močící pauzu až na začátek poločasu, mlátil pak hlavou o kachličky. Everton dokázal bleskově otočit nepříznivý stav a veze domů důležité 3 body.

Toffees vyrazili na jih po reprezentační pauze bez velkého počtu marodů. Slibovaný návrat DCL se nekonal, ale uzdravil se brankář Pickford. Asmir Begović i vinou výměny na trůnu odchytal jediný zápas. Naopak na pár týdnů ze hry vypadl Patterson, jeho místo podle očekávání zabral kapitán Seamus Coleman, kterému kryl záda na lavičce 21letý Kyle John. Poslední změnou oproti první výhře byl překvapivě start Dwighta McNeila namísto Anthonyho Gordona.

V Hampshireu si patrně libují ve složených příjmeních, protože na hřiště vyběhlo hned 5 hráčů s pomlčkou. Chorvat Ćaleta-Car si odbyl kompletní premiéru v dresu The Saints, Larios a Maitland-Niles první start na St. Mary’s a vlastně první start v základu. Dalšími změnami v základní XI oproti porážce ve Villa Parku před Ligou národů byli 3 ofenzivní hráči: Stuart Armstrong, Joe Aribo a Sekou Mara.

První poločas

Před úvodním hvizdem zahrála kapela smutnější verzi „The Saints Go Marching In“ a šlo se na věc. Nejprve už ve
2. minutě klopýtal ve vápně Onana a třebaže nebyl faulován, k identifikaci Lariosova obranného zákroku mi chyběl lepší záběr zepředu. Na druhé straně se dostal po razantním průniku Stuarta Armstronga do slibné šance Che Adams, ale míč dostal přes Pickforda pouze mimo branku a nekopal se ani roh. Z úvodní pasáže stojí za zmínku ještě žlutá kosa AMN na Gueyeho.

Toffees začali hře dominovat, ale kromě rohových kopů se k bezprostředním atakům nedostávali. První roh byl příliš nízký a rozehra skončila u Pickforda, druhý se vrátil k exekutorovi Grayovi, jeho centr ale za brankáře neusměrnil Coady. Gray byl určitě nejaktivnější hráč, ve 26. minutě si navedl míč z levé strany na střed, ale mířil pouze do strážce brány. Jeho další průnik po dlouhém pase zase nedokázal přetavit v nebezpečnější střelu Maupay.

Postupem času tempo opadlo, zejména domácí vršili jednu chybu v rozehrávce za druhou, ale Everton toho nedokázal moc využít. Iniciativu začalo přebírat druhé křídlo. Iwobiho centr propadl k McNeilovi, ale z jeho kopačky byly nebezpečnější i rohové kopy, které převzal. První se dostal na hlavu Maupaye, ale ten v záklonu na zadní tyči Bazunua nepřekvapil, další irskému gólmanovi vypadl z rukou, ale ani tak Everton nezakončoval. V závěru se dvakrát blýskl na druhé straně KWP, ale jeho centr Armstrong nezužitkoval, následný střílený centr skončil na Tarkowském.

Druhý poločas

Po pauze se objevili na hřišti titíž, přesto vyměnění hráči. Domácí najednou hýřili činností, Adams vybojoval po
6 evertonských první domácí rohový kop. Pak se začaly dít věci. Někdo převlečený za Ganu Gueyeho totiž poslal nepřesný diagonální pas, rychlý kontr se přes a Adamse a Lariose dostal k Aribovi, před nímž opět Gueyeho dvojník zavrávoral, a tak měla posila z Rangers snadnější cestu k průstřelu na bránu – 1:0.

Témeř z rozehry byl Grayův průnik zastaven na levé straně faulem. Gray rozehrál přesným centrem do vápna, kde se vytáhl Onana a předložil míč na stříbrném podnose pro Coadyho, který zblízka srovnal – 1:1. Hned ale mohlo být zle, protože domácí se ve vápně a jeho okolí dostali třikrát k odraženému balónu, Adams, Armstrong a poté JWP naštěstí jen bušili do bloků obrany Toffees.

Jenže pak opět udeřilo. Iwobi poslal načechraný míč do vápna. Ten sice přeletěl Onanu, který sebou ochotně mrsknul na zem, naštěstí přistál u McNeila, který propálil na první tyči Bazunua – 1:2. Evertonians v hledišti si mohli zazpívat zasloužený „Spirit of the Blues“‘.

Pak se ještě před hodinou hry dostal k hlavičce po dobrém Colemanově centru Onana, ale poté se hra definitivně změnila. Everton se začal soustředit na bránění. Maupay začal prudit obránce a různě natahovat čas. Ralf Hassenhütl udělal 2 střídání a zejména Adam Armstrong byl vážnou hrozbou.

Ćaleta-Car nebezpečně hlavičkoval po rohu, jejichž počet u domácích začal utěšeně narůstat. Právě nový Armstrong loupnul pas do vápna, kde z voleje zakončoval Adams jen vedle. Rakušan poslal dalšího mladého partyzána – Sama Edozieho – na zteč.

Hosté se do šancí moc nedostávali, ale jedna zaváněla, to když dostal McNeil míč za obranu na Graye, ale ten zakončoval ve skluzu jen do brankáře, odražený míč poslal Maupay jistě domů za kanál La Manche. Od 71. minuty přišly další krušné chvíle. Adam Armstrong se dostal ve vápně dvakrát do zakončení, po přihrávce KWP ale přestřelil, po centru Adamse nechal u tyče vyniknout Pickforda. Stejně dopadly pokusy ABK a KWP, to už nevydržel Frank Lampard a udělal konečně taky nějakou změnu, Gordon a Davies nahradili McNeila s Onanou.

Toffees nevěděli, kam dřív, dostávali se čím dál víc pod tlak. Po sérii rohů, které se v sluneční záři stáčely do branky, fauloval kousek před vápnem Gueye a k exekuci přímého kopu se postavil obávaný JWP. Na jeho trestný kop si ale počíhal lišák Coleman a vyhlavičkoval jej z nebezpečí, těžko říct, zda by stihl Pickford na místo u tyčky doplachtit.

Došlo i na Rondóna s Doucourém a když už se zdálo, že tlak vyšuměl, přišly v nastavení ještě 2 dobré šance domácích. JWP našel po nakrátko zahraném nepřímém kopu Ćaletu-Cara na zadní tyči, ale ten naštěstí překopl, Adam Armstrong si pak nepřišel na Pickforda střelou doprostřed branky.

Hodnocení

Výkon jistě nebyl bezchybný, v prvním poločase se naplno ukázala bezzubost útočné formace, když nedokázali trestat soupeřovu laxnost. Ale vyhráli jsme venku! Minulou sezónu se to podařilo jen dvakrát. Výhra nad soupeřem ze spodních pater může být důležitá při počítání zajíců po lovu. Navíc způsob výhry, zdařilý obrat, udržení vedení, byť i s trochou štěstí, bude mít snad pozitivní vliv na tým. Jde o druhou výhru v řadě, už šestý zápas bez prohry, to už tu nějakou dobu nebylo.

Byl to spíše týmový výkon, každému by šlo něco vytknout. Vyzdvihl bych opět Pickforda, několikrát vykouzlil skvělý zákrok. Obrana fungovala celkem spolehlivě. Záloha v prvním poločase dokázala dominovat, v druhém už ale ustoupila a dovolila soupeře možná až příliš. Nakonec jsem hlasoval pro Connora Coadyho, vstřelil důležitou rychlou vyrovnávací branku a v obraně výrazně nechyboval. Agilní byl Demarai Gray, kéž by se mu podařilo získat sebevědomí a začít střílet branky.

foto zdroj: premierleague.com

Sestřih: evertonfc.com Hráč zápasu redakce: Conor Coady

Branky: 49‘ Aribo – 52‘ Coady, 54‘ McNeill

Žluté karty: 7‘ Maitland-Niles, 85‘ S.Armstrong – 83‘ Gueye

Southampton FC: Bazunu – Walker-Peters, Bella-Kotchap, Ćaleta-Car, Larios López (60‘ Perraud) – Ward-Prowse, Maitland-Niles (67‘ Edozie), S.Armstrong (89‘ Ellyounoussi), Aribo – Mara (60‘ A.Armstrong), Adams.

Everton FC: Pickford – Coleman, Coady, Tarkowski, Mykolenko – Onana (74‘ Davies), Gueye, Iwobi – McNeil (74‘ Gordon), Maupay (88‘ Rondon), Gray (90+1‘ Doucouré).

Rozhodčí: Andre Marriner Diváků: 30150.